Artikel fra september 2020
Læs hele avisen

Populært at skrue i entreprenørmaskiner

30-09-2020
Del artikel på






Uddannelserne til entreprenør- og landbrugsmaskinmekaniker næsten løber over ende af stigning på 60 procent flere unge

Det er ikke bekræftet, men efter sigende skulle en af de varmeste scorereplikker i øjeblikket være ”Jeg skruer i entreprenørmaskiner”. Under alle omstændigheder er det voldsomt populært at uddanne sig til mekaniker med speciale i entreprenør- og landbrugsmaskiner. Danmarks eneste skole, der tilbyder såvel grundforløbet som hovedforløbet til entreprenørmaskinmekaniker, Erhvervsskolerne Aars, har noteret en stigning i antallet af elever på ikke mindre end 60 procent.


”I øjeblikket er 800 unge i gang med at blive entreprenør- og landbrugsmaskinmekaniker. Flere andre skoler har også grundforløbet, men vi er ene om også at have hovedforløbet. Derfor skal man omkring Aars, hvis man vil have en fremtid med at skrue i entreprenørmaskiner”, forklarer praktikcenterleder Asger Andersen på Erhvervsskolerne Aars.


”Hvorfor det er så populært? Ja, det forsker vi faktisk i for at finde en forklaring på. Men umiddelbart kan jeg godt se flere. Dels er det til at få en læreplads. Og ikke mindst giver det rigtig gode karrieremuligheder at blive maskinmekaniker. Entreprenørmaskinmekaniker kaldes også ”den lille maskinmester”, og der er meget fine jobmuligheder. Entreprenørbranchen mister løbende mange udlærte til andre brancher. Maskinmekanikere kan gøre sig gældende inden for alt med automatisering”, siger Asger Andersen.

 

”Vi er forkælede med elever”

Praktikcenterlederen har roser – store og mange – til såvel maskinbranchen som til fremtidens folk i den.


”Branchen med foreningen Maskinleverandørerne i spidsen bruger de støtteordninger, der er for at sende elever på skole. Det er vigtigt. Og når det kommer til eleverne, så føler vi os i den grad forkælede. De er tydeligvis stolte af branchen, de har valgt, og de er meget dedikerede”, siger Asger Andersen.


”Vi oplever både meget lavt fravær og meget lavt frafald fra uddannelsen. Gennemførelsesprocenten på uddannelserne til entreprenør- og landbrugsmaskinmekaniker ligger langt over 90. Det er ekstremt. Måltallene, altså de tal, men gerne vil nå, ligger på landsplan på omkring 60 procent. Og det betragtes så i øvrigt som urealistisk”, siger han.


Når nye unge gør deres entré hos Erhvervsskolerne Aars, kommer de fra folkeskolen for at tage hul på en erhvervsuddannelse. På Grundforløb 1 er der mange forskellige fagretninger. Efter 20 uger på Grundforløb 1, skal der vælges. Grundforløb 2 er fagrettet, og det er her, der i øjeblikket er kø ved indgangen til entreprenørmaskineværkstedet.

 

Praktikpladsen på plads

”Ved udgangen af Grundforløb 2 skal man gerne have aftale om en praktikplads. Helt usædvanligt har omkring 60 procent af de nuværende elever allerede praktikpladsen i orden, og resten får det helt sikkert frem til januar, når de skal ud og prøve det virkelige liv på værkstederne”, siger Asger Andersen.


”Det hænger utvivlsomt sammen med den gode dialog, vi har haft med branchen. Maskinbranchen satser på langt sigt på, at der skal uddannes 800 nye mekanikere om året. I øjeblikket uddannes der omkring 600.

Men kun 20 procent af de elever, der uddannes, bliver i branchen. Så stor efterspørgsel er der på dem. Derfor passer det fint, at vi nu oplever en stor tilstrømning. Vi véd, at mange inden for branchen forlader arbejdsmarkedet i de kommende år”, siger praktikcenterlederen.

 

Fordel at være udkant

Selv om Aars er verdens navle for fremtidens entreprenørmaskine-specialister, er det en kendsgerning, at den store uddannelsesinstitution faktisk er en udkantsskole. Det har Asger Andersen og hans kolleger i Aars det helt fint med.


”Eleverne er selv med til at skabe et godt miljø her, selv om en del lige først skal finde Aars på kortet, når de kommer første gang. Men da vi netop er en udkantsskole, har vi lempeligere regler for, at eleverne kan bo på skolehjem her i Aars. Det er vigtigt netop for det gode miljø, som blandt andet også medfører, at eleverne er rigtig dygtige til at hjælpe hinanden. De dygtige elever vil gerne hjælpe de lidt svagere kammerater, og det er jo en fin indstilling til en efterfølgende karriere”, fastslår Asger Andersen.


Morgendagens mekanikere kommer til skolen i Vesthimmerland fra hele Danmark. Men af en eller anden årsag mange fra Sønderjylland. Generelt er de ikke bange for at flytte sig for at opfylde deres uddannelsesdrøm. En ung mekanikerspire fra Gredstedbro i Sydvestjylland er i øjeblikket i praktik i Aalborg. Mange unge jyder får også praktikpladser på Sjælland.   

 

Billedtekster:

 

1.

Det var en veltilpas praktikcenterleder Asger Andersen, der kunne byde eleverne velkommen tilbage til Erhvervsskolerne Aars efter sommerferien. På uddannelserne til entreprenør- og landbrugsmaskinmekanikere er de på det nærmeste væltet ind.

 

2.

Der er masser af aktivitet på den store uddannelsesinstitution i Vesthimmerland. Asger Andersen ved oversigtskortet over skolen, som er ene om at tilbyde hovedforløbet til at blive entreprenørmaskinmekaniker.

 

3.

Det er voldsomt populært at uddanne sig til at skrue i entreprenørmaskiner.

 

4.

De tider er forbi, da man kunne blive mekaniker med en mukkert og et svejseanlæg. Uddannelsen til entrepenørmaskinmekaniker kaldes også ”den lille maskinmester”.

 

5.

Der samarbejdes om tingene på skolen i Aars, hvor eleverne gerne hjælper hinanden.

 

6.

800 unge er i øjeblikket ved at uddanne sig til entreprenør- og landbrugsmaskinmekaniker.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk