Artikel fra september 2020
Læs hele avisen

Sydtysk maskin-kombi til fynske rabatter og hegn

09-10-2020


Bogense-entreprenør klar til at klippe langs 1155 km veje i Nordfyns Kommune med ny Fendt-traktor med Mulag for og bag

Der er kun 300 kilometer i det sydligste Tyskland mellem traktor-kæmpen Fendt i Marktoberdorf og Mulag-fabrikken i Oppenau, hvor der blandt andet – og ikke mindst – produceres kraftigt klippegrej til både rabatter og hegn. På Sydfyn er der endnu kortere afstand mellem Fendt og Mulag. Hos entreprenør Hans Henrik Sørensen ved Bogense er de to sydtyskere faktisk vokset helt sammen.


Hans Henrik Sørensen driver virksomheden Lundtoftegård Entreprenør, og en aftale med anlægsgartnerfirmaet OKNygaard har netop fået ham til at indkøbe både Fendt og Mulag. Med både front- og bagklipper fra den danske Mulag-importør Rimas-Gersvang Maskiner har entreprenøren gearet sig til løbende at klippe såvel rabatter som hegn langs 1155 kilometer veje i Nordfyns Kommune.


”OKNygaard har entreprisen på klipningen, men har ikke selv materiellet. Det har jeg så indvilget i at anskaffe som underentreprenør. Jeg kender arbejdsområdet, for jeg har selv tidligere været ansat ved Nordfyns Kommune. I 2016 valgte kommunen at udlicitere klippearbejdet. NCC fik tjansen, og jeg kom med i en virksomhedsoverdragelse. Siden solgte NCC rabatklipningen til en anden entreprenør, indtil OKNygaard vandt det nye udbud”, forklarer Hans Henrik Sørensen.

 

To klippermærker i spil

Da han skulle sammensætte sin nye ekvipage til rabat- og hegnsklipningen, var han ikke i tvivl om trækdyret. Det skulle være en Fendt, som han også har kørt tidligere. To mærker var i spil, da han skulle beslutte sig for klippegrejet.


”Jeg talte både med direktør Søren Gersvang hos Rimas-Gersvang Maskiner og med en anden leverandør. Søren Gersvang kunne tilbyde mig både en frontmonteret klipper og en bagmonteret armklipper bagpå traktoren fra samme producent, nemlig Mulag. Og dels var jeg ret besluttet på, at jeg ville have samme mærke både i front og bag. Dels havde jeg prøvet Mulag tidligere, da jeg kørte for NCC”, siger den nordfynske entreprenør.


Han har haft besøg af en tekniker fra Mulag-fabrikken lidt sydvest for Stuttgart i Sydtyskland, for lige at få justeret nogle detaljer på plads. Derefter spiller Fendt-traktoren og Mulag-klipperne sammen, som var de skabt for hinanden. Det er de også.

 

Lavet til Fendt

”Den løsning, som Hans Henrik Sørensen har valgt, er faktisk et sæt med to klippere, der er lavet til Fendt-traktorer. Den bageste klipper er en Mulag GHA 600 På seks meter, og som er bygget til at kunne monteres optimalt med frontklipperen MRS 300. Det er da også netop den frontklipper, Hans Henrik Sørensen nu kører med”, fortæller Søren Gersvang fra Rimas-Gersvang Maskiner.


Mulag-klipperne har proportionalstyring, og Hans Henrik Sørensen dirigerer alle funktioner med et enkelt joystick. Når entreprenøren skifter fra rabatklipning til hegnsklipning, sker det nemt og enkelt ved, at han simpelthen vipper frontklipperens slaglehoved.

Når vinteren rinder i grøft og i grav, og rabatter og hegn passer sig selv, er Lundtoftegård Entreprenør klar til vinterudkald.

”Nu har vi jo ikke haft ret meget vinter de seneste år. Men jeg har da en saltrute for Nordfyns Kommune og tillige et beredskab med fire traktorer med sneplove, hvis det alligevel bliver alvor”, siger Hans Henrik Sørensen.  

 

 

Billedtekster:

 

1.

Søren Gersvang fra Rimas-Gersvang Maskiner tjekker den bageste klippearm hos Lundtoftegård Entreprenør ved Bogense.

 

2.

En helt ny ekvipage klar til at klippe rabatter på Nordfyn. Fendt 724 Vario-traktor monteret med Mulag-klipper både for og bag.

 

3.

Fynsk klipning. Hans Henrik Sørensen og Lundtoftegård Entreprenør har 1155 kilometer landeveje, der skal rabatklippes.

 

4.

Det er nemt at komme omkring kantpælene med frontklipperen MRS 300, som Hans Henrik Sørensen derfor har fået leveret uden kantpæleklipper.

 

5.

Der er nok at tage fat på for Hans Henrik Sørensen. Han klipper for anlægsgartnerfirmet OKNygaard, som har entreprisen hos Nordfyns Kommune.

 

6.

Mulag-klipperne styres enkelt med joystick.

 

7.

Den bagmonterede Mulag-klipper på vej ned for at gnaske løs af rabattens grønne tagselvbord.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk