Artikel fra april 2023
Læs hele avisen

Maskin-kendis takker af – og så alligevel ikke helt…

14-04-2023
Del artikel på





Løweners Hans Jørgen Schmidt er blevet pensionist med forsinkelse

Han har altid holdt sig på vejen. Og han har altid holdt sig til Vejen. Men den 1. april drejede Hans Jørgen Schmidt fra og kørte i en ny retning. Slut med at sælge entreprenørmaskiner for Løwener og slut med 100 kilometer hver vej daglig til og fra job i Stilling syd for Skanderborg. Nu bliver han i Vejen, hvor han har boet de seneste 55 år. Men selv om han kunne være konverteret til fuldtids pensionist for flere år siden, takker han ikke helt af fra maskinerne.

”Min svigersøn har et entreprenørfirma i Vejen, og så er planen, at jeg sådan skal hjælpe lidt til. Jeg har da fået lidt faglig kunnen, så jeg skal blandt andet stå for maskinerne”, forklarer Hans Jørgen Schmidt, som på det seneste har passeret de 70.

Når han går på pension og begynder at jobbe for svigersønnen, kan han se tilbage på et arbejdsliv, der har handlet om maskiner, maskiner og endnu flere maskiner. Hans Jørgen Schmidt blev uddannet mekaniker hos Opel i Vejen, hvor han var i lære fra 1969 til -73. Men da svendebrevet var i hus, var det så dét.

”Jeg har aldrig arbejdet som mekaniker. Jeg læste til maskintekniker og startede derefter som ingeniør-assistent hos asfaltfirmaet Phønix, hvor jeg havde med asfaltmaskiner at gøre frem til 1975. Siden fulgte et år som produktionschef hos Tune Tanken, hvor jeg konstruerede det første biogasanlæg i Danmark”, siger Hans Jørgen Schmidt.

 

Striber

Det med at holde sig på vejen fortsatte, da han sammen med nogle kolleger etablerede eget firma. Det blev døbt Strima og producerede stribemaskiner hovedsagelig til asfaltbranchen. Men der faldt også en del af produktionen af til landets fodboldbaner, som med Hans Jørgen Schmidt og hans makkere blev streget op med maling i stedet for den gammelkendt kalk.

Stribe-firmaet blev afhændet, og så rykkede Hans Jørgen Schmidt ind hos virksomheden Rimas – Ringsted Maskinfabrik, hvor han fik ansvaret for salg og service af udlæggere og andre asfaltmaskiner vest for Storebælt. Han rykkede videre til firmaet Toft Simonsen i Esbjerg til en stilling som salgs- og marketingchef, før Hans Jørgen Schmidt i fem år blev direktør for den daværende importør og forhandler af Komatsu-maskiner, KFD i Vejen.

Da han nu for alvor havde fået smag for at sælge de store maskiner, blev næste station for Hans Jørgen Schmidt hos Pon Equipment, som siden er blevet til Zeppelin og har dansk forhandling af Caterpillar. Han blev salgschef med ansvar for storkunder med kontor i Skejby.

Tilbage til KFD

Men det var nu nemmere blot at køre rundt om hjørnet til KFD i hjembyen Vejen, så Hans Jørgen Schmidt vendte tilbage til Komatsu-importøren. Nye islandske ejere kunne imidlertid ikke holde næsen oven vande på længere sigt, og fem år efter krakkede firmaet, og Hans Jørgen Schmidt tog i stedet plads hos firmaet Iron Planet, som håndterer maskiner på internettet og i dag ejes af den canadisk baserede auktionskæmpe Ritchie Brothers.

Efter det net-baserede auktionsfirma, lagde Hans Jørgen Schmidt vejen ind omkring den danske Doosan-forhandler et halvt års tid, inden han fandt til rette som salgskonsulent i Løweners afdeling for entreprenørmaskiner og -grej. Her har han de seneste ni år primært tumlet maskiner fra Bomag og Kubota,  som er et par af Løweners virkelig tungtvejende brands, men også i vid udstrækning haft med brugte maskiner at gøre.

 

På banen

Hvis nogen har den opfattelse, at Hans Jørgen Schmidt ikke har beskæftiget sig med andet end noget med hydraulik og masser af hestekræfter, er det fordi de ikke har været omkring landets håndboldhaller og fodboldbaner. Her har han tilbragt tusindvis af timer med en fløjte i munden.

”Jeg har brugt rigtig meget tid på idræt og har haft stor fornøjelse af det. De seneste 52 år har jeg været håndbolddommer og er det stadig. Halvdelen af tiden som divisionsdommer, og samtidig har jeg også været divisionsdommer i fodbold. Jeg har altid haft jobs, hvor jeg har haft mulighed for selv at tilrettelægge min tid, og det har givet nogle gode muligheder med idrætten”, fortæller Hans Jørgen Schmidt.

Han tager også en tørn med at skabe oplevelser for ny idrætsungdom. I fem år var han formand for håndboldklubben i Vejen, og han er fast på holdkortet, når typisk 6-700 drenge og piger stævner til Vejen Trold Cup og i tre dage boltrer sig med fodbolden på grønsværen.

 

På hjemmebanen

På hjemmefronten er Hans Jørgen Schmidt gift med Anne-Dorte, som er skolesekretær. Sammen har de tre døtre, som alle er gift og særdeles praktisk også alle har bosat sig i Vejen. Derfor er Hans Jørgen Schmidt helt tryg ved, at han nok skal få masser af indhold også i tilværelsen som pensionist. Børn og børnebørn skal have deres de, og så er der jo altså stadig gang i fløjteriet som opmand på håndboldbanen.

”Jeg skal nu også i gang med lidt mere fitness i vores idrætscenter, hvor jeg starter hver dag med en svømmetur. Jeg springer i bassinet klokken 5.15 og runder så spa, dampbad og sauna den næste times tid. Så er dagen godt i gang”, forklarer Hans Jørgen Schmidt.

Om kort tid springer han dog lige morgen-aktiviteten i den lokale svømmehal over for en 14 dages tid. Han og Anne-Dorte henlægger residensen til Solkysten i det sydlige Spanien, hvor Malaga har kaldt på parret fra Vejen efterhånden en del gang. De rejser typisk tre-fire gange om året. Altid til europæiske feriemål, hvor Malaga altså indtager favoritrollen.

 

Billedtekster:

1.

Hans Jørgen Schmidt mellem Kubota-maskiner i Løweners jyske afdeling i Stilling syd for Skanderborg.

2.

Hans Jørgen Schmidt får gode ord med på vejen fra Per Hermann. De to har været kolleger i Løweners salgsstyrke i en årrække.

3.

Det har hovedsageligt drejet sig om maskiner fra Kubota og Bomag, siden Hans Jørgen Schmidt for ni år siden gjorde sin entré hos Løwener.

4.

Hans Jørgen Schmidt i godt selskab med Løweners salgsdirektør Flemming Mørk.

5.

Hans Jørgen Schmidt i en typisk situation: Aflevering af en ny Kubota-maskine til en kunde. Her gælder det entreprenør Svend Erik Lind i Horsens (til højre), som sammen med maskinfører Henrik Kni modtager nøglen til Danmarks første Kubota KX60-5.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk