Det går godt med at holde varmen i Gesten

06-06-2017
FM Maskiner har succes med containere til at holde asfalt varm – og har fået yderligere en arm til det grønne

Foråret har været køligt. Nogle vil mene, at det har været koldt. Men i Gesten nordøst for Vejen har der ikke været problemer med at holde varmen. Det har man containere til på de kanter. Tilmed nogle, der lige er til at sætte på en trailer og køre rundt med. De er nye i sortimentet hos FM Maskiner, men er blevet et hit.

”Vi har forhandlet asfaltcontainere siden 1988, og vi overtog selv produktionen af dem i 2012. Nu har vi udviklet trailer-modellen, som må læsse 1,7 tons asfalt. Containeren kan drejes 90 grader rundt på traileren, og det gør den ideel til kantfyldninger og anden asfaltering ud til siden”, fortæller manden bag initialerne i firmanavnet, Frede Madsen.

Den første asfaltcontainer til trailer blev sendt ud fra fabrikken i Gesten i begyndelsen af 2016. Siden er de næsten gået som varmt brød, og FM Maskiner har hidtil koncentreret salgsindsatsen i Danmark. Siden skal der trailer-containere også til Skotland, Norge, Kroatien, Tyskland og ikke mindst Norge. Alle lande, som i forvejen står på eksportlisten for de øvrige asfaltcontainere, som FM Maskiner fremstiller.

 

Containere til Norge

”Norge er vores største eksportmarked. Faktisk køber nordmændene lige så mange asfaltcontainere til Norge, som vi sælger i Danmark. Vi skal snart levere en containere til Tromsø – dér er det koldt”, siger Frede Madsen.

De nye containere er opbygget med dobbeltkammer til pulver og GAB, også kendt som grusasfaltbeton. Først lægges GAB ud med sten og derefter pulver.

Det var entreprenørvirksomheden Petri & Haugsted i Rødovre, der tændte op under trailer-containerne i Gesten. Firmaet spurgte på muligheden for at kunne tage en mindre portion varm asfalt med rundt på en trailer med sikkerhed for, at asfaltmassen holdt varmen. Nu har Petri & Haugsted fået leveret to af containerne.

 

Stadig Oletto

FM Maskiner markedsfører stadig asfaltcontainerne under samme navn, som da Frede Madsen begyndte at forhandle dem for Ole Thomsen Vejmaskiner i 1988. Ole Thomsen døbte dem Oletto, og navnet viste sig at være velvalgt også til eksportmarkederne. Frede Madsen blev eneforhandler i Danmark. Siden solgte Ole Thomsen produktionen til Hem Maskinfabrik i Skive, som i 2007 solgte den videre til Dan-Varme i Spøttrup. Uanset ejerforhold, fulgte Frede Madsen og FM Maskiner med som forhandler.

I 2012 overtog Frede Madsen så produktionen af Oletto-varmekasserne, som bygges til placering på ladet af en lastbil. Kasserne holder asfalten på en temperatur på 150 grader og fås i modeller til 1,5 tons, 2,5 tons, 5 tons, 7,5 tons og 10 tons asfalt. Eller ”efter opgave”, som Frede Madsen udtrykker det.

Det er nu ikke alt, der ser asfalt-sort ud hos FM Maskiner. Produktsortimentet er netop udvidet med en ekstra arm til det grønne.

 

Ny arm

”Vi laver græsklippere i mange modeller. Vi har produceret side- og frontmonterede armklippere siden 1992. Nu har vi udviklet vores første bagmonterede armklipper. Den kan afmonteres på en halv time, så traktoren kan sættes i gang med andre funktioner. Vi er den eneste danske producent af armklippere, og selv om der naturligvis findes udenlandske produkter, har vi god efterspørgsel”, fortæller Palle Madsen, der er et af Frede og fru Annies tre børn, som reelt er indehavere af FM Maskiner i dag.

”Vi begyndte at udvikle den bagmonterede armklipper i 2015 og nåede frem til en prototype, som vi så kunne teste. Vi gjorde den færdig i 2016, og nu er den så med i produktprogrammet”, siger Palle Madsen.

Når Madsen-klanen i Gesten taler om dansk arbejde, så har de noget at have det i. 90 procent af produktionen er dansk.

”Vi laver alle cylindre, rotoraksler og andet selv. Alle vore underleverandører er danske. Enkelte produkter importerer og forhandler vi. Vores vigtigste import er ubetinget frontrammer til lastbiler”, fortæller Frede Madsen, som den 1. august kan fejre 30 års jubilæum med virksomheden.

”Jeg fylder selv 70 år i 2018 og har været i branchen i 49 år. Og jeg vil stadig være med, selv om vi gennemførte generationsskifte i 2015, hvor børnene overtog virksomheden”, siger Frede Madsen.

 

Største ordrebeholdning

Foruden Palle Madsen, som blandt andet har store fingre med i spillet, når der udvikles nye produkter, er det datteren Malene Vestergaard, som arbejder med på kontoret, og Kasper Madsen, som holder sig til lageret. Også Frede Madsens bedste halvdel, fru Annie, er fortsat med. Hun er formand for firmaets bestyrelse og klarer tillige bogholderiet sammen med datter Malene.

”Det er lidt vanskeligt at finde noget at klage seriøst over. Vi er booket frem til sommerferien både med græsklippere og asfaltcontainere. Lige i øjeblikket har vi faktisk den største ordrebeholdning i de hidtidige 29 år”, siger Frede Madsen.

Når FM Maskiner har rundet de 30 år den 1. august, begynder Frede Madsen og hans mandskab så småt at pakke til en tur til Slagelse. Firmaet har tradition for at være med på den grønne branches store udstilling Have & Landskab. Også den nye udstilling ved Middelfart, Maskiner under Broen, er nu føjet ind i kalenderen i Gesten. 

Billedtekster:

1.

Frede Madsen (til højre) får en snak på værkstedet med Leif Jørgensen, som er i fuld gang med en af de nye armklippere til bagmontering.

2.

Palle Madsen sidder ved skærmen, når der kommer nye produkter i FM-programmet.

3.

Kasper Madsen har styr på lageret med både store og små tilbehørsdele.

4.

Frede Madsen kigger over skulderen på datteren Malene Vestergaard og kan konstatere den hidtil største ordrebeholdning i 29 år.

5.

90 procent af FM Maskiners produktion er dansk. Og en stor del af den holdes i eget hus i Gesten.

6.

En ny asfaltcontainer er godt på vej igennem produktionen i Gesten.

7.

Madsen-klanen i Gesten har god hjælp af en stab af erfarne og meget stabile folk i produktionen.

8.

Asfaltcontainer på trailer og dermed asfalt med den rigtige temperatur. lige ned i trillebøren.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk