Artikel fra april 2020
Læs hele avisen

JCB går i forsvarsposition

24-04-2020
Del artikel på

Seks højhastigheds-rendegravere produceret i USA leveret til det danske forsvar fra Nicolaisen & Larsen i Ulfborg

Det er special-isenkram af ypperste karat, det danske forsvar netop har fået leveret i noget nær ekspresfart fra britiske JCB. Og det britiske er undtagelsesvis i høj grad en tilsnigelse. Seks specielle højhastigheds-rendegravere er nemlig bygget på en af JCB’s fabrikker i USA. Og leveringen er sket via den danske JCB-importør, Nicolaisen & Larsen i Ulfborg i det vestjyske.

Forsvaret har indkøbt seks JCB HMEE, hvor de fire bogstaver i typebetegnelsen står for High Mobility Engineer Excavator. 


JCB-folkene i USA har grebet ned i lidt forskellige skuffer for at skabe maskinerne helt efter ønskerne i Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse. Der er nemlig tale om en kombination af undervognen til en JCB Fastrac-traktor og en JCB-rendegraver.

JCB Fastrac er kendt for et højtudviklet affjedringssystem samt høj hastighed. Rendegraveren er kendt for sine stærke egenskaber ved gravearbejde og læsning.

 

To verdensrekorder

De seks nye blandingsmaskiner repræsenterer tilmed verdensrekorder inden for hver sit felt. JCB Fastrac er kåret som verdens hurtigste traktor, mens JCB-rendegraveren er verdens mest solgte rendegraver.


De nye militær-maskiner er armerede og vejer hver 16 tons. Rendegraverne har en topfart på op til 80 km/t og kan dermed følge med i militære konvojer. Derudover har maskinerne 4-hjulstræk og 4-hjulsstyring sammen med fuld affjedring og ABS-bremser. Maskinrummet er udrustet med en 6,7 liter Cummins motor med 200 hk.


Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse lavede udbuddet på de seks maskiner allerede i 2016. Siden er der foretaget en omfattende markedsundersøgelse, der er forhandlet, lavet test og endelig produceret.

”HMEE er et eftertragtet køretøj. JCB producerer store mængder af samme type til blandt andre den amerikanske hær. Det lykkedes imidlertid FMI at få vores ordre passet ind i den igangværende produktionslinje”. Oplyser Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse

 

Ny for dansk militær

Selvom JCB har en stor produktion af denne type maskine til bl.a. den amerikanske hær, så er det en helt ny maskintype for det danske militær.


”Det er en helt ny kapacitet, som tilføres Forsvaret, og den giver Ingeniørregimentet bedre muligheder for at støtte kampenhederne i mobile og risikofyldte operationer. De højmobile let-pansrede rendegravere er indkøbt med henblik på indsættelse i højrisikoområder hvor operatøren af rendegraveren vil have behov for ekstra beskyttelse. Rendegraveren skal støtte de forreste kampenheder, hvorfor en høj mobilitet og hastighed er vigtig, når maskinen skal løse opgaver såsom fjernelse af hindringer og udbedringer af marchvejen”, lyder meldingen fra Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse

 

Stort udvalg til Forsvaret

Efter at være bragt til verdens på en af JCB’s egne fabrikker i USA, har maskinerne krydset Atlanten for at nå frem til Nicolaisen & Larsen. Den danske JCB-importør har stået for klargøring af maskinerne, de sidste tilpasninger på maskinerne er foretaget i Ulfborg.


”Vi er glade for at kunne levere disse specielle maskiner til forsvaret, og vi har som JCB-forhandler et rigtig stort udvalg af maskiner til Forsvaret. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med forsvaret og håber på mere samarbejde i fremtiden”, siger markedschef Dennis Faurby hos Nicolaisen & Larsen A/S.

De nye maskiner leveres nu til det danske forsvar. Ibrugtagningen må måske må vente lidt på sig på grund af COVID-19 udbruddet.

 

Designet til flytransport

”Den højmobile letpansrede rendegraver er i proces med montering af det sidste udstyr samt indregistrering, ligesom der skal gennemføres uddannelse af Hærens instruktører og mekanikere. Herefter vil rendegraverne blive udleveret til Ingeniørregimentet. Det var planen, at afleveringen skulle finde sted i første halvdel af 2020, men den aktuelle situation begrænser flere aktiviteter”, konstaterer Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse.


De nye køretøjer er designet til at kunne transporteres i forskellige transportfly. I Danmark benyttes transportflyet Herkules C130, hvor maskinerne kan transporteres med tilføjelse af to bagakselbeslag.


Billedtekster:

1.

Seks JCB-rendegravere i en noget anden kulør end den kendte gule.


Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk