Artikel fra august 2023
Læs hele avisen

Struktører og skovfolk ruster sig til kamp på HL23

18-08-2023


Have & Landskab bliver forum for både Skovbrugsmesterskaberne for elever og regionsmesterskaberne for anlægsstruktører

Der lægges op til drabelige slag i to forskellige faggrupper på Have & Landskab 2023. Både anlægsstruktørerne og skovfolkene går klar til kamp. Ikke mod hinanden, men indbyrdes i de to fag.

Torsdag den 31. august bliver der skabt historie på udstillingen, når Skovbrugsmesterskaberne for elever afvikles på H&L for første gang. Skov-eleverne kæmper på Have & Landskabs særlige område for skovudstyr og -maskiner, og mange af disciplinerne en kyndig hånd med sværdet, fortæller underviser og vejleder Matias Skov Jonesen fra Skovskolen ved Københavns Universitet.

”Eleverne skal igennem fem discipliner, som alle er typiske skovarbejderopgaver. De skal både vise hurtighed, teknik og forstand på at vedligeholde udstyret. Vi har mærket en stor interesse fra både virksomheder og elever, også fordi Have & Landskab har en lidt bredere målgruppe, hvor vi håber at se arborist-virksomheder og entreprenører og andre, som har brug for skov- og naturteknikere”, siger Matias Skov Jonesen.

Arrangørerne bag mesterskaberne er brancheforeningen, Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Danske Skoventreprenør Forening (DSF) og Skovskolen. De har i samarbejde med Have & Landskab valgt også at lave en konkurrence på Sjælland, efter at have holdt tilsvarende konkurrencer siden 2017 for skov- og naturteknikerelever på Langsømessen på Fyn.

 

De bedste skal dyste

At de bedste unge i faget kommer til at dyste på Have & Landskab er en oplagt beslutning, mener Maskinleverandørernes bestyrelsesmedlem i Have & Landskab, direktør Bent Tangemann fra maskinfirmaet Vermeer Danmark.

”Det giver noget mere liv på udstillingen og vi giver både elever, skoler og virksomheder indenfor skovbrugsfaget et større udstillingsvindue, så det er ren win-win,” forklarer han.

På HL23 kæmper de dygtigste skov- og naturteknikerelever i følgende discipliner: Sværdvending, Afkvistning, Hurtig-skæring, Fældning og Skiveskæring.

Konkurrencen foregår på tid, og der kan blive pålagt straftid, hvis for eksempel “Fældning” resulterer i, at træet lander for langt fra målepinden.

 

Finaleplads til Skills

Østdanmarks ti bedste anlægsstruktør elever går i aktion alle tre udstillingsdage, når Regionsmesterskaberne for struktører for første gang afvikles på Have & Landskab.

På spil er en plads i finalen til Danmarksmesterskaberne i Skills i Roskilde den 18. til 20. april 2024.

En anlægsstruktør skal både kunne lave kunstfærdige belægninger og tage sig af rørlægningen under bærelaget. Det skal eleverne fra fem sjællandske skoler bevise, når de kaster sig over mesterskabsopgaven, fortæller uddannelseskonsulent John Hvass fra Byggeriets uddannelser, der står bag konkurrencen og også udfærdiger opgaven.

”Der kommer til at være mange tilpasninger og forskellige materialer, der gør det sværere, og nogle niveauforskelle, som de skal ramme. Og selvfølgelig også en del med rørlægning. Niveauet bliver højt, nok lige under sværhedsgraden til selve Danmarksmesterskaberne på Skills”, siger John Hvass.

De ti anlægsstruktørelever kæmper sammen to og to fra hver af de deltagende skoler – ZBC Jernbjerggaard, NEXT København, Roskilde Tekniske Skole – Vilvorde, EUC Nordvestsjælland og EUC Sjælland.


Billedtekster:

1.

Bent Tangemann: ”Vi giver elever, skoler og virksomheder indenfor skovbrugsfaget et større udstillingsvindue”.

2.

John Hvass: ”Niveauet bliver lige under sværhedsgraden til Danmarksmesterskaberne på Skills”.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk