70 år med Liebherr

31-10-2019


Det hele startede med et patent på en mobil tårnkran for maskingiganten

En ung mand, en tanke og et voldsomt gåpåmod. Så mangler der i virkeligheden bare lige et patent.

Sådan startede Liebherr-koncernen for nu 70 år siden.

Det afgørende gennembrud for den 34-årige Hans Liebherr blev, da posten en dag bragte patentgodkendelsen på den mobile tårnkran, han havde konstrueret. Et helt afgørende dokument, som blev fundamentet til det, der siden har udviklet sig til en af verdens største og førende producenter af entreprenørmaskiner.

Slutningen af 1940’erne drejede sig meget om genopbygning efter verdenskrigen. Tiderne var knappe og barske, og tekniske hjælpemidler glimrede mest ved deres fravær. I krigsårene havde mange virksomheder fokuseret på produktion af krigsmateriel. Det medvirkede til at øge manglen på maskiner og grej til byggeriet. I særlig grad var der mangel på materiel til at løfte - og løfte tungt. De eksisterende kraner var store, tunge og bøvlede og dermed vanskelige at håndtere og flytte. Derfor blev det meste gjort manuelt.

 

Der bør laves en kran

Hans Liebherr kunne se, at der var behov for en mobil byggekran. Han gik i gang med at lave skitser. De blev forkastet, ændret og justeret. Og til sidst havde han tegningerne færdige til det, der blev til TK 10. En kran, der var hurtig at sætte op og let at transportere.

Dermed blev 1949 startåret for Liebherr-koncernen og stedet den sydtyske by Kirchdorff an der Iller, hvor Liebherr i dag blandt andet bygger gravemaskiner. Selv om det er dem og gummihjulslæsserne, der gør Liebherr kendt blandt entreprenører og anlægsfolk, består koncernen af andet og langt mere i dag.

Hans Liebherr døde 78 år gammel i 1993, men hans livsværk er fortsat familieejet og består nu af 11 forskellige produktdivisioner. Blandt dem er kranerne fortsat en vigtig del.

Kranen TK 10 var revolutionerende i 1949. Den havde en maksimal kapacitet på 2000 kg og kunne rigges til i løbet af blot et par timer eller tre. Dermed var den afgørende mere gesvindt at arbejde med, end tidens andre kraner, som det kunne tage flere dage at gøre klar.

 

160 kraner på et år

Den gav mildt sagt den unge Hans Liebherr vind i sejlene. Allerede ved udgangen af 1950 havde fabrikken i Kirchdorff 110 mand på lønningslisten, og de producerede 160 tårnkraner i løbet af et år. Det genererede en omsætning på svimlende 2,2 millioner D-Mark. Omregnet til dagens valuta og værdi er det omkring 165 millioner kroner.  

I fjor omsatte Liebherr-koncernen for 10,55 milliarder Euro – i omegnen af 79 milliarder kroner. Ved årsskiftet havde Liebherr 46.169 medarbejdere.

I Danmark er det Johs. Møllers Maskiner A/S, der repræsenterer Liebherr og har været maskingigantens danske forbindelse i ikke færre end 54 af de 70 år. Johs. Møllers Maskiner A/S er en del af JMM-Group med hovedafdeling i Horsens og sjællandsk afdeling i Rønnede.

Den danske importør og forhandler har et stort udvalg af maskiner fra det store Liebherr-sortiment på programmet. Fra gravemaskiner på såvel bånd som hjul, læssemaskiner, larvebåndslæssere, dozere, industri- og materialehåndteringsmaskiner til rammemaskiner – og naturligvis kraner.

  

Billedtekster:

1.

Den allerførste Liebherr. TK 10 tårkranen, som kom til at lægge grunden til en koncern, som i dag er blandt de førende producenter af entreprenør- og anlægsmaskiner.

2.

Et helt afgørende dokument: Patent nummer 809 094. Det er 70 år siden, Hans Liebherr fik papirerne på plads og kunne gå i gang med at bygge kraner.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk