Polsk maskingigant lytter til danske ønsker

04-10-2017

Præstbro Maskiner gearer sig til vinter med mange nyheder fra polske Pronar

Præstbro ligger længst mod syd i Frederikshavn Kommune – midt imellem Dybvad, Voerså, Flauenskjold og Agersted. Dét er hovedparten af danskere måske ikke klar over, men i Narewka i det østligste Polen, blot en halv snes kilometer fra grænsen til Hviderusland, er de udmærket klar over, hvor Præstbro er på verdenskortet. Og der lyttes i Narewka, når der kommer meldinger fra Nordjylland.

Firmaet Præstbro Maskiner har i en årrække importeret vogne fra den polske maskinproducent Pronar. I år er der 10 års jubilæum for samarbejdet om sneplove. Der hentes tillige entreprenørvogne, landbrugsvogne, kroghejsevogne, blokvogne, trailere, saltspredere og andet grej fra Polen til Danmark. Og det går godt, for der er gensidig forståelse for, hvordan tingene skal gøres.

”Pronar har syv fabrikker med 220.000 kvadratmeter under tag og 2400 medarbejdere. Virksomheden producerer alt, bortset fra dækkene. 120 ingeniører sidder hele tiden og udvikler nye produkter. Alligevel bliver der lyttet, når vi melder om specielle ønsker fra Præstbro. Vi har været med til at udvikle både sneplove og vogne efter danske ønsker”, fortæller maskinhandler Flemming Larsen, som er indehaver af Præstbro Maskiner.

 

Nye vinterprodukter

”Det er lidt imponerende, at så stor en fabrik i den grad lytter til vores ønsker og forslag. Lige nu er der en række nye vinterprodukter på vej, og vi hjælper Pronar med at teste prototyper”, siger Flemming Larsen.

Det tætte samarbejde mellem Nordjylland og Østpolen blev understreget på Have & Landskab, hvor Flemming Larsen havde besøg af Wojciech Parfieniuk med den lange titel Senior-eksportsalgschef hos Pronar. Det var langt fra første gang, Wojciech Parfieniuk var en tur i Danmark. Han har tidligere været support på udstillinger og messer, og i øvrigt kan han også finde vej til Præstbro uden GPS-bistand.

”Til den kommende vinder får vi en helt ny serie af små plove fra 1,35 til 2 meter til små traktorer fra fortovstraktorer til 40-50 hk traktorer. Vi kan få sneplovene med de beslag, vi ønsker. Vi giver bare besked i Polen. Hvis vi ønsker noget, der ikke allerede produceres, så laver Pronar det specielt til Danmark”, forklarer Flemming Larsen.

 

Fokus på lastbilplove

Foruden de små traktorplove, regner den nordjyske maskinhandler med også at fokusere mere på lastbilplove fremover.

”Pronar har et stort program i lastbilplove, som vi ikke har gjort så meget ved. Det satser vi på at gøre nu. Pronar er en af de største producenter af sneudstyr i Polen, og hos Præstbro Maskiner har vi hele vinter- og vognprogrammet. Også saltspredere til både tørstof og væske”, siger Flemming Larsen.


Billedtekst:

Flemming Larsen (til højre) havde polsk ekspertbistand på Have & Landskab. Senior-eksportsalgschef Wojciech Parfieniuk var i Slagelse for at repræsentere den polske maskinkæmpe Pronar. Til den kommende vintersæson byder polakkerne på en ny serie af små sneplove.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk