Rift om råstofferne giver god grund til genbrug

05-11-2019
Del artikel på



Karlslunde-firma har speciale i biomekanisk rensning af sand og vedligeholdelse af både faldunderlag, strandarealer, sandkasser og boldbaner med kunstgræs

Det lakker mod udsolgt i de sjællandske grusgrave. Ikke sådan lige om lidt, men det lakker. På et tidspunkt vil hovedparten af grusgravene være tømt for grus og sand, som det derefter vi være nødvendigt at hente langt væk. Derfor vil det være klogt at satse på genanvendelse af materialerne, for eksempel ved at rense sand, som med hjælp fra en ny metode kan bruges igen og igen.

Det vurderer Karslunde-firmaet Sandmaster, som faktisk har specialiseret sig i at fjerne skidt og møg fra sand og gøre det så godt som nyt.

”Løst sand kan fint renses. Det foregår med en patenteret maskine, der slynger det forurenede sand op mod en rist og foretaget en biomekanisk rensning”, fortæller Sandmasters direktør, Vagn Hansen.

 

Sand overalt

”Sand bruges jo overalt. Til sandkasser, som faldunderlag på legepladser, til sportsbaner og mange andre steder. Over tid bliver det naturligvis beskidt, tungt og hårdt. Derfor bruges der hvert år store summer på at erstatte gammelt sand med nyt. Samtidig er der fuld gang i byggebranchen, hvor forbruget af sten, grus og sand forventes at stige med 50 procent i de kommende år. Så der er rift om råstofferne og grund til bekymring i takt med, at grusgravene løber tør, og det samtidig kniber med at finde nye områder”, siger Vagn Hansen.

Det er kun det øverste lag på fem til ti centimeter i sandkassen, der er sundt sand. Resten nede i sandkassen fyldes hurtigt med bakterier. Affald trænger ned i sandet, hvor det komposteres, og derved opstår der usunde bakterier nede i underlaget. Så også hygiejnisk er der god fidus i sandrensning.

 

Tysk koncept

Det er Sandmaster, der har hentet det oprindelig tyske koncept til Danmark. Metoden har også betydning i forhold til CO2-regnskabet. Udskiftning af sandet kræver både råstofudvinding, transport, udskiftning, bortskaffelse, mere transport og deponering af det forurenede sand. Beregninger viser, at denne proces giver op til 30 gange mere CO2-udslip, end når sandet bliver renset på stedet med den nye metode, oplyser Vagn Hansen.

Flere kommuner har allerede valgt den miljørigtige metode. Blandt dem Gentofte og Bornholm, hvor sandet på legepladserne nu ikke længere kasseres.

”Det er meget billigere at rense sandet i stedet for at udskifte det. Samtidig giver det os nogle mere lækre legepladser og en bedre oplevelse for brugerne”, forklarer Steen Pedersen, som er driftschef hos Bornholms Regionskommune.

Et typisk anlæg med sand kan renses på omkring fire timer.


Billedtekster:

1.

I modsætning af, hvad mange tror, er det kun det øverste lag på fem til ti centimeter, der er sundt sand, mens resten nede i sandkassen hurtigt fyldes med bakterier. Affaldet trænger nemlig ned i sandet, hvor det omsættes, komposteres og derved opstår der usunde bakterier nede i underlaget. Så sandrensning betaler sig på flere måder, siger Vagn Hansen.

2.

Løst sand kan renses med den nye metode, som virksomheden Sandmaster har hentet til Danmark. Rensningen foregår med en patenteret maskine, der slynger det forurenede sand op mod en rist og foretager en biomekanisk rensning, som fjerner skidt og møg.

3.

Sandmaster-chefen, direktør Vagn Hansen, følger processen med rensning af en beachvolley-bane.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk