Køer og gravkøer, geder og gummigeder

15-05-2019
Del artikel påDe store dyrskuer følger efter hinanden i hastig rækkefølge

Brølende køer og ikke mindre brølende gravkøer gøres klar rundt om i landet til præsentation på sommerens helt store fester for by og land. Årets dyrskuer ligger næsten som perler på en snor, og det er tid også for geder og gummigeder til at komme på græs.

På trods af den naturlige tilknytning til landboerhvervet, fungerer dyrskuerne mange steder også som årets store lokale udstilling for entreprenørbranchen. Maskinfirmaerne med godter til såvel landmændene som entreprenør- og anlægsfolkene holder sig da heller ikke tilbage, men ruller ud som faste udstillere på skuerne lande over. Og traditionelt klaskes der håndflader og skrives slutsedler på adskillige maskiner, før den korte, men hektiske dyrskuesæson rundes af i slutningen af i begyndelsen af august.

Traditionen tro lægger Landbrugsmessen på Gammel Estrup ved Auning på Djursland ud sammen med Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa. Sønderjyderne kommer faktisk en anelse først med dyrskuedage fredag den 24. og lørdag den 25. maj, mens det går løs på det nordlige Djursland lørdag den 25. og søndag den 26. maj.

 

Jubilæum i Roskilde

Der drysses jubilæumsstøv ud over årets udgave af Roskilde Dyrskue. Kongen blandt landets dyrskuer rammer i år Dyrskuepladsen i Roskilde for 50. gang, når indgangene åbnes for publikum fredag den 31. maj. Roskilde tager tillige imod såvel lørdag den 1. som søndag den 2. juni. Dyrskuet i Roskilde betragtes af mange som Sjællands store, årlige entreprenørudstilling.

Fynboerne lader ikke sjællænderne noget efter, når det gælder antal dyrskuedage. Også Det Fynske Dyrskue i Odense spreder løjerne ud over tre dage, nemlig fra fredag den 14. til søndag den 16. juni. Når vi taler ”de store fem”, er det Hjørring højt mod nord i Jylland, der runder begivenhederne af med dyrskue på pladsen på Halvorsmindevej fredag den 21. og lørdag den 22. juni. Dyrskue-landkortet vil dog ikke blot nærme sig den fuldstændige uden sensommerbegivenheden Store Legedag fredag den 9. og lørdag den 10. august.

Store Legedag er den folkelige betegnelse for Nyker Maskin- & Truckershow på Nyker Stadion på Bornholm. Det er 16. gang, der kaldes til ”måske Danmarks hyggeligste og sjoveste legedag”, som altså i virkeligheden er to dage med fest, farver, lastbiler og entreprenørmaskiner på solskinsøen.

 

Billedtekster:

1.

Maskinhandlernes flag og bannere blafrer lystigt på Roskilde Dyrskue hvert år. I år har skuet selv anledning til at kippe med flaget. Det er 50. gang, den berømte dyrskueplads er ramme om Sjællands helt store folkefest for by og land.

2.

Der luftes kørende materiel med både få og rigtig mange hestekræfter på dyrskuet i Hjørring.

3.

En anderledes Hydrema-model rullede ind på pladsen ved Gammel Estrup i fjor.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk