Artikel fra oktober 2018
Læs hele avisen

Støvsuger i stedet for skovl

07-11-2018


Kolding-entreprenør bruger vakuum til graveopgaverne

Væk med graveskovlen og risikoen for graveskader og rem med støvsugeren i stedet. Lidt forenklet er det opskriften, når entreprenør Jakob Larsen udfører gravearbejde, som så ikke er gravearbejde. Vakuum-sug er en skånsom og effektiv metode, når der skal frigraves rør og ledninger, etableres vandstik eller el-ledninger, eller måske foretages oprensning.

Så nu blæser Kolding-entreprenøren på opgaverne ved at flytte 22.000 kubikmeter luft i timen.

”Der er faktisk minimal risiko for graveskader, fordi vi jo egentlig ikke graver. Vi løsner jorden med lufttryk og suger så det overskydende materiale op med vakuumsug”, forklarer Jakob Larsen.

Firmaet med den store, røde vakuum-graver hedder Dalby og har fået navn efter lokaliteten lige i den sydlige udkant af Kolding. Jakob Larsen er både entreprenør, vognmand og kloakmester. Det er halvandet års tid siden, han anskaffede lastbilen med den overdimensionerede støvsuger og plads til 6,5 kubikmeter materialer.

”Maskinen er tysk, men jeg købte den i Holland. Teknikken med vakuum-gravning bruges meget både i Holland, Tyskland og også i England. Det handler ikke om at konkurrere med gravemaskine eller håndmand, men om at foretage frigravninger på ufremkommelige steder, og hvor der altså er risiko for at lave graveskader. For eksempel i gågader med mange kabelføringer”, siger Jakob Larsen.

”Vi bruger selv maskinen og systemet til mange opgaver, og det seneste halve års tid har vi tillige fået hul igennem til en del kunder, som godt kan se ideen. Også til blandt andet at lave skiltehuller eller plantehuller er vakuum-maskinen ideel”, siger den blæsende Kolding-entreprenør.

Dalby Entreprenør & Vognmandsforretning var blandt de debuterende udstillere på Maskiner under Broen, hvor Jakob Larsen benyttede lejligheden til at præsentere sin overdimensionerede støvsuger. Det var en udmærket idé. Specielt når han gav demonstrationer på maskineriets formåen, tiltrak den røde lastbil med vakuum-grejet sig stor opmærksomhed.

Billedtekster:

1.

Entreprenør Jakob Larsen klar med fjernbetjeningen til den overdimensionerede støvsuger på Maskiner under Broen.

2.

To Dalby-folk og en maskine, der laver noget, og en masse interesserede der skal se, hvad det er, der forgår.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk