Gode maskintider fortsætter i 2019

11-04-2019Brancheformand Palle Kjærsgaard glæder sig over positive tendenser

”Man skal naturligvis være forsigtig med at konkludere på forhånd. Men 2019 er kommet rigtig godt i gang for maskinbranchen, hvor vores medlemmer har leveret flere maskiner end i samme periode i 2018. Og vores officielle tal for 2018 viste jo altså også fremgang”.

Palle Kjærsgaard, administrerende direktør for S. D. Kjærsgaard A/S og tillige formand for brancheforeningen maskinleverandørernes entreprenørsektion, kunne på generalforsamlingen berette om et flot 2018 med masser af maskiner over disken rundt om i landet. Tilsyneladende fortsætter de positive takter i 2019.

”Brancheforeningen favner omkring 90 procent af markedet, når vi vejer i tons. Stort set alle de sælgende mærker af store maskiner er repræsenteret i Maskinleverandørerne og er med i salgstallene. Nogle leverandører af minigravere og læssere er ikke med i tallene, og derfor vurderes totalmarkedet til cirka 4000 maskiner. Det er en fremgang på mere end 10 procent”, kunne brancheformanden fortælle generalforsamlingen.  

Maskinleverandørerne har grund til at sende venlige tanker til ikke mindst udlejningsbranchen, som med Palle Kjærsgaards ord har ”sat sig tungt på de store indkøb”.

 

Benhård konkurrence

”Det er en branche, hvor vi så fortsatte konsolideringer og udvidelser i 2018. En udvikling, som jeg tror vil fortsætte. Konkurrencen her er benhård. Også hos os leverandører til udlejerne. I landene omkring os ser vi nogle steder, at skellet mellem udlejer og maskinhandler udviskes. Nogle i den danske branche tager også disse skridt, det være sig udlejere som maskinleverandører”, sagde Palle Kjærsgaard.

Klima og miljø fik naturligvis også ord med på vejen i formandens beretning. Palle Kjærsgaard sagde blandt andet, at branchen længe har arbejdet med miljø og grønne maskiner, og den udvikling, som maskinerne generelt har været og stadig er igennem, er enorm.

”Brændstofforbruget er reduceret, Nox og partikler fjernt, og vores medarbejdere er uddannet til at håndtere de nye teknologier. Batteridrevne entreprenørmaskiner gør deres indtog, og flere af Maskinleverandørernes medlemmer har allerede maskiner, der er langt fremme inden for denne teknologi. Cirkulær økonomi, genbrug, knusning, renovering og nedbrydning kræver også noget af os som leverandører”, fastslog Palle Kjærsgaard.

 

Langsigtede planer, tak!

Formanden rettede også en direkte henvendelse til politikerne på Christiansborg.

”Vores kunder har også en stor opgave i forhold til klima og miljø. Blandt andet med at forberede infrastrukturen til de ændrede nedbørsmængder og vejrforhold. Her kan vi kun opfordre vore politikere til at få lagt nogle langsigtede planer, så der kan investeres i dette. Med en sund økonomi i den private og offentlige husholdning og pensionskasser, der bugner af investeringslysten kapital, er det bare med at komme i gang”, manede Palle Kjærsgaard.

Han og brancheforeningen har i øvrigt forlænget engagementet med MCH Messecenter Herning om entreprenørudstillingen E&H. I 2018 afviklede parterne den tredje udgave af messen, og Palle Kjærsgaard har nu stukket på poten med messeledelsen i Herning på en ny aftale om yderligere mindst tre messer mere. Det betyder, at E&H også afvikles i Herning i 2021, 2024 og 2027.

”Gæsteanalyserne har vejet tungt i beslutningen om yderligere tre udstillinger over ni år. Vi udvikler løbende på E&H, men i 2018 gav de besøgende udtryk for, at vi virkelig er ved at have ramt noget rigtigt. Det lykkedes at binde messen mere sammen, og nu går øvelsen på også at optimere flow’et på udstillingen. Vi vil gerne sikre, at ingen udstillere føler sig gemt væk i hjørner af udstillingspladsen eller bag store og mere dominerende kolleger”, siger Palle Kjærsgaard.

 

Håndværkere er morgenmænd

Han afviser heller ikke, at der kan ske justeringer i åbningstiderne.

”Vi har med håndværkere at gøre, og de er vant til at starte dagen tidligt. Derfor vælger vi måske at åbne indgangene og dermed messen lidt tidligere”, siger Palle Kjærsgaard.

E&H 2018 havde 128 udstillere, og messen blev besøgt af omkring 5700 gæster. Et fint antal, vurderer brancheformanden, da der udelukkende er tale om dedikerede fagfolk.

Maskinleverandørernes medlemmer er tilsyneladende også tilfredse med, hvordan entreprenørsektionen forvaltes. I hvert fald var der på generalforsamlingen genvalg af Klaus Meldgaard, som var ene om at være på valg. Dermed fortsætter bestyrelsen uændret med ham, Benny Svenningsen og altså formand Palle Kjærsgaard.


Billedtekster:

1.

Bestyrelsen for Maskinleverandørernes entreprenørsektion består fortsat af – fra venstre - Palle Kjærsgaard som formand samt Benny Svenningsen og Klaus Meldgaard.

2.

E&H har fundet godt fodfæste i Herning, hvor udstillingen nu også er skrevet i kalenderen både i 2021, 2024 og 2027.

3.

Maskinfolk er gjort af et særligt stof – både de store og de lidt mindre. Hvis man er interesseret i store, gule maskiner, skal der mere end en pøs vand fra oven til at spolere oplevelsen.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk