Artikel fra oktober 2024
Læs hele avisen

Fynboer får Europa-patent på at stabilisere våd lerjord

11-10-2024
Del artikel på



Næsten fire års ansøgningsproces har givet pote for Dansk Anlægsteknik

Det er ikke ukendt, at våd lerjord kan stabiliseres med et godt lag kalk, der fræses ned. Men jordstabiliseringen kan gøres på forskellige måder. Og en af dem har netop fået europæisk patent på metoden, der både reducerer omkostningerne og miljøpåvirkningen i fremtidige byggeprojekter.

Det er bygge- og anlægsvirksomheden Dansk Anlægsteknik i Vejstrup ved Svendborg, der har sikret sig papirerne på, at den rigtige blanding og metode altså kan udløse et internationale patent på jord og kalk.

Dansk Anlægsteknik har selv været med i udviklingen af det elektriske, mobile anlæg, der er kernen i stabiliseringsmetoden. Våd lerjord hældes i anlægget og tilsættes kalk, hvorefter jorden bliver til et stabilt matereiale, der kan genanvendes på stedet. Altså uden behov for at køre jord i store mængder væk fra anlægsprojekter og derefter køre store mængder indbygningsegnet jord ind til erstatning.

Det fynske anlæg skaber det stabile materiale, som kan genbruges og fjerner behov for dyr og miljøtung transport og reducerer samtidig behovet for deponering. Dansk Anlægsteknik vurderer selv, at den patenterede metode kan give økonomiske besparelser i størrelsesordenen fra 40 til 85 procent i forhold til at køre den våde jord væk og erstatte den med ny. 

 

Tålmodighed og penge

Det er den Europæiske Patentorganisation (EPO), der har udstedt patentet for metoden ”Soil Stabilization System”. Forud er gået en ansøgningsproces på næsten fire år. Patentet gælder i hele EU og en række andre lande.

“Vi indsendte patentansøgningen i december 2020. Derefter har det handlet om en stor portion tålmodighed, en stor portion penge og yderligere en portion tålmodighed”, fortæller Carsten Johansen, som skabte Dansk Anlægsteknik sammen med Lars  Møllegaard Pedersen.

”Patentet understreger, at vores virksomhed tilbyder innovative løsninger inden for jordbehandling, som både er økonomisk fordelagtige og bæredygtige”, siger Carsten Johansen.

 

Fra pløre til stiv jord

 ”Siden 2021 har vi kørt flere hundredtusinde tons jord gennem vores anlæg, som vi stiller op ude hos vores kunder. Vi er de eneste, der kan omdanne alle jordtyper – fra pløre til stiv lerjord – til brugbart materiale og samtidig håndtere sten, så de forbliver i jorden”, siger Carsten Johansen.

Dansk Anlægsteknik har mærket øget interesse fra især kommuner og forsyningsselskaber, der har særlig fokus på de miljømæssige aspekter i deres anlægsprojekter. 

”I Danmark har vi i stigende grad vanskeligt ved at skaffe fyldmaterialer og grus. Derfor skal vi spare på vores råstoffer. Jeg tror, det er en af grundene til, at vi oplever, at vores løsning vinder indpas i flere og flere byggeprojekter rundt om i landet”, vurderer Carsten Johansen. 

 

Nye anlæg på vej

I øjeblikket har den fynske virksomhed et enkelt jordbehandlingsanlæg kørende, men yderligere to anlæg er på vej og ventes at være færdige i løbet af efteråret. Dansk Anlægsteknik har aktuelt ikke planer om at bygge anlæg til salg.

“Vi kører projekterne i eget regi og er selv med på al udførelse. Det sker ikke mindst for at sikre den rigtige anvendelse af vores metode og måden at blande på”, siger Carsten Johansen.

 Det eksisterende anlæg har kapacitet til at stabilisere fra 150 til 180 tons i timen. Det mobile anlæg vejer omkring 22 tons og transporteres rundt som sættevogn. Det er fuldt eldrevet og derfor også støjsvagt. Firmaet Lutze Process Denmark har leveret to Siemens-vejesystemer til at sikre den korrekte dosering af kalk, der blandes i jorden.

 

Billedtekster:

1.

Carsten Johansen - til venstre - etablerede Dansk Anlægsteknik sammen med Lars Møllegaard Pedersen i 2021. Her har de selskab af værkfører Torben Christensen fra firmaet JRMS, der har bygget anlægget.

2.

Carsten Johansen viser, at våd lerjord har fået en ganske anlededes struktur efter stabilisering i anlægget.

3.

Dansk Anlægsteknik har sikret Europa-patent på den måde, de stabiliserer den våde lerjord på. Firmaet regner med, at det eksisterende anlæg får selskab af yderligere to i løbet af efteråret.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk