Vinterbekæmpelse med grej fra tysk skisports-eldorado

13-06-2018Gervang har fået import af Kugelmann-vinterredskaber – og de er hjemmelavede

”Selvgjort er velgjort” lyder parolen hos den tyske maskinproducent Kugelmann, som har specialiseret sig i at bekrige vinteren. Adressen er i byen Rettenbach am Auerberg, som ligger blot et halvt hundrede kilometer fra det sydtyske skisports-eldorado Garmisch-Partenkirchen – og jo, det er det med det traditionsrige nytårsskihop hvert år den 1. januar.

Kugelmann holder sig fra skihopbakken med maskinerne til at fjerne is og sne. I stedet ryger nogle af dem nu til Danmark, hvor fabrikken har overladt import og salg til Gersvang Maskiner.

”Vi har fulgt firmaets Kugelmanns vinterredskaber intenst i flere år, og nu er vi så importør af saltspredere, sneplove, sneskrabere samt deres kombinerede græs-, løv- og vertikalmaskine. Vi besøgte fabrikken for nylig og fik en oplevelse ud over det sædvanlige. Kugelmann fremstiller næsten 90 procent af samtlige komponenter selv og har en fantastisk produktionsmaskinpark, lige far laserskærere til store boreværker”, fortæller direktør Søren Gersvang hos den nyslåede Kugelmann-importør.

 

Gør det selv

”Selv de store hydraulikblokke, der kan købes hos underleverandører, mener Kugelmann ikke har den tilstrækkelige kvalitet, hvis de købes ude i byen. Derfor fremstiller fabrikken dem selv med specielle indvendige boringer, der sikrer, at oliestrømmene ikke hindres. Det sparer energi. Derfor kan de mindste saltspredere arbejde med ned til 15 liter olie pr. minut”, forklarer Søren Gersvang.

Kugelmann-programmet rummer en stribe forskellige saltspredere. De mindste er 300 eller 600 liters trepunktophængte maskiner, som Kugelmann kalder én-kammer saltspreder. Den næste række af trepunktsophængte saltspredere er nemlig med dobbeltkammer. Her er udvalget stort med størrelser fra 350 liter til 2300 liter.

Dobbeltkammermaskiner giver mulighed for at arbejde med to forskellige typer strømaterialer på én gang. I alle maskiner føres saltet frem til spredetallerkenen ved hjælp af en eller to snegle i bunden af beholderen.

 

Lavt tyngdepunkt

Også saltspredere til montering på redskabsbærere, som for eksempel Multihog, findes som én-kammer spredere og i størrelser mellem 200 og 1500 liter. To-kammer maskiner for Unimog og lastbiler findes i størrelser fra 400 til 7000 liter.

”De udmærker sig ved et meget lavt tyngdepunkt, der sikrer en stabil kørsel selv i kurver. Fremføringssneglene på de store saltspredere er med tre forskellige stigninger på vindingerne. De to første stigninger sikrer en perfekt dossering frem til spredetallerkenen, mens den tredje stigning gør materialet løst og let. Hvis saltet har klumpet sig fast, eller en snegl har sat sig fast som følge af fremmedlegemer i kassen, kan man reversere den”, fortæller direktør Søren Gersvang.

Det er også muligt at påbygge saltvandsanlæg og arbejde med befugtet salt. Styringen af saltningen foregår gennem den elektriske styring K-Tronic 2, der muliggør trinløs indstilling af spredebredde, asymmetrisk spredebredde samt eventuelt blanding af forskellige strøtyper. K-Tronic 2 kan også opsamle data til senere forarbejdning i softwaresystemer fra forskellige leverandører.

 

To typer V-plove

Kugelmann laver V-plove i to forskellige udgaver – lette eller kraftige. Bredderne ligger mellem 140 og 240 cm. Specielt fremstillede skær sikrer, at der ikke spildes sne mellem skærene.

”Også sneskrabere bygger fabrikken i to udgaver og i bredder mellem 140 og 240 cm. Det er muligt at få både egenproducerede stål- og vulkulanskær til begge typer. Derudover har vi også de specielle langtidsholdbare skær fra Küper, som Gersvang Maskiner selv importerer fra Tyskland”, siger Søren Gersvang.

Græs, løv- og vertikalmaskinen fra Kugelmann er døbt Komet. Ved at udskifte rotoren, kan maskinen feje, klippe græs, samle løv eller vertikalskære. Høj- og lavtip muliggør aflæsning under alle former, og i kassen er yderligere indbygget et skubbesystem, der gør at materiale ikke bliver ”hængende”.

 

Billedtekster:

 

1.

Kugelmann på Vinterdienst i hjemlandet. Via Gersvang som importør er den tyske producent af vinterredskaber nu også klar til de danske veje.

 

2.

Tysk Kugelmann både i front og bagpå. Fabrikken ved det tyske skisportsområde Garmisch-Partenkirchen har et bredt sortiment af både saltspredere og sneplove.

3.

Kugelmann scorede den fornemme designpris IF Design Award for fabrikkens saltspreder-serier C 301 og D601.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk