Glatføre på kunststofbaner bekæmpes på lette vinger

05-03-2018Saltnex har udviklet ny spreder med fem meter spredevinger og lavt marktryk

”Man fortalte os, at kunststof bliver ekstremt glat, når det fryser og banerne er våde. Dette må vi gøre noget ved, og heldigvis kom der en kunde med klar besked om, hvad behovet var. Så kunne vi jo bare bygge sprederen”.

Hans Curt Nexgaard véd om nogen, hvordan man skruer en saltspreder sammen. Han er knowhow-hjørnestenen i virksomheden Saltnex, som er en del af Randers Maskinfabrik. Derfor er der ikke langt fra tanke til handling. Og det første eksemplar af Saltnex’ nyeste spreder i produktprogrammet er ude at køre hos en dansk kommune. Saltnex tog hul på udviklingen af den nye spreder til kunststofbaner i november.

”Vi har jo masser af erfaring med saltspredere, og det har egentlig været planlagt længe, at vi skulle have en spreder til kunststofbaner på et eller andet tidspunkt. Da kunden meldte sig, gik vi strakt i gang. Ønsket var en spreder med spredevinger, så det er nemmere at styre afstanden fra det sidst kørte spor til det næste. Og så skulle vægten holdes nede. Kunststofbaner har blødt underlag, så derfor har det været afgørende, at vi har holdt marktrykket på under 0,50 kg pr. kvadratcentimeter. Vores nye Model 7.3 Turf holder et marktryk på 0,49 kg pr. kvadratcentimeter”, fortæller Hans Curt Nexgaard.

 

Præcis spredning

Medvirkende til at sikre det lave marktryk er, at Saltnex anvender 34 centimeter brede dæk med en højde på 77 centimeter og med helt flad profil.

Spredningen af væske på lette vinger er kørselsafhængig.

”Hvis man sætter sprederen til at sprede for eksempel 10 milliliter pr. kvadratmeter, så spreder den 10 milliliter og ikke hverken mere eller mindre. Ved ophold i kørslen stopper sprederen. Det er ikke uden betydning, når der typisk spredes med CMA, som er et ganske dyrt produkt”, siger Hans Curt Nexgaard.

”Nogle steder øser man masser af saltgranulat ud på banerne. På længere sigt pakker det jorden nedenunder kunststoffet, hvis der sker en overdosering, og så risikerer man at skulle lægge banen om”, fortæller saltspredereksperten i Randers.

Alle funktioner styres i øvrigt fra traktorens kabine via en fjernbetjening.

 

Gigantdyse

Hver af de to spredevinger er to meter bred. Dermed opnår spredetraileren en total arbejdsbredde på fem meter, da selve traileren er en meter bred og kan sprede uafhængigt af vingerne. Og der kan spredes med en enkelt vinge ude, hvis det ønskes. Tillige er maskinen forsynet med en gigantdyse, som selv kan sprede i en bredde på to meter, også uden at nogen af vingerne er ude. Det kan for eksempel være praktisk, når der skal glatførebekæmpes inde i et fodboldmål.

Når det lykkedes at udvikle den nye spreder til kunststofbaner på noget nær rekordtid, hænger det sammen med, at Hans Curt Nexgaard har anvendt samme sprøjteteknologi og styring som på de gennemprøvede Saltnex-produkter.

”I virkeligheden er der tale om en helårsmaskine. I sommersæsonen er væskesprederen særdeles velegnet til sprøjtning af naturgræsbaner med flydende gødning”, fortæller Hans Curt Nexgaard. 

Billedtekster:

1.

Også fodboldbaner af kunststof skal glatførebekæmpes, hvis de glidende tacklinger ikke skal blive mere glidende end tilsigtet. Kunststofbanerne bliver ekstremt glatte, når de bliver våde og fryser.

2.

Saltnex-væskesprederen til kunststofbaner med kun den ene af de to spredevinger i aktion.

3.

Hvis der skal spredes smalt, klappes de to spredevinger ind, og arbejdsbredden bliver én meter.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk