Artikel fra december 2018
Læs hele avisen

To nye gule af de grønne til råstoffirma i Odense

09-01-2019
Flintholm Sten & Grus halverer brændstofforbruget med nye læssemaskiner

Maskinerne er både gule og grønne, og bundlinjen står og blinker lystigt. Den bliver losset for brændstofudgifter, mens de nye gummigeder flytter materialer fra skib ti sorteringsanlæg, videre til opmagasinering. Og herfra til læsning af mellem 50 og 100 lastbiler, som hver dag ruller ind omkring.

Det er råstoffirmaet Flintholm Sten & Grus på havnen i Odense, der har puttet penge i at spare penge. To ældre læssemaskiner er røget ud og dermed også et forbrug på 28 liter brændstof i timen. I stedet er to nye Cat 972M XE-læssere rullet ind med et brændstofforbrug på blot 14 liter i timen. En halvering.

”Nogle af vores kunder spørger, hvor grønne vi er. Det bliver vi efterhånden også målt på. Og så er det godt, at vi nu har to maskiner, der sparer væsentligt på brændstoffet og belaster miljøet noget mindre end de gamle maskiner”, konstaterer driftsleder Claus Madsen hos Flintholm Sten & Grus.

 

Eget skib

Det er ikke blot miljøregnskabet, der har glæde af fornyelse. Med otte timers kørsel hver dag, stort set året rundt, bidrager de nye maskiner også positivt i driftsregnskabet.

”Besparelsen på 14 liter diesel i timen kan naturligvis mærkes”, siger Claus Madsen.

Flintholm Sten & Grus råder over eget skib, som lægger til kaj to gange i døgnet med sten og grus, som mandskabet henter op fra havet. Losning, sortering, opmagasinering og læsning af lastbiler klares af blot to maskinførere, som ikke har tid til at holde stille ret længe ad gangen. Hver maskine flytter nemlig i omegnen af 3000 tons materialer om dagen.

Cat 972M XE tynger vægten ned med 26 tons egenvægt. Maskinen har 315 heste i maskinrummet, og den fås enten i standardversion eller som Highlift. Skovlen rummer 5,4 kubikmeter.


Billedtekster:

1.

Noget af en nærigpind med brændstof. De nye CAT 972M XE-læssemaskiner hos Flintholm Sten & Grus halverer dieselforbruget i forhold til forgængerne.

2.

”Vi bliver også målt på, hvor grønne, vi er. Så er det rart, at de nye maskiner belaster miljøet noget mindre end de gamle”, siger driftsleder Claus Madsen hos Flintholm Sten & Grus.

3.

Driftsleder Claus Madsen ved Flintholm Sten & Grus’ eget skib, som henter råmaterialerne op fra havet.

4.

Der er gang i råstofferne hos Flintholm Sten & Grus, hvor sortere- og knuseanlæg kører automatisk under opsyn af de to maskinførere i Cat-læsserne.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk