Artikel fra august 2021
Læs hele avisen

Saltnex er gået i sort

13-08-2021
Del artikel på






Saltspreder-fabrikken i Randers har udvidet produktsortimentet og sigter mod asfaltbranchen med emulsionsspredere

Hvis man kan producere væskespredere til glatførebekæmpelse, kan man også producere spredere til asfaltemulsion. Der skal jo bare sprøjtes et asfaltprodukt ud i stedet for en saltlage. Hvor svært kan det være at skifte til sort asfalt?

Der er ikke langt fra forespørgsel til handling hos saltspreder-producenten Saltnex i Dronningborg ved Randers. Siden 2016 har brødrene Bo, Mads og Ove Nielsen konkretiseret de tanker, som den nærmeste legendariske saltspreder-mand Hans Curt Nexgaard lancerede for adskillige år siden. I 2016 gik Nielsen-brødrene i samarbejde med Hans Curt Nexgaard og lancerede de første Saltnex-spredere. Nu har fabrikken skabt sig et ekstra ben: Emulsion til at binde den asfalt, der siden skal blive så glat, at der er behov for glatførebekæmpelse.

”Vi fik en henvendelse fra en asfalt-mand hos NCC, som tidligere har været hos Epoke og derfor havde et godt kendskab til både Hans Curt Nexgaard og Saltnex. NCC havde problemer med nogle gamle emulsionsspredere, der ikke fungerede optimalt. Vi talte lidt om tingene, og derefter udviklede vi Saltnex-emulsionssprederen”, forklarer Thommas Mannik, som er daglig leder på fabrikken i Dronningborg. Og i øvrigt har to gange ”m” i sit fornavn – så det er ikke en fejl…

 

Invitation til kaffe

Han har stået for produktionen og salget af grejet fra Saltnex siden nytår. Lidt overraskende for ham selv. Han er udlært landbrugsmaskinmekaniker og var værkfører hos virksomheden Lykke Smeden i Øster Tørslev nordøst for Randers. En dag ringede brødrene Nielsen i Dronningborg og inviterede på kaffe.

”Brødrene har også Randers Maskinfabrik, og jeg havde godt set, at de havde en ledig montørstilling. Det var ikke den, det handlede om. Da vi var færdige med at drikke kaffe, var jeg ansat som ny daglig leder af produktionen og salget hos Saltnex”, fortæller Thommas Mannik.

Dengang var der allerede gang i udviklingen af sprederen til asfaltemulsion. Virksomhedens grand old man, Hans Curt Nexgaard, var ganske vist gået på en seniorordning. Men det er fortsat hans snurrige hjerne og store tekniske indsigt, der kommer i sving, når der skal nytænkes.

 

Udviklet af Hans Curt

”Det er Hans Curt, der har udviklet emulsionssprederen, lige som det er ham, der har udviklet sprederne til glatførebekæmpelse. Undervejs bidrog jeg som problemløser, og vi kunne da se lidt potentiale i det nye produkt. Vi troede vel på, at vi skulle producere og sælge måske op til fire maskiner. Nu har vi solgt 12, og i takt med, at de beviser deres værd forskellige steder, kommer der sikkert flere til”, vurderer Thommas Mannik.

Derfor har Saltnex allerede en ny model asfaltemulsionsspreder på tegnebrættet. Der bliver tale om en lidt mindre spreder end den første.

Det går den anden vej med virksomhedens oprindelige produkter, saltlagesprederne. Her bliver de nye modeller større end det hidtidige udvalg af maskiner.

 

”Så må vi jo udvide programmet”

”Vi udvider blandt andet med en ny trailersprøjte. Det er vi nødt til, for jeg har solgt den, og så må vi jo hellere lave den. Vi fik en henvendelse om en trailersprøjte som den, vi allerede have i produktsortimentet. Men kunden havde behov for en større tank med 100 liter mere. Jeg var stadig ny i firmaet, og jeg bekræftede ordren og fandt så ud af, at vi slet ikke havde den større model i programmet. Men så udvider vi da bare programmet. Vi er naturligvis omstillingsparate”, siger Thommas Mannik med et grin.

”Vi står fortsat stærkt med vores spredere til glatførebekæmpelse. Vi kan justere ned til fem til 10 gram salt pr. kvadratmeter, mens de gamle tørstofspredere ligger mellem 50 og 100 gram. Det er en forskel, det er til at forstå i en tid, hvor der skal tages stadig større hensyn til miljøet. Og så har vi i dag kun produktion af væskespredere. Tørsprederne er fortid”, fortæller Saltnex’ daglige leder.

 

Klar til Have & Landskab

”Mange boligforeninger vil slet ikke bruge salt, men vælger alternativer, som for eksempel CMA. Kunststofbaner må slet ikke få salt, og også her foretrækkes væske-midler. Dem har vi et bredt udvalg af maskiner til at sprede. I sommerhalvåret bruger mange deres spredere til alge- og ukrudtsbekæmpelse. Det er nogle af de muligheder med Saltnex-spredere, som vi glæder os til at fortælle gæsterne på Have & Landskab i Slagelse en masse om”, siger Thommas Mannik.

I det daglige er der naturligvis et tæt samarbejde mellem moderfirmaet Randers Maskinfabrik og Saltnex. De ligger side om side på Nyholmsvej i Dronningborg, og Randers Maskinfabrik har en markant rolle som underleverandør af dele til Saltnex-sprederne.

”Det er de tre Nielsen-brødre, der ejer begge virksomheder, og de holder fast i en filosofi om, at vi producerer 100 procent danske produkter. Derfor er alle komponenter i Saltnex-spredere danske”, siger Thommas Mannik.

Totalt er der omkring 30 medarbejdere på dobbeltmatriklen i Randers-forstaden.

 

Billedtekster:

1.

Saltnex er klar til også at sprede for asfaltentreprenørerne. Fabrikken har udviklet en asfaltemulsionsspreder, og Thommas Mannik har allerede langet de første 12 styk over disken.

2.

Kommuner, entreprenører, boligforeninger og andre med behov for glatførebekæmpelse ruster sig i god tid. Og Thommas Mannik er klar til at sende produkterne ud fra fabrikken i Dronningborg.

3.

Den nye asfaltemulsionsspreder styres fra en kontrolboks i traktorens kabine. Her med Saltnex’ daglige leder, Thommas Mannik, ved roret.

4.

Alle emulsionssprederens funktioner styres inde fra kabinen.

5.

Der ruller til stadighed nye saltspredere ud fra virksomheden ved Randers. Her har Jørgen Simonsen og Thommas Mannik fat i understellet til en spreder.

6.

Thommas Mannik ved en trailermonteret væskespreder.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk