Robotter giver flere medarbejdere og skovle

03-06-2022I takt med at produktionen er automatiseret er antallet af ansatte steget hos skovlproducenten CP Metal i Brædstrup

Robotter og automatisering af produktionen er ikke altid ensbetydende med, at medarbejdere bliver overflødige og får en fyreseddel. Tværtimod. Hos maskinfabrikken CP Metal A/S i Brædstrup syd for Silkeborg har robotternes indtog medført både øget produktion af skovle til entreprenørmaskiner – og antallet af medarbejdere. Automatiseringen har nemlig sendt bemandingen op på 18, som er det hidtil højeste.

”Vi satte den første svejserobot ind i 2013. Så fulgte nummer to i 2019, og i 2021 købte vi den tredje. Lige i øjeblikket kigger vi så robot nummer fire. Det er i hvert fald en kendsgerning, at robotterne har flyttet alt og højnet arbejdsglæden og effektiviteten”, siger Claus Jørgensen, som er indehaver af CP Metal.

Han fyrede ellers samtlige medarbejdere i 2008. Finanskrisen gik absolut ikke sporløst hen over CP Metal, da krisen kradsede voldsomt. Dengang var produktionen delt mellem skovle til entreprenørmaskiner og underleverandør-arbejde for andre virksomheder.

 

På vejen med Landcruiseren

”Der var absolut intet at lave, og alle mand blev fyret. Jeg benyttede lejligheden til at købe min daværende kompagnon ud og lægge om. Jeg tænkte, at jeg nok skulle glemme underleverandørarbejdet og satse på skovlene. Jeg begyndte at køre landet rundt i en gammel Toyota Landcruiser med en trailer, der var læsset med forskellige skovle”, fortæller Claus Jørgensen.

”Der var kun en enkelt stor skovlproducent i Danmark på det tidspunkt, og jeg satsede på at levere til den rigtige pris, med den rigtige leveringstid og i den rigtige kvalitet. Det holder vi ved. Vi har superkorte leveringstider og har faktisk ikke prøvet af være over 14 dage om at levere en ny skovl”, forklarer Claus Jørgensen.

 

Mere arbejdsglæde

Og det er ikke fordi, han og mandskabet i Brædstrup fedter sig igennem. På årsbasis bliver det til 13.500 enheder til læssemaskiner op til 5 tons og gravemaskiner op til 16 tons.

”Efter kriseårene, vandt vi meget frem igen, og så var det, vi lod den første svejserobot komme til. Svejsearbejde er meget løntungt. Så det lader vi robotterne om. Automatiseringen tager røgen og støjen. Også lyset og varmen og det ensformige arbejde, så medarbejderne kan have mere fokus på arbejdsopgaverne. Det højner alt sammen arbejdsglæden for folkene, som der altså er blevet flere af”, siger den østjyske skovlproducent.

Han har 1200 kvadratmeter under tag på fabrikken i Brædstrup. Men både robotter og mere menneskelige medarbejdere kræver plads, så Claus Jørgensen pønser på at flytte.

”Jeg har planer om at udvide, men det bliver nok nødvendigt at komme et andet sted hen og bygge en ny fabrik. Men det skal være i Brædstrup”, siger han.

 

Mindste bestilling

”Foruden skovle i alle størrelser op til de 16 tons gravemaskiner, laver vi også powertilt og hurtigskift. Skovlene laver vi uden ophæng. Vi sætter det på, som kunderne ønsker, og derfor har vi altid et stort lager af standardskovle, som hurtigt gøres klar til montering på forskellige maskiner”, forklarer Claus Jørgensen.

”Vi laver skovle til alle maskin-brands i Danmark. Tillige har vi lidt eksport. Omkring 10 procent af produktionen sender vi til Norge, Sverige, Island og Færøerne. Og vi har også solgt skovle til Frankrig. Det er mig selv, der står for salget. Jeg elsker kundekontakten, for vi har verdens bedste kunder. Nogle bestiller mange skovle, andre lidt færre. Alle kunder er vigtige, og vi har en regel om, at det mindste, man kan købe hos CP Metal, er en enkelt skovl”, siger Claus Jørgensen med et smil.

 

Billedtekster:

1.

Claus Jørgensen ved fabrikken på Nørregade i Brædstrup. Planen er at skifte den ud med en ny med mere albuerum.

2.

Bjarne Overgaard konstaterer, at svejserobottens arbejde er i orden.

3.

Kønsfordelingen blandt CP Metals lærlinge er skæv. Det må den nødvendigvis være, da der er tre af dem. To er piger. Liva Sørensen er smedelærling.

4.

Claus Jørgensen ved nogle af de mindre skovle. På årsbasis producerer fabrikken i Brædstrup 13.500 enheder – skovle, hurtigskift og powertilt.

5.

Robotterne har ikke taget magten hos CP Metal. Der udføres også masser af manuel svejsning.

6.

Claus Jørgensen med en mindre del af dagens læs til fragtmanden.

7.

Skovle i lange baner og mange størrelser ligger klar til montering af det ophæng, som kunden ønsker.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk