Artikel fra oktober 2023
Læs hele avisen

De går lige til stregen i Silkeborg

12-10-2023
Del artikel på
Og det er blevet hurtigere, nemmere og billigere med GPS-opstregningsudstyr på en John Deere Gator

Stig Vestergaards mandskab går lige til stregen, men ikke over, når de kører ud i området for at slå en streg. Der er nemlig styr på stregerne, som slås uden lineal, men med avanceret GPS-opstregningsudstyr. Fra foråret er i omegnen af 100 fodboldbaner om ugen blevet streget op helt automatisk og med stor præcision efter en iPad-skærm i en John Deere Gator-transporter.

”Enkelte andre kommuner kører med samme system, og erfaringerne er gode. Jeg regner med en økonomisk besparelse ved den nye opstregningsmetode, og vi sparer mandskab, som så kan udføres andre opgaver. Ikke mindst sikrer GPS-opstregningen et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne, fordi de slipper for tunge løft”, siger Stig Vestergaard.

Han er teknisk leder på Silkeborg Kommunes materielgård, Entreprenørgården.

 

150 liter maling

Tidligere blev opstregningen af de mange fodboldbaner rundt om i kommunen klaret manuelt med en maskine, som en medarbejder gik bagved og løbende fyldte op med maling fra en bil. I det nye system forsynes malingstanken på ladet af den grønne Gator én gang daglig med en pumpe, før den kører ud fra Entreprenørgården. Palletanken med 150 liter maling ligger på ladet af Gator’en.

”Den gamle stregemaskine vejede 45 kg, så det kunne være hårdt at skubbe den en hel arbejdsdag. Nu klarer vi det med den nye Gator, som tre chauffører kører på skift. Det giver hurtigere og mere effektiv opstregning og dermed også en lavere pris. Desuden er der en direkte besparelse på forbruget af maling, og det er hurtigt at lave førstegangs-opstregninger eller ændre baneplaceringer”, siger Stig Vetergaard.

 

Dansk teknik

Den GPS-baserede automatiske streg-teknik er udviklet af virksomheden Traqnology i Holstebro. De mange kommunale fodboldbaner er lagt ind i et system, så elektronikken kender samtlige baner og kører efter et fast program uden svinkeærinder. Hvis Gator-chaufføren har behov for at lave flere og mindre baner, eller eventuelt flytte baneplaceringen, flyttes de enkelte baner simpelthen på iPad’en i kabinen. Derefter overtager maskinen selv styringen og laver de ønskede streger.

Den lille John Deere Gator XUV865M er udstyret med aircondition i kabinen for at sikre behageligt arbejdsklima for de tre skiftende chauffører. Transporteren er godkendt til 40 km/t og indregistreret, så den problemfrit kan flytte rundt mellem forskellige idrætsanlæg.    

 

Billedtekster:

 

1.

Maskinfører og gartner Helene Jakobsen med grejet fra Traqnology i Holstebro monteret på en John Deere Gator XUV865M.

2.

Helene Jakobsen tjekker, at der er åbnet for palletanken til 150 liter stregmaling på ladet af Gator’en.

3.

Elektronikken kender alle fodboldbanerne og kan umiddelbart gå i gang med at genkende og male, når Malene Jakobsen kommer til en ny bane med Gator og Traqnology. Eventuelle ændringer i opstregningen klarer hun via iPad’en i kabinen.

4.

Der males.

5.

Opstregningen foregår med op til 10 km/t, når den lille John Deere Gator ruller ned ad en sidelinje.

6.

Malene Jakobsen har 150 liter maling i tanken, når hun kører ud fra Entreprenørgården for at slå streger.

7.

Gator’en med GPS-opstregningsudstyr klarer omkring 100 baner om ugen fordelt over hele Silkeborg Kommune.

8.

Så er der klar til kamp med friske, snorlige streger.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk