Entreprenør kører intelligent og smart på byggeplads i Odense

15-08-2019

Fynsk firma både graver og dozer med intelligent maskinstyring

Mere effektivitet og mindre koncentration. Det sidste på den positive måde. Sådan oplever entreprenør Ole Skårup i Fåborg sine arbejdsdage, efter at han har overladt maskinstyringen til den højere intelligens. Med sit firma, Ole Skårup Entreprenørservice, sikrer han sig lange arbejdsdage som indlejet maskinfører, som selv medbringer det tunge grej.


”Entreprenører uden GPS på maskinerne kan flytte jord og ikke ret meget andet. Jeg kan flytte jorden præcist og effektivt. Både min nye gravemaskine og den nye dozer er fra Komatsus udvalg af intelligente maskiner. Og det er hævet over enhver tvivl, at jeg er blevet både hurtigere og langt mere effektiv ved at lade den intelligente maskinstyring medvirke. Dermed er jeg også mere attraktiv at indleje. Samtidig kan både jeg selv i dozeren og min maskinfører i gravemaskinen mærke, at vi ikke bliver trætte af at skulle koncentrere os voldsomt konstant. Vi kan slappe mere af, når elektronikken klarer finpudsningen”, siger Ole Skårup.

 

Intelligente indkøb

Fåborg-entreprenøren er blandt de allerførste til både at køre med intelligent dozer og intelligent gravemaskine. Det er kun halvandet år siden, han etablerede sig som selvstændig efter mange år i branchen. Og der er altså købt ganske intelligent ind til maskinflåden.


”Komatsu-importøren Scantruck har leveret en 24 tons PC210LCI-11 gravemaskine med rototilt, og en D61PXI-24 dozer. I øjeblikket kører vi ved Bellinge ved Odense og laver byggemodning for M. J. Eriksson. Det er et projekt, der varer frem til april næste år. Vi valgte Komatsu-maskinerne netop på grund af den avancerede teknologi, som japanerne er helt i front med.  Det giver en helt anden måde at køre maskiner på”, siger Ole Skårup.


Hos Scantruck nikker maskinstyringsansvarlig Jan Larsen genkendende til Ole Skårups oplevelser i Komatsu-kabinerne. Jan Larsen er blandt Danmarks førende eksperter i intelligent maskinstyring og bistår virksomhedens salgsfolk og kunder med højt specialiseret knowhow. Scantruck tog hurtigt konsekvensen, da Komatsu lancerede sit eget IMC-system, og etablerede en egentlig afdeling indenhus med specialister.

 

Præcis gravning med automatik

”Automatikken hjælper maskinførerne med at rette af og grave præcis den rigtige dybde i første omgang. Der bliver hverken gravet for meget eller for lidt af, og dermed kan arbejdet gøres op til 30 til 40 procent hurtigere end med en maskine uden GPS”, forklarer Jan Larsen.


”Ole Skårup har købt sig to intelligente maskiner, og dermed har han sikret sig, at han bliver den sidste freelancer, der sendes ud af pladsen. Han kan simpelthen mere end de andre”, fastslår Jan Larsen.

Han og Scantruck er involveret i næste del af den japanske maskingigants satsning på at bruge avanceret teknologi til at gøre alt enklere.

 

SmartConstruction

”Næste del af fremtiden kommer i 2020. Den hedder SmartConstruction og er et system, som Komatsu udvikler, men som i virkeligheden kan køre med alle maskinmærker. SmartConstruction er en web-platform, som giver landmåler og projektlederen en masse data, så man kan se hvor langt, man er i projektet. Vi kører test for Komatsu sammen med M. J. Eriksson på to projekter på Fyn, bl.a. ved udvidelsen af E20 motorvejen og byggemodningen i Bellinge, hvor Ole Skårup har kunnet se alle data fra sine intelligente maskiner ryge direkte ind i SmartConstruction-systemet”, forklarer Jan Larsen.


SmartConstruction omfatter også opmåling med høj-præcisions drone af arbejdsstedet. De mange indsamlede data kan bruges til blandt andet volumenberegning, og man kan se produktiviteten dag for dag. Vel at mærke uden behov for involvering af landmåler.


”Scantrucks IMC-team er med til at teste systemet, fordi vi er helt fremme i skoene med intelligent maskinstyring samt brug af droneteknologi. Vi har både erfaring og knowhow, som kun få andre har, selv på internationalt niveau”, siger Jan Larsen.


Billedtekster:

1.

Entreprenør Ole Skårup har i bogstavelig forstand købt intelligent ind. Med såvel en intelligent gravemaskine og en intelligent dozer fra Komatsu kan han lidt mere end andre freelancere.

2.

Det gælder byggemodning ved Bellinge for M. J. Eriksson for Ole Skårups nye 24 tons Komatsu PC210LCI-11.

3.

Det er maskinfører Thomas Larsen, der har sine arbejdsdage i kabinen på den nye Komatsu PC210LCI-11-gravemaskine med intelligent maskinstyring.

4.

Den intelligente maskinstyring sikrer præcis, hurtig og effektiv gravning. Op til 30 til 40 procent hurtigere end med en maskine uden GPS.

5.

Entreprenør Ole Skårup (til højre) og maskinfører Thomas Larsen har masser at se til med de nye Komatsu-maskiner. Der er efterspørgsel efter folk med nye og effektive maskiner.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk