Artikel fra marts 2024
Læs hele avisen

Timan runder 20 i topform

19-03-2024
Del artikel på







Den vestjyske virksomhed har sagt goddag til det japanske marked og kigger videre mod både Australien og New Zealand

Timan… Torsdag den 18. april bør firmaet vel rettelig hedde Tyve-man. Den dag er der fest i den vestjyske flække Tim med knap 900 indvånere godt en halv snes kilometer nord for Ringkøbing. Timan fylder tyve, og virksomheden markerer jubilæet med en reception.

Og det er en jubilar i topform, der byder indenfor på Fabriksvej. Timan har netop taget hul på det japanske marked, og kikkerten rettes nu mod Australien og New Zealand. Bestyrelsesformand Christian Skannerup sælger pap-pressere i New Zealand og kender landet, og så kan Timan jo lige så godt sætte newzealænderne på listen over aftagere af de fjernstyrede RC-redskabsbærere.

Vestjyderne vil ud i verden. Også længere, end brødrene Henning og Birger Pedersen forestillede sig, da de fik ideen til den første Tool-Trac redskabsbærer i 2003. Egentlig var det Henning, der fik ideen. Han er ingeniør. Men i Tim står man sammen, og det tog ikke lang tid at få kaldt bror Birger op i garagen, der blev Timans første produktionshal.

 

Græs og gamle sofaer

”Vi lavede en redskabsbærer med løftearmen på siden af maskinen. Det havde ingen af de andre på markedet. Og så hængte vi alt værktøjet på løftearmen, som kunne løfte op i 2,5 meters højde. Det var der heller ikke andre, der gjorde. Nu kunne boligforeningerne pludselig både klippe græs, droppe gamle sofaer og køleskabe ned i containere og meget mere”, forklarer Henning Pedersen.

Timan gjorde sig hurtigt bemærket på det danske marked, men svenskerne var næsten mere interesserede.

”De blev hurtigt vilde med Timan. Som multimaskine kan den nemlig også flytte sne, og det har de jo ganske meget i Sverige. I dag har vi otte forhandlere i Sverige, og nogle af dem har flere afdelinger. Det er ganske mange i et naboland. Herhjemme har vi 14 forhandlere”, fortæller Birger Pedersen.

Sverige er da også Timans største marked, når det gælder Tool-Trac.

 

EU er hjemmemarkedet

”Da vi startede, var det med en målsætning om, at EU skulle være vores hjemmemarked. I dag går 75 procent af vores produktion til eksport. Så det er helt fint. Tyskland er det største eksportmarked, selv om Sverige er størst på Tool-Trac. Tyskerne køber både de fjernstyrede RC-modeller og redskabsbærerne, hvor Timan 3330 er blevet rigtig populær, ikke mindst efter, at vi udviklede den til også at være en rigtig feje-/sugemaskine. Både tyske byer, boligforeninger og entreprenører kører med 3330”, siger Birger Pedersen.

En tysk kommune fik leveret en pakke til jul i 2023 med hele 10 styk Timan RC-1000 – og vel at mærke i kommunens egen farve.

Foruden Henning og Birger, er også en tredje bror med i hverdagen i hos Timan i Tim. Arne tager sig af virksomhedens økonomi, mens Hennings har tjek på det tekniske, og Birger står for salget. Totalt er der fem brødre i Pedersen-klanen, men kun de tre har noget med Timan at gøre. Sådan da.

”Laurits har sin egen virksomhed og laver reservedele til roeoptagere. Og så er han i øvrigt underleverandør til Timan”, siger Henning Pedersen.

 

Hjemme i garagen

Da han havde fået ideen til en redskabsbærer i 2003, gik han i gang med at svejse og skrue hjemme i garagen. Birger Pedersen kom til i 2004, da han god ro og orden sagde sit job op som salgschef ved virksomheden Tim Envipro, der tidligere var en del af Tm Maskinfabrik i de bygninger, som Timan har i dag. .

”Oprindelig var det tanken, at firmaet skulle hedde Tima. Men det var der en sjællandsk virksomhed, der allerede hed. Så det gik ikke. Vi satte et ”n” på, og så hed vi Timan. Det har faktisk været et rigtig godt navn”, konstaterer Birger Pedersen.

Nogen vil måske mene, at hans evner som firmaets salgschef ikke er noget at skrive hjem om. Virkeligheden er nemlig, at den allerførste Tool-Trac endnu ikke er blevet solgt. Den har nu stået usolgt på Fabriksvej i Tim i 20 år.

Men det har nu aldrig været tanken, at den skulle sælges. Tool-Trac nummer 0 og dens efterfølger, Tool-Trac 1, blev brugt som demo-maskiner, og det var dem, der blev vist frem for Maskinhandler Indkøbsringen - MI – da brødrene i 2005 lavede en aftale om salg af Timan-maskinerne.

 

Som at køre i rutsjebane

”MI blev en god kunde, som også hjalp os igennem finanskrisen i 2007-2008. Det var vigtigt for os, at vi havde MI-organisationen i ryggen og deres forhandlere. Vi har ikke længere noget direkte med MI at gøre, da vi nu sælger vores maskiner direkte til forhandlerne”, forklarer Birger Pedersen.

”Når man driver en virksomhed, er der mange udefra kommende ting, som man ikke kan påvirke, men som man er nødt til at navigere i. Det kan være som at køre i rutsjebane i Tivoli. Så er det godt at have gode samarbejdspartnere”, konstaterer Birger Pedersen.

Tool-Trac nummer 0 har i øvrigt fået en større opfriskning, så den tager sig godt ud til fabrikkens 20-års jubilæum. Men den er ikke den eneste første Timan-maskine, der stadig er i god form. Også den første af de fjernstyrede, terrængående skråningsklippere i RC-serien, er at finde på virksomheden.

”En af de første Tool-Trac kører på Tim Skole. I sin tid fik vores lokale skole og plejehjemmet lov af forvaltningen til at købe en maskine sammen. Skolen og plejehjemmet ligger ved siden af hinanden, så det gav god mening. Og selv om der efterhånden er gået en del år, kører maskinen altså troligt videre”, fortæller Birger Pedersen.

 

Den bedste beslutning

I 2012 fik Timan en investor med i ejerkredsen. Stubkjær Family Group købte sig ind i Timan med en tredjedel, og det kalder Timan-brødrene for en af de bedste beslutninger, de har taget.

”Det er vores grundværdier, der har været med til at skabe fundamentet for indtil videre 20 år med Timan. Vi har altid haft dygtige folk og et godt forhold til de ansatte, til leverandørerne og kunderne. Nummer to og tre, der blev ansat for 18 år siden, er her stadig. De var med til at producere nogle af de første maskiner hjemme i garagen”, siger Henning Pedersen.

Aktuelt har virksomheden 32 medarbejdere på lønningslisten, og Timan sælger til 17 lande med Rumænien som senest tilkomne med en forhandler i Bukarest.

Hvad fremtiden i Tim bringer, er der ikke faste planer for.

”Det næste produkt kender vi ikke endnu. Vi optimerer på de produkter, vi har. Vi bruger ikke længere dieselmotorer i maskinerne. Nu er det benzinmotorer, der ligger i Timan, og der er ikke umiddelbart planer om at hoppe med på el-bølgen. Der kan ske meget fremover, og vi mener, at meget er uafklaret. Der er også noget, der hedder brint, og andre muligheder kan vise sig”, siger Henning Pedersen.

 

Billedtekster:

1.

Henning og Birger Pedersen ved Timan Tool-Trac 0. Den allerførste Timan-maskine, der blev produceret. Den er aldrig blevet solgt og bliver det heller ikke. Til højre en af nutidens topmoderne Timan 3330, som blandt andet kan udstyret med Timans avancerede feje-/sugeanlæg.

2.

Timan-brødrene Henning og Birger Pedersen ved fabrikken i Tim i det vestjyske. Indtil videre står der Timan på tre af de mange fabrikshaller.

3.

Nok en Timan på vej i produktionen.

4.

Henning Pedersen får en snak med Ole Brødbæk i produktionshallen.

5.

Pedersen-brødrene Birger og Henning tager et kik på en maskine, der er gjort klar til at blive gennemtestet, inden den gøres endelig færdig og kan forlade fabrikken.

6.

Der udvikles og optimeres løbende på produktprogrammet i Tim.

7.

Timan kan levere maskinerne i de farver, som kunder ønsker. Her ser Henning Pedersen på de aktuelle bestillinger.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk