Selvgjort er velgjort

03-06-2022Kølkær Stål & Teknik lader det ikke blive ved produktion af KST-skovle

Når man selv producerer cylindrene, er man ikke afhængig af leverandører. Og det kan være en stor fordel, ikke mindst i en tid med ustabile leverancer.

Det mener Sverre Frandsen, som er indehaver af virksomheden Kølkær Stål & Teknik en halv snes kilometer sydøst for Herning. Det er her, forbogstaverne i firmanavnet bliver til KST – og skovle til entreprenørmaskiner. Sverre Frandsen lader det ikke blive ved skovlene. Fabrikken ved landsbyen Kølkær laver også det nært beslægtede til skovlene som blandt andet hurtigskift. Og hvis man vil være med fremme, skal der mere til.

”Vi har selv udviklet dobbeltovervågning, som sikrer, at der ikke sker uheld med hurtigskiftene. De skal sidde rigtigt, og de skal sidde sikkert. Derfor har vi lavet vores egne sikkerhedssensorer til hurtigskift”, fortæller Sverre Frandsen.

Sikkerhedssensorerne er en af tre markante nyheder på fabrikken i den senere tid. En anden er, at Kølkær Stål & Teknik har trukket produktionen af cylindre hjem under eget tag og dermed ikke længere er afhængig af underleverandørerne. Det sikrer også en bedre fleksibilitet i den daglige produktion, vurderer Sverre Frandsen.

 

Faster Helen

”Den tredje nyhed, som måske er den vigtigste, er at vi har fået en kantinedame. Det er faster Helen, som sørger for at fodre os og kommer med friskbagte boller”, siger Sverre Frandsen med et smil.

Og der skal kulhydrater til på fabrikken, som tæller 22 mand på lønningslisten. Der er fuld gang i produktionen af skovle i alle størrelser og typer.

”Arbejdet vælter ind ad døren. Men det er lidt vanskeligt i øjeblikket at få det stål, vi skal bruge. Al højstyrkestål kommer fra Sverige, og heldigvis nåede vi at bestille en stor portion, inden det for alvor blev et problem. Til gengæld kan jeg konstatere, at en stålplade nu koster to en halv gange så meget, som den gjorde i januar”, siger Sverre Frandsen.

Alligevel er han ganske godt tilfreds med tingenes tilstand på skovlmarkedet.

 

Vinder andele hver dag

”Vi henvender os til maskinimportørerne, og dermed sender vi også skovle til både Norge, Færøerne og Grønland, hvor danske maskinfirmaer også er repræsenteret. Jeg fornemmer, at vi vinder markedsandele hver dag. Som situationen er netop nu, er vi så nok lidt heldige, at firmaerne ikke kan levere maskinerne hurtigt nok. Det giver os en chance for at følge med”, konstaterer KST-chefen.

Det med at trække produktion hjem under eget tag er i øvrigt blevet lidt nemmere for Sverre Frandsen. Han har nemlig fordoblet fabrikkens tag-areal.

 

Kæmpeskovl til Maldiverne

”For ikke så længe siden byggede vi en ny produktionshal ved siden af den eksisterende. Dermed har vi nu 2500 kvadratmeter til produktion og 1000 kvadratmeter lager. Den nye hal ligger ud til åben mark, så hvis vi får behov, kan vi bare fortsætte med at bygge haller mod øst”, siger Sverre Frandsen.

En af de skovle, der er i produktion i den nye fabrikshal, skal på langfart. Den kommer til at veje fem tons og skal sidde på en 70 tons Komatsu PC700 gravemaskine, som danske Scantruck A/S skal levere til en kunde med aktiviteter på Maldiverne i Det indiske Ocean. Samtidig skal fabrikken i Kølkær tage sig af at forlænge maskinens gravearm med halvanden meter.


Billedtekster:


1.

Sverre Frandsen mellem færdige skovle, der står på rad og række på fabrikken ved Kølkær. Der kommer nye ordrer ind lige som der ryger skovle ud.

2.

Ingen håndskovle – men ellers skovle i alle størrelser. Her svejses der på en af de lidt større.

3.

Sverre Frandsen er hoppet op i en stor KST-skovl, som John Wittendorf arbejder på.

4.

Brian Jensen retter udsugningen ind, før han går i gang med svejseværket.

5.

Sverre Frandsen ved et hurtigskift med den nye sensor, der sikrer låsningen af skovlen.

6.

Nej, det er ikke en dyr design-sofa, selv om Sverre Frandsen måske godt kunne sælge den som sådan. Kølkær Stål & Teknik laver blandt andet også skærmforøgere til Volvo-dumpere med ekstra brede dæk.

7.

Først var der én produktionshal på fabrikken ved Kølkær. Så fordoblede Sverre Frandsen med en mere. Og der er plads til flere.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk