Broch er tilbage – nu sammen med H. A. Fog

26-04-2017

Ren win-win: Karsten Fog har købt bygningerne i Uldum hvor det hele startede – og Jens Broch sikrer Fog en jysk base

Brochs Maskinhandel i Uldum er tilbage på Industrivej, hvor alting startede for firmaet i 1970. Dermed er indehaver Jens Broch, søn af firmaets grundlægger Hans Erik Broch, tilbage i sit fødehjem. Og maskinfirmaet H. A. Fog med domicil i Brøndby er fortsat sikret en jysk base for forhandling og service af Nimos, Antonio Carraro, Nibbi, Grasshopper, Pixy og rækken af andre importmærker.

Det er noget af en win-win situation, der har bragt Jens Broch back in business – og tilmed i de gammelkendte omgivelser. Nu er det direktør Karsten Fog, der ejer bygningerne på Industrivej, hvor Jens Broch blev født og voksede op. Firmaet Brochs Maskinhandel tilhører Jens Broch. Og dermed går alting op i en højere enhed, hvor Jens Broch lejer sig ind i sine tidligere bygninger og samtidig sikrer Karsten Fog den optimale tilstedeværelse i Jylland.

Som det sig hør og bør, skulle det være skidt, før det kunne blive godt. Kort inde i 2015 var Jens Broch nødt til at dreje nøglen efter flere års intens kamp mod følgerne af finanskrisen. Lige før den fik verden til at gå af lave, havde Brochs Maskinhandel lagt an til sin hidtil største satsning i 37 år. Nemlig flytning til nybyggeri på Lars Larsens Vej.

 

Trak selv stikket

”Vi gik i gang, da alt kunne lade sig gøre. Bankerne var med på alt. Da vi var færdige med byggeriet i oktober 2008, var det stik modsat. Det var lodret nedad, og vi stod med en stor, ny bygning til omkring ni millioner kroner”, fortæller Jens Broch.

Han holdt skruen i vandet endnu godt seks år, inden eventyret sluttede i februar 2015.

”Vi trak selv stikket, da vi kunne se, at det ikke gik. En tur som den, vi har haft, er ikke sjov. Men man lærer, hvor man skal træde fremover. Nu tager vi det stille og roligt uden for store armbevægelser”, siger maskinhandleren.

Jens Broch levede ikke op til efternavnet, da Brochs Maskinhandel måtte lukke. Han brokkede sig ikke, men startede helt forfra den 28. maj samme år. Uden bygninger, forretning og værksted, men kun med en servicevogn, som han selv kørte rundt i og skruede i maskiner.

 

Karsten Fog på banen

”Det var som at falde hele vejen ned af en stige og så begyndte at kravle op igen. Heldigvis havde vi været forhandler for H. A. Fog i rigtige mange år. Og Karsten Fog kunne hurtigt se, at han nu manglede en full-line-forhandler i Midtjylland. Der var simpelthen slået et stort hul. Så vi snakkede frem og tilbage, og Karsten Fog sagde, at hvis jeg også fremover kunne finde kunderne, så var han med på at hjælpe mig i gang igen”, fortæller Jens Broch.

Løsningen blev, at Karsten Fogh købte ejendommen på Industrivej af Jens Brochs far, Hans Erik Broch. Her lejer Brochs Maskinhandel sig nu ind, og Jens Broch er samtidig tilbage i sit fødehjem. Og samarbejdet mellem to firmaer kunne genoptages.

 

Den rigtige mand

”Tidligere var Brochs Maskinhandel kun næsten full-line-forhandler for os. Nu tager vi skridtet fuldt ud, så virksomheden i Uldum simpelthen er vores jyske base. Det kræver en høj gad af gensidig tillid at lave sådan en konstruktion. Men jeg har jo kendt Jens Broch, fra før han lærte at gå. Og der er slet ingen tvivl om, at han er den helt rigtige mand for H. A. Fog i Jylland”, siger direktør Karsten Fog.

Som H. A. Fog-full-line-forhandler fungerer Brochs Maskinhandel som en jysk pendant til firmaet i Brøndby. Lageret af forskellige maskiner bliver omfattende. Hvis en af Fogs andre jyske forhandlere ikke selv har en maskine hjemme til præsentation for en kunde, kan turen bare gå til Uldum. Her vil alle typer maskiner være, samtidig med at tre mand fast på værkstedet er klar til serviceopgaver.

”Vi er også i fuld gang med vores egenproduktion af ProCut-kantfræsere og Brochs egne løvsugere. Vi er ved at starte produktion af Provac-løvsugere til minilæssere. Specielt kantskærerne ryger ud af huset lige så hurtigt, som vi kan lave dem. Det er hovedsagelig kirkegårde, der er glade for kantskærerne, som i størrelse passer helt ideelt”, siger Jens Broch.

Når det kommer til Brochs egne maskiner, fortsætter win-win’eriet i øvrigt. Lige som Brochs Maskinhandel forhandler hele H. A. Fogs sortiment af maskiner, har virksomheden i Brøndby også Brochs sugere og skærere med på produktlisten.

 

De gamle kunder

”Det føles godt at være tilbage, hvor min far startede virksomheden i sin tid. Og det er spændende at gå i gang igen. Det er ligesom at træde ind ad en dør og se, om der er nogen indenfor. Det er der, for vi har fået en rigtig fin velkomst tilbage af masser af vore gamle kunder. Vi har voldsomt travlt både servicemæssigt og med at køre rundt og demonstrere maskiner”, fortæller maskinhandleren i Uldum.

Brochs Maskinhandel opererer mest i området Horsens-Vejle-Give, og Jens Broch har stort set lige langt – eller kort – til de tre byer. Gamle kunder trækker dog også firmaets to servicevogne ud på længere ture. Blandt andet til Esbjerg, hvor der skal laves serviceeftersyn på en række kompakttraktorer.

”Vi har en rigtig fin beliggenhed her i det midtjyske. I løbet af fire-fem minutter er vi på Herningmotorvejen. På ti minutter kan vi være på Østjyske Motorvej”, siger Jens Broch.

Billedtekster:

1.

Brochs Maskinhandel har fået selskab af H. A. Fog både på facaden og på skiltet ud til Industrivej i Uldum. To forskellige virksomheder i tæt samarbejde. Og med Jens Broch tilbage i barndomshjemmet, hvor hans far startede virksomheden i 1970.

2.

Nibbi, Grasshopper, Antonio Carraro, Nimos og alle de andre maskinmærker, som H. A. Fog har import og forhandling af, er også med i Uldum. Jens Broch er klar til at lange maskineri over disken til både kirkegårde, anlægsgartnere, boligforeninger, kommuner, entreprenører og andre, der skal bruge professionelt grej.

3.

ProCut-kantskærerne er noget af et hit for Jens Broch, som sender maskiner ud af huset lige så hurtigt, som de bliver til på værkstedet. Typisk er det kirkegårde, der justerer kanterne med en maskine fra Uldum.

4.

Pixy-minilæssere er nogle af de maskiner, Brochs Maskinhandel er leveringsdygtig i som full-line-forhandler for H. A. Fog. Jens Broch har indtaget førersædet. Han afviser i øvrigt, at manualen til maskinen er en Pixy-bog.

5.

Jens Broch klar med en knækstyret hollandsk Nimos-redskabsbærer. Fabrikken har netop lanceret en eldrevet model, som Jens Broch har store forventninger til.  

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk