Artikel fra april 2021
Læs hele avisen

Vestjysk entreprenør lægger fundamentet med fundamenter

06-05-2021






Henrik Blomgreen og hans faste folk holder sig helst til hjemmebanen - og til samme maskinleverandør

Der er ingen grund til at opsøge arbejde. Det kommer af sig selv, når man har faste og langvarige relationer. Og der er heller ingen grund til at lede efter leverandører af de entreprenørmaskiner, man skal bruge, når man i mange år har været tilfreds med den, man har.

Sådan er situationen for entreprenør Henrik Blomgreen, som har sit entreprenør- og kloakfirma med base i Ølgod i det vestjyske. Han og de otte faste folk holder sig helst til hjemmebanen omkring Ølgod.

”Med udgangspunkt i Korskro syd for Ølgod og lidt nordvest for Esbjerg har vi langt hovedparten af vores opgaver inden for en halv times kørsel. Vi kommer meget til Esbjerg, Skjern, Tarm og Billund. Når vi skal langt hjemmefra, kan det være Kolding, hvor vi har en times kørsel”, fortæller Henrik Blomgreen.

Han lægger fundamentet til kloak- og entreprenørvirksomheden med – fundamenter.

”Det meste, vi laver, er fundamenter for forskellige typehusfirmaer. Men også for private, der bygger sommerhus eller parcelhus. I løbet af et års tid bliver det typisk til omkring 65 fundamenter”, siger Ølgod-entreprenøren.

 

Stort grave-behov

I år er det 20 år siden, Henrik Blomgreen etablerede sig som selvstændig entreprenør. Det var han fra 2001 til 2014, da han solgte firmaet og tog en lille pause. Godt et års tid senere var han tilbage med eget entreprenørfirma. Foruden jord-, beton- og anlægsarbejde, er der også godt gang i kloakdelen, som Henrik Blomgreen sikrede sig basis for med en kloakmestereksamen allerede i 1998.

Dermed har den sydvestjyske entreprenør konstant behov for kapacitet til at grave og flytte jord. Han har netop været omkring Maskiner A/S i Lund ved Horsens, som er dansk importør og forhandler af Yanmar-programmet i minigravere. Det blev til en ViO 23, som er den nyeste model i Yanmar-sortimentet. Maskinen er uden bagende og passer samtidig perfekt på en trailer. To vigtige parametre for Henrik Blomgreen.

 

Schaeff, Terex og Yanmar

Firmaets minigravere har ikke altid været Yanmar. Tidligere har der også været maskiner fra Schaeff og Terex, men for alle tre mærker gælder, at forhandleren hedder Maskiner A/S. Gennem årene har Henrik Blomgreen købt 15-20 Schaeff- og Terex-maskiner hos Horsens-firmaet.

”Tidligere hed firmaet jo Maskinhuset, og jeg har handlet der, siden jeg startede som selvstændig i 2001. Den første maskine, jeg købte hos Maskinhuset, var en Schaeff HR12. Den kørte godt, og servicen var i orden. Så der har ikke været grund til at skifte leverandør. Maskinerne har bare skiftet navn”, konstaterer Henrik Blomgreen.

Han var heller ikke nervøs ved at prøve de nye japanere fra Maskiner A/S. En af Henrik Blomgreens medarbejdere, Ole Hansen, har nemlig selv en Yanmar-minigraver, og dermed var mærket testet og havde bestået.

 

Ikke standard

Den nye ViO 23 kom dog lige omkring værkstedet hos Maskiner A/S, før maskinfører Rune Lindhardt kunne sætte sig optimalt til rette i førersædet. Ølgod-firmaets nye Yanmar er nemlig et godt stykke fra standard.

”Rune sidder i maskinen 30-40 timer om ugen, og derfor skal vi sikre gode forhold for ham. Derfor har teknikerne hos Maskiner A/S fjernet stængerne og pedalerne og lagt funktionerne op i joystickene, så der bliver bedre plads i kabinen. Samtidig er der flyttet på sædet, så Rune også kommer til at sidde fem centimeter højere, og nu passer ViO 23’eren helt perfekt til ham”, fortæller Henrik Blomgreen.

Maskinen har en egenvægt på 2435 kg og en gravedybde på 2450 mm. Ølgod-entreprenørens eksemplar er udstyret med Engcon-tiltrotator med SS10-styring og rotationscensor samt Leica 20 maskinstyring. Tillige har den centralsmøring, og der er monteret ekstra LED-lys. Rune Lindhardt kan endvidere glæde sig over tonede ruder.

 

God i hydraulikken

”Minigraveren kører rigtig godt i hydraulikken, og den er hurtig på båndene. Den passer godt på en trailer, og det gør den naturligvis fleksibel at flytte rundt med. Da maskinen er uden bagende, kan jeg køre helt op ad sokler både inde og ude, uden at jeg skal være opmærksom på en bagende, der rammer mod sokler og vægge, når den krøjer”, fortæller Rune Lindthardt.

Den nye Yanmar ViO 23 fik i øvrigt ganske hurtigt selskab hjemmefra, da den var bragt på plads i Ølgod. Da folkene fra Maskiner A/S leverede den. Med sig havde de også en Yanmar ViO 12 minigraver, som er en af markedets mindste maskiner med Joystickstyring. Planen var, at Henrik Blomgreen og hans gravende mandskab skulle have ViO 12’eren på prøve, men inden ugen var omme, havde entreprenøren besluttet for også at tage den med i handlen.

 

Billedtekster:

1.

Sælger Palle Andersen fra Maskiner A/S (til venstre) har inden for kort tid afleveret både en Yanmar ViO 23 og en ViO 12 til entreprenør Henrik Blomgreen (i midten) og maskinfører Rune Lindhardt, som er chauffør på den store af maskinerne.

2.

Fundamentet for Ølgod-entreprenørfirmaet er – fundamenter. Der laves sokler i lange baner.

3.

Henrik Blomgren og sælger Palle Andersen tager et kik og en snak om ViO 12’eren. Den kom med på prøve, da Maskiner A/S leverede den nye ViO 23, men kom ikke med retur til maskinfirmaet.

4.

Det er ikke gravearbejde det hele for Yanmar ViO 23-minigraveren. Den tager også en tørn med at håndtere soikkelsten.

5.

Den nye Yanmar i Ølgod er leveret som alt andet end standard. Der er ændret og justeret for at give mere plads til maskinføreren, og der er monteret diverse udstyr. Blandt andet Engcon-tiltrotator med SS10-styring og rotationscensor.

6.

Sælger Palle Andersen tog en ViO 12 med fra Maskiner A/S, da han leverede den nye ViO 23 til Henrik Blomgreen. Entreprenøren nøjedes ikke med at prøve maskinen.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk