Artikel fra august 2021
Læs hele avisen

Vinterberedskabet er klar til Have & Landskab

13-08-2021


Danske Epoke i Vejen byder Kong Vinter op til dans med avancerede styresystemer og alle typer spredning

Skal det være tørsalt, skal det være befugtet salt, skal det være saltlage til vinterkrigen med de glatte veje? Skal spredningen ske med en valsespreder eller en tallerkenspreder? Skal det ske med den erfarne chaufførs fingerspitzgefühl for dosering, eller skal det ske med avanceret teknologi og tovejskommunikation til og fra sprederen med alle data?

Den danske producent Epoke i Vejen i det sydjyske giver mulighed for at hive ned fra alle hylder, alt efter behov og ønsker. Fabrikken med omkring 70 år på bagen med grej til vinterbekæmpelse placerer sig solidt i superligaen af spredere til de glatte veje. Ikke alene på lokalt eller nationalt niveau. Vejen-virksomheden er med helt i toppen med blandt andet den computerstyrede spredning med tovejskommunikation på egen dataplatform. Det er grej, som kun de største saltspreder-leverandører kan tilbyde.

”Vi er leverandør af de store maskiner til Vejdirektoratet af Computer Assisted Spreading, som vores egne specialister har udviklet i et samarbejde med kunder i flere lande. Systemet sikrer helt optimal og fejlfri spredning, samtidig med at chaufføren helt kan koncentrere sig om trafikken. Vi har vores egen Epo Data platform, som samler alle data fra alle brugere, og hvor der er muligt at lægge ruter præcist ind, uden at man fysisk skal forlade førerhuset”, fortæller Area Sales Manager John Overgaard Jensen hos Epoke.

 

Med i mange udbud

”Systemet er nyt og var med i Vejdirektoratets udbud, som vi vandt i sidste sæson. Der er tale om et treårigt udbud, som vi nu skal i gang med at levere for andet år. Netop i øjeblikket er vi med i et udbud om 300 spredere i Holland. I det hele taget er vi hele tiden med i mange udbud rundt om i verden”, siger Epokes administrerende direktør, Peter Bertelsen.

Når Epoke rykker ind på Have & Landskab i Slagelse, vil vinterberedskabet i den grad være klar – selv om det er i slutningen af august. Virksomheden vil sætte fokus på sti- og fortovsspredere med miljøoptimering og i det hele taget lancere vinterbekæmpelse i byerne som et stort tema.

”I byerne er det naturligvis spørgsmålet, om man skal anvende miljørigtig væske, eller om man skal vælge salt. Og er det bedst med tallerkenspredere eller valsespredere? Epoke har løsningen på spørgsmålene. Vi har nemlig nu tre TP-modeller, som enten kan være valsespredere, valse- og tallerkenspredere og valse-, tallerken- og væskespredere. Det er nyt, at det nu er muligt at forene valse og tallerken samt saltlage eller væske som tømiddel”, forklarer Peter Bertelsen.

 

Også små kombi-modeller

”På de store spredere har vi en kombination med både saltlage og væske, og det hele er computerstyret. Der er kommet meget fokus på kombisprederne, og Epoke er ene om at have kombi-modeller også af de små traktor-modeller. Dem præsenterer vi på Have & Landskab, hvor sprederen TP3 bliver vores helt markante nyhed”, siger John Overgaard Jensen.

I alt byder Epoke på tre modeller i TP-serien af liftophængte traktorspredere. Foruden TP3 også den mindre TP1,5 og den større TP9. Virksomheden viser hele det traktormonterede program i Slagelse.

”Et og andet antyder, at de traktormonterede modeller er sagen inde i byerne. En større dansk kommune har allerede valgt at droppe lastbilerne og kun køre med traktorer og Epoke TP3 i bymidten”, fortæller John Overgaard Jensen.

 

Fra millioner til 56.000 kr.

Corona-krisen formåede ikke at få Epoke på glatis. Fabrikken fik ganske vist en alvorlig forskrækkelse, da ordreindgangen styrtdykkede fra et tocifret millionbeløb til 56.000 kroner. Men topchef Peter Bertelsen kunne ryste forskrækkelsen af sig blot en uge efter, hvor tingene rettede sig.

”Efter 14 dage kørte vi helt normalt igen. Nogle af de danske kommuner placerede ordrer før sommerferien, hvor det ellers normalt sker efter ferieperioden. De flere ordrer inden sommerferien gav os en mere stabil produktion hen over sæsonen, og vi har faktisk kørt igennem med færre medarbejdere, men samme produktion. Heldigvis fik vi jo også en lang vinter, som gav os en god omsætning på måneder med normalt lavere omsætning”, forklarer Peter Bertelsen.

Den seneste vinterperiode strakte sig faktisk hel fra lillejuleaften 2020 til maj i år.

 

Ingen sne i indkørslen

”Danmark startede med saltning den 23. december, og derefter var køretøjer med spredere ude at salte hvert døgn indtil udgangen af februar. Nogle steder fire gange i døgnet. Og så blev der altså også saltet nogle steder helt hen i maj. De færreste tænker over, hvor lang og kold, vinteren i virkeligheden har været, hvis de ikke har haft sne i indkørslen”, siger Epoke-direktøren.

Den lange saltningsperiode bevirkede, at Epokes servicefolk kom sent i gang med at tjekke og servicere maskinerne rundt om hos eksterne vognmænd, der har ruter for kommunerne.

”Normalt begynder vi på serviceopgaverne i begyndelsen af april, og så har vi lavet eftersyn og service på alle maskiner for kunderne, når vi når til sommerferien. Det blev alt sammen rykket en måned i år som følge af den lange vinter”, fortæller direktør Peter Bertelsen.

 

Billedtekster:

1.

Administrerende direktør Peter Bertelsen (til højre) og Area Sales Manager John Overgaard Jensen ser frem til at rulle ud med vinterberedskabet i slutningen af august. Nemlig til udstillingen Have & Landskab i Slagelse.

2.

Epoke producerer tre størrelser liftophængte traktorspredere, som præsenteres på Have & Landskab. Her er det Epoke TP3, som kan udlægge alle materialer enten med valse eller spredeskive.

3.

EpoMini X1 er Epokes egen styring til traktorsprederne i TP-serien med nøjagtig dosering af den optimale spredning.

4.

En kort periode var det ikke så sjovt af være topchef hos Epoke. Ordreindgangen dalede fra et normalt tocifret millionbeløb til 56.000 kroner. I løbet af 14 dage kunne Peter Bertelsen konstatere, at alt var normaliseret igen.

5.

John Overgaard Jensen er Area Sales Manager og fryder sig over de mange spredere, der er linet op til kunder både i Danmark og i resten af Verden.

6.

Der læsses saltspredere til eksport. En disciplin, der dyrkes ofte hos Epoke i Vejen.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk