Artikel fra september 2022
Læs hele avisen

Da biodiversiteten kom havde ParkLand allerede maskinerne

13-09-2022
Del artikel på





Den sydsjællandske fabrik har i årevis lavet maskiner der er på forkant med samfundets nye tiltag

Da udtrykket biodiversitet i 1986 blev opfundet som betegnelse for biologisk mangfoldighed, havde en fabrik ved Herfølge på Sydsjælland allerede produceret biodiversitet-venlige maskiner i årevis. To år senere kom den første Combi-Trailer i fabrikkens produktlinje GreenLine, som sigter mod den kommunale sektor. Den kører stadig et sted i Tyskland og vertikalskærer, klipper både højt og lavt græs, samler hækafklip op og klarer i det hele taget mange gøremål.

”Maskinerne holder faktisk for godt. Enkelte skiftes ud, fordi de slides op. Men ellers reparerer ejerne dem bare, hvis der opstår et problem. Løfte-arrangementet til klippeenheden på maskinerne er ændret, men ellers er maskinerne fra 1980’erne stort set som i dag. Blot man vedligeholder dem, holder de i årevis”, fortæller indehaver af og direktør for ParkLand Søren Svenningsen

”Nu mærker vi interessen for biodiversitet. Maskinerne er jo ligeglade med, om de skal klippe kort eller langt græs. Samfundet får løbende nye tiltag, og gang på gang oplever vi, at vi allerede har maskinerne, der passer til de nye tider. En lokal mand har tre maskiner, som kører og klipper store arealer, som anvendes til biobrændsel. Det tænkte ikke mange på, da vi begyndte at lave maskinerne”, siger Søren Svenningsen.

 

Fra Spragelse til ParkLand

Han overtog fabrikken i 1994. Dengang hed den Spragelse Maskinfabrik. Det var ikke nemt for udlandet at forholde sig til, så i 2001 ændrede Søren Svenningsen navnet til ParkLand. Det lyder mere rigtigt både i Tyskland, Kina og i rækken af andre eksportlande.

”Det er primært GreenLine-maskiner, vi sender ud i verden. I starten af året røg der en ny portion til Kina, og der er netop kommet ordre på en GreenLine Combi-Trailer til Tyskland. Det er jo nicheprodukter til klipning af græs, vertikalskæring, opsugning af løv og kvasning af grene, men mange steder anvendes maskinerne også til oprydning efter byfester og store koncerter”, fortæller Søren Svenningsen.

ParkLand viste sig igen frem på messen Maskiner under Broen, og igen oplevede Søren Svenningsen god interesse fra fagfolket. I det hele taget tegner det til et godt 2022 for fabrikken. Hvis ellers det lykkes at holde gang i leverancerne af komponenter til Herfølge.

 

Akslerne hænger i bremsen

”Vi er ramt af krigen i Ukraine nøjagtig som resten af maskinbranchen. Bremseakslerne hænger faktisk lidt i bremsen. Foruden komponenter, kan vi også godt bruge flere folk. I øjeblikket bruger vi i et vist omfang vikarer, som vi lige har fastansat en af”, siger ParkLand-direktøren.

Fabrikken har også neddelere og flishuggere på programmet under produktnavnet Loma. Søren Svenningsen overtog i 2012 salgs- og produktionsrettighederne til Loma-maskinerne efter, at fabrikken var gået konkurs. Produktionen blev flyttet til Herlufmagle, og siden har Loma været et produktnavn under ParkLand.

”Vi laver primært større neddelere, der kan tage hele paller. Men der er mere gang i flishuggerne, som er billigere og kræver mindre effekt. Når vi taler med kunder om neddelere og flishuggere, spørger vi altid, hvad maskinen skal bruges til. Hvis det er til rent træ, sender vi kunden ud af butikken igen. Så skal det nemlig være en flishugger med knive, og det laver vi ikke. Loma-flishuggere er med slagler og anvendes af anlægsgartnere og folk, der laver brænde”, forklarer Søren Svenningsen.

 

Billedtekster:

1.

Søren Svenningsen og ParkLand viser gerne flaget på messer og udstillinger. Også på Maskiner under Broen, hvor han fik mangen en god snak med fagfolk.

2.

Direktør og indehaver Søren Svenningsen på hjemmebanen ved Herfølge. Han overtog Spragelse Maskinfabrik i 1994 og gjorde den syv år senere til det mere internationalt klingende ParkLand.

3.

Direktøren kigger på sagerne sammen med disponent Kurt Damsgaard.

4.

Carsten Pedersen er administrationschef hos ParkLand.

5.

ParkLand laver selv mange af komponenterne til maskinerne. Her har Søren Svenningsen fat i et hus til et vinkelgear.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk