Artikel fra november 2017
Læs hele avisen

Tre nye Liebherr til gigantiske mængder skrot i Silkeborg

14-11-2017
Bradals Produkthandel modtager daglig over et halvt hundrede containere med jern og metaller

Der skrottes på højtryk hos Bradals Produkthandel i Silkeborgs nordlige industrikvarter. Daglig modtager genbrugsvirksomheden flere end et halvt hundrede containere med jern og metaller. Nu har direktør Thomas Bredal været omkring den danske Liebherr-forhandler, JMM-Group, for at anskaffe sig tre nye Liebherr-materialehåndteringsmaskiner til at tumle de gigantiske mængder.

”Gennem årene er det vokset betragteligt gennem årene. Nu har vi 23.000 kvadratmeter betonbelagt areal til håndteringen af jern og metaller. Hertil kommer arealer på Horsens Havn, hvor vi selv stakker op og læsser skibe med materialer. Det sker også med en Liebherr-maskine”, fortæller Thomas Bradal, som er tredje generation i familiefirmaet.

Det er Bradals Produkthandels egne tre lastbiler, som daglig kører rundt i hele Jylland og på Fyn og tømmer containere hos nedbrydningsfirmaer, maskinfabrikker og andre, som virksomheden har aftaler med.

”Vi aftager alle former for jern og metaller både fra industrien, det offentlige og fra private. Da vi ikke har nogen nedre grænse, har vi også hele tiden besøg af private, som kommer med mindre portioner gammelt jern og metaller”, siger Thomas Bradal.

 

Motorer og dåser

Gamle biler til skrot modtaget dog kun, hvis de på forhånd er miljøbehandlede. Og det bliver ikke til de store antal køretøjer. Til gengæld tumler Liebherr-maskinerne på pladsen kæmpemæssige mængder af jern- og stålaffald fra industriens produktion.

”Vi modtager, sorterer og behandler alt muligt, for derefter at sælge videre til genbrug. Kabler, elmotorer, aluminiumsdåser, gamle tagrender og alt muligt andet”, siger skrot-direktøren, som selv står for indkøbene. Derfor holder han konstant et vågent øje med jern- og metalpriserne ikke blot i det midtjyske, men på hele verdensmarkedet. Med de mængder, Bradals Produkthandel køber, behandler og efterfølgende sælger videre, kan selv små udsving i priserne have stor betydning.

 

Midt i Silkeborg

Thomas Bradals farfar, Carl Bang Bradal, lagde grunden til produkthandelen i 1950. Det var i tider, hvor der ikke var problemer med, at en skrothandler havde sin virksomhed midt i Silkeborg. I 1980 overtog Thomas Bradals far, Kurt Bradal, firmaet, og i 2003 var det så Thomas Bradal til at gribe roret. For tre år siden byggede firmaet en ny og moderne kontorbygning, og der er systematisk logik i de store bunker af gammelt jern og metaller, der ligger rundt omkring på den store plads.

”Det er en simpel nødvendighed, at vi holder orden i tingene for at sikre den rigtige logistik. I øjeblikket har vi plads nok med de 23.000 kvadratmeter. Men på sigt bliver det for lidt. Firmaet vokser hvert år, og vi er aldrig gået tilbage i antal tons. Andre i branchen behøver ikke at vide, hvor meget, vi får igennem pladsen på årsbasis. Så vi nøjes med at oplyse, at det er mange tusinde tons. Og omsætningen – ja, den er et trecifret millionbeløb”, afslører Thomas Bradal.

 

Liebherr skiftet ud med Liebherr

”Derfor er vi også nødt til at være up-to-date med de maskiner, vi er så afhængige af til håndteringen af vore varer. Vi har kørt med Liebherr-maskiner i en del år, og da vore tre gamle Liebherr 934’ere trængte til udskiftning, var det naturligt at tale med salgsdirektør Leif Rudebeck Petersen hos JMM-Group om tre nye Liebherr. Det blev til to styk LH 40, som sorterer og læsser biler, og en LH 50, som står fast ved vores store skrotsaks. LH 50’eren har længere rækkevidde og er derfor ideel til at række rundt i bunkerne og gribe emner, som så kommer i skrotsaksen”, forklarer Thomas Bradal.

Alle tre nye maskiner er fra Liebherrs serie af materialehåndteringsmaskiner. LH 40 Industry Litronic rækker 16 meter, mens den lidt større LH 50 Industry Litronic kan nå 18 meter ud med kloen. Begge modeller har hele 211 hk i motorrummet.


Billedtekster:

1.

Thomas Bradal er tredje generation i virksomheden. Hans farfar lagde grunden til Bradals Produkthandel i 1950 og slog sig ned midt i Silkeborg.

2.

Der er helt nødvendig systematik i tingene hos Bradals Produkthandel, selv om skrotbjergene umiddelbart kan virke lidt kaotiske. Her sorteres med en af firmaets nye Liebherr LH 40-maskiner.

3.

LH50 Industri Litronic rækker ud på 18 meter med kloen, og derfor er den fast stationeret ved den store skrotsaks.

4.

Når man modtager jern og metal, følger der også andet med. Blandt andet dæk i store mængder, som en af de nye Liebherr LH 40 her sorterer fra. Bradals produkthandel sælger dækkene videre til genbrug.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk