Danmarks største plastik-maskine

27-03-2024
Del artikel på

26 tons Liebherr-materialehåndterer er fodermester på Danmarks første anlæg til sortering af plastaffald i virkelig stor skala

Menigmand vil nok mene, at den er en ”gravko”. Det ligner den måske også. Men den graver ikke. Den håndterer, og den er Danmarks største plastik-entreprenørmaskine. 26 tons plastik-maskine, som selv er alt andet end plastik, men som på årsbasis er klar til at flytte 160.000 tons materialer op på transportbåndet til Danmarks største – og første – anlæg til sortering af plastaffald i den helt store skala.

Maskinen er en Liebherr LH 26 M Industri Litronic materialehåndterer, som den danske Liebherr-forhandler, Johs. Møllers Maskiner A/S, har leveret. Da den kører inde i en stor hal hos landets største plastsorteringsanlæg, ReSource Denmark i Esbjerg, er den naturligvis elektrisk. Foruden M-modellen, laver Liebherr også LH 26 med larvebånd og i en version til stationært brug. Samt i to udgaver med konventionelle dieselmotorer til udendørs brug.

Men på det avancerede, højteknologiske anlæg i Esbjerg står LH 26 M i øjeblikket og langer mellem 120 og 125 tons plastaffald af alle tænkelige typer over på båndet, der sender de store mængder videre til sortering og senere genanvendelse, som naturligvis er det egentlige formål. Hvis der mellem Netto-poser, plastflasker, fødevareemballage og andet plastik sniger sig Tetra Pak og metaller med, sorteres de fra og sendes til anden genanvendelse.

 

Nemt at vælge

”Det var såmænd ikke så vanskeligt at vælge, hvilken maskine, vi skulle bruge til at fodre vores store sorteringsanlæg. Der skulle være tale om en el-drevet maskine af et pålideligt mærke og god kvalitet. Og så er der ikke så meget at vælge imellem”, fortæller ReSource Denmarks tekniske chef, Anders Rosenkilde Larsen.

”Vi diskuterede mange forskellige løsninger på den del af vores logistik, men valget faldt på en materielhåndterer med hævebar kabine som den rigtige løsning. Maskinføreren har godt overblik over arbejdsstedet og opgaven, og det gver samtidig optimal sikkerhed”, siger Anders Rosenkilde Larsen.

Liebherr-maskinen gør da også det, den skal. Og den overanstrenger sig ikke i hverdagen hos ReSource Denmark.

Selv om det er store mængder, den håndterer hver dag, dækker den rigeligt vores kapacitetsbehov. Vi er stadig i indkøringsfasen, og de 120 til 125 tons, vi daglig kører igennem, øges senere til mellem 150 og 175 tons, som bliver standarden”, forklarer den tekniske chef.


Billedtekst:


Den 26 tons tunge Liebherr-fodermester i fuld sving med at forsyne sorteringsanlægget med affaldsplast i tonsvis.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk