Artikel fra december 2018
Læs hele avisen

50 år med vibrationer

09-01-2019
Del artikel påDen danske pladevibrator-producent Zülau i Ikast lægger an til stor jubilæums-kampagne

Der er gået vibrationer gennem Ikast i et halvt århundrede. Det har virksomheden Zülau sørget for med en omfattende produktion af pladevibratorer. I 2019 er det præcis 50 år siden, murermester Zülau spurgte sin søn, om han ikke kunne konstruere en solid og effektiv pladevibrator. Siden har vibratorerne været en af grundstenene i den virksomhed, som sønnen, Helmer Zülau lagde grunden til i 1953.


Dermed var Helmer Zülau også mere end godt i gang med at producere alt muligt, som han opdagede behov for. Det er en tendens, der aldrig er stoppet. I dag er Helmer Zülau 80 år og still going strong. 

I løbet af de 65 år som fabrikant har han fostret så forskellige produkter som sprøjtestøbte plastiktræsko, opretterbænke til bilkarosserier, dele og specialgrej til vindmølleindustrien, og for at det ikke skal være løgn: En himstregims til nemt at få strømper eller sokker på, selv om det måske kniber lidt med mobiliteten. Strømpepåtageren ”Smart” fås i tre størrelser, hvor den største og tungeste sniger sig op på 295 gram.

Men 2019 skal blive et helt specielt godt pladevibrator-år, har Helmer Zülau besluttet.


  Citat:


”Entreprenør Jens Dinesen var den første, der købte en Zülau-pladevibrator. Halvanden måned senere kom han igen og købte en mere”.


Helmer Zülau, fabrikant, Zülau A/S, Ikast

 

Klar til kampagne

”Vi har produceret og solgt rigtig mange pladevibratorer i løbet af de 50 år, og vi vil markere jubilæet ved at sælge mange flere. De seneste måneder har vi opbygget et mega-lager, og nu er vi klar til at lave en stor jubilæms-kampagne med vibratorer til nærmest rystende lave priser”, siger Helmer Zülau.


Ikast-virksomhedens pladevibratorer kan godt leveres i kundens ønske-farve, men som standard er de galvaniserede. Så holder de. I virkeligheden alt for godt, har Helmer Zülau erfaret. Når han ringer til gamle kunder, der har købt en vibrator for 15-20 år siden for at høre, om det ikke er tid til fornyelse, er beskeden ofte, at den gamle vibrator jo kører upåklageligt, så der ingen grund til at udskifte den.


”Da min far bad mig om at lave en pladevibrator, fandt jeg først ud af, hvordan sådan én skulle bygges op. Så købte jeg en Briggs & Stratton-motor og satte på den. Det skulle jeg ikke have gjort. Motoren holdt ikke, da først vi begyndte at køre med vibratoren. Så var der en mekaniker, der fortalte mig om Honda-motorer. Så prøvede vi sådan en, og siden har vi brugt Honda. Dem køber vi hjem i containere. Den lokale entreprenør Jens Dinesen var den første, der købte en Zülau-pladevibrator. Halvanden måned senere kom han igen og købte en mere”, fortæller Helmer Zülau.

 

Tre modeller

Ikast-fabrikken producerer pladevibratorer i tre modeller. To i standard-versioner på henholdsvis 80 og 120 kg og med bredder på 40 og 46 centimeter. Og en vibrator beregnet til asfalt. Den er forsynet med integreret vandtank.


Det var imidlertid en fliseklipper, der for alvor satte gang i den dengang unge Helmer Zülaus virksomhed.

”Jeg startede med Steno Fliseklipperen, som klippede 80 centimeter brede og 12 centimeter tykke fliser problemfrit over med skarp kant. Den trykkede med hydrauliske stempler. IBF-chefen Johannes Rosenkilde solgte dem, og jeg leverede 100 til ham ad gangen. Vi laver stadig fliseklippere, men nu til at klippe små belægningssten. Klipperen til store fliser stoppede vi med for 35 år siden”, siger Helmer Zülau.

 

Løber ikke af pladsen

Oprindelig havde Ikast-fabrikanten planer om at skulle være ingeniør.

”Det blev jeg så ikke. Jeg blev tvunget ind i militæret som befalingsmand. Men jeg var dygtig på teknisk skole, og jeg sad meget med tekniske bøger på biblioteket. Jeg er god til at få ideer, og igennem årene har jeg haft ekstremt dygtige folk ansat. Det har jeg stadig”, fastslår den 80-årige Ikast-fabrikant.


Hans medarbejderstab dokumenterer i øvrigt på bedste vis, at man ikke løber af pladsen i utide i det midtjyske.

”Tre af mine medarbejdere har været med i over 50 år. Nummer fire kommer til maj”, fortæller Helmer Zülau.

Blandt folkene i firmaet er også Helmer Zülaus to sønner, Palle og Mogens. Palle Zülau tager sig af salget i virksomheden, mens lillebror Mogens Zülau er indkøber.

  

Billedtekster:

1.

Helmer Zülau er klar til at køre ind i 50-året for sin pladevibrator. Som standard er Zülau-vibratorerne galvaniserede, men kan også leveres i ønsket firma-farve.

 

2.

Helmer Zülaus pladevibrator til asfalt har integreret vandtank i bunden af maskinen. Men kan naturligvis også anvendes som ”almindelig” pladevibrator uden vand.

3.

Der samles pladevibratorer på fabrikken i Ikast. Her er det Bjarke Larsen, der er i gang med at opbygge et solidt lager til jubilæumsårets kampagne.

4.

Mogens Zülau og senior, Helmer Zülau, tager et kik over skulderen på Jan Ljungberg på kontoret.

5.

Far og søn, Helmer og Mogens Zülau, ved det markante firmaskilt på Grøddevej, som fortæller, at det er 55 år siden, Helmer Zülau grundlagde virksomheden. Den anden søn, Palle Zülau, var på ferie under varmere himmelstrøg.

6.

Virksomheden Zülau blev grundlagt i 1963. I 2019 er der 50 års jubilæum for fabrikkens pladevibratorer.

7.

Et lille udsnit af de rigtig mange pladevibratorer, der er produceret til kampagne i anledning af det vibrerende jubilæum.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk