Leje af maskiner er den ideelle deleøkonomi

05-02-2020
Udlejningsbranchen har det fortrinligt, vurderer formanden for Materielsektionen

Den danske udlejningsbranche har det godt og trives. Ikke mindst er det gået rigtig godt de seneste år.

Sådan lyder meldingen fra formanden for Materielsektionen, Stine Egsgaard. Sektionen er en forening i Dansk Byggeri, og medlemmerne er virksomheder, der ejer, producerer, forhandler og ikke mindst udlejer entreprenørmateriel. Medlemsskaren består faktisk primært af udlejningsvirksomheder.

”Jeg er meget fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden for udlejningsbranchen, men samtidig må vi erkende, at den er en branche, hvor det hurtigt bliver hårdt i nedgangstider. Lige i øjeblikket ser det lyst ud, og fremadrettet spekulerer jeg mere på, hvordan vi får vores kunder til at efterspørge mere grønne maskiner”, siger Stine Egsgaard.

Hun er bestyrelsesformand for byggefirmaet Vesti Olsen A/S og har tidligere været administrerende direktør for både Pitzner Udlejning A/S og koncerndirektør for Holdingselskabet J. Jensen A/S, som blandt andet omfatter entreprenørfirmaet af samme navn. Foruden at være formand for Materielsektionen, er Stine Egsgaard tillige repræsentant for entreprenørmaskiner i sektionen.

 

Flere medlemmer

”Selv om der har været en del opkøb og sammenlægninger af virksomheder med maskinudlejning, ser vi en konsolidering af medlemstallet i sektionen. Vi blev faktisk et par stykker flere i 2019 og har nu omkring 50 medlemmer, som alle er udlejere. Hertil kommer nogle associerede medlemmer, som typisk er entreprenørfirmaer med egne maskiner, men som ikke udlejer”, forklarer Stine Egsgaard.

Måske er der basis for yderligere forøgelse af medlemstallet. I hvert fald ser Stine Egsgaard en klar tendens til, at der lejes flere maskiner end tidligere, og hun forventer, at Danmark vil komme til at ligne England mere og mere, når det gælder netop udlejning.

”Der er flere private maskinejere i Danmark, hvor mange har en eller to maskiner. Mange danske entreprenører er glade for at have deres egne maskiner. Men flere og flere lejer, lige som det har været tilfældet i England i ganske mange år. Her har man mere fokus på det finansielle og ser fordelen i ikke selv at investere mange penge i maskineriet. I virkeligheden taler vi jo om deleøkonomi, og udlejning er faktisk den helt ideelle deleøkonomi”, vurderer Materielsektionens formand.

 

Leje til hinanden

En af årsagerne til, at den danske udlejningsbranche har det godt, er at virksomhederne formår at ping-ponge indbyrdes på et ret højt plan.

”Danske udlejere er gode til at leje af hinanden. Hvis et firma har en kunde med behov for en bestemt maskine, men ikke selv har den, så klarer man sagen med hjælp fra en af kollegerne i branchen. Udlejerne har et rigtig godt netværk, og de er gode til at bruge det. De er også gode til at tale sammen om miljø, lovgivning og hvad der ellers er vigtigt i hverdagen”, siger Stine Egsgaard.

Materielsektionen har kontrolordninger for såvel lifte som for entreprenørmaskiner. Branchen lavede selv kontrolordningerne for en del år siden.

”Ifølge loven skal der foretages årlige eftersyn af både maskiner og lifte. Det paradoksale er, at der ikke står noget om, hvem der skal foretage eftersynene. Arbejdstilsynet har ikke ønsket at gå ind i problematikken, og derfor lavede branchen selv de helt frivillige kontrolordninger for en del år siden. I praksis er det Teknologisk Institut, der foretager kontrollen”, forklarer Stine Egsgaard.

 

Branchens ISO

Materielsektionen har bygget videre på Lift- og Maskinkontrolordningerne med noget, der svarer til en ISO-certificering. Hos Materielsektionen hedder den DRA-certificering og omfatter, foruden kontrol af grejets kvalitet og sikkerhed, også arbejdsgange og processer i den enkelte virksomhed, som har betydning for kvalitet, miljø og sikkerhed.

”Man behøver ikke være medlem af Materielsektionen for at være DRA-certificeret, selv om der er tale om en overbygning af kontrolordningen. Mindst tre procent af alt udlejningsgrej udtages hvert år til tjek og kontrol. I øjeblikket er det Teknologisk Institut, der foretager eftersynene for os”, siger Materielsektionens formand.

”DRA kom til omkring 2006 eller 2007, og mange undrer sig måske over, hvad DRA står for. Dengang havde nogle i Materielsektionen store ambitioner om at blive internationale. Så DRA er en forkortelse af Danish Rental Association. Nu klarer vi os med Materielsektionen”, siger Stine Egsgaard med et smil.

 

Billedtekster:

1.

Stine Egsgaard – formand for Materielsektionen under Dansk Byggeri.

2.

Grejet passerer nemmere igennem kontrolordningen, når det er passet og plejet. Her på vaskepladsen hos Jelle-Bo Udlejning i Svendborg.

3.

Fornyelse i udlejningsflåden er med til at gøre det attraktivt for kunderne at leje. Her en solid portion nyt grej til Robert Hansen Maskinudlejning i Svendborg.

4.

Der er også behov for leje-materiel i det lidt mindre format. Her er der gang i Lohke Materieludlejnings motorbører fra danske Bejco.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk