Artikel fra november 2023
Læs hele avisen

Nemmere hverdag i ny asfaltudlægger

13-11-2023
Del artikel på
Arkils nye Bomag BF700 C-3har fået alle funktioner flyttet op i sidepultene og nyt koblingssystem til udvidelse af strygejernet

Maskinføreren brokkede sig i starten. Man er jo tryg ved det, man kender, og alt nyt risikerer at være noget skidt.

”Nu har han erkendt, at det nye faktisk kan være rigtig godt. Det er det i hvert fald på vores nye Bomag-udlægger, hvor flere ting er blevet nemmere og mere behagelige. Så efter lidt tilvænning er maskinføreren nu rigtig godt tilfreds med de nye tider”, fortæller formand Nis Johansen hos Arkil Asfalt i Skrydstrup.

Det er hans hold, der kører med den nye Bomag BF700 C-3, som fabrikken har ændret og justeret på flere punkter i forhold til forgængeren. Det er ikke mindst indretningen af kabinen, der har stået for skud, og hvor maskinføreren har fået sit en noget mere behagelig arbejdsdag.

”Førerhuset er forskydeligt, så føreren ikke skal hænge ud ad vinduet for at se han langs siden. Og alle funktioner er flyttet op i sidepultene, samtidig med at maskinen har fået nyt sæde med joystick-styring. Den følger med rundt, når sædet drejes, og det er rigtig godt. Det drejbare sæde gør det også muligt at følge med i, hvad der sker bagude, uden at føreren skal dreje sig rundt”, forklarer Nis Johansen.

 

Ny kvikkobling

Strygejernet på den nye Bomag er fem meter, men kan udvides til syv. Det har fabrikkens konstruktører også gjort væsentligt nemmere, end tidligere.

”Der er lavet en ny kvikkobling, så det er hurtigt og nemt at udvide strygejernet. Vi skyder bare strygejernet ud og sætter udvidelsen på med et enkelt haspe-system”, siger Arkil-formand Nis Johansen. Sammen med sit hold var han selv med til at træffe beslutningen om, at den nye udlægger skulle være en Bomag BF700 C-3.

”Maskinen hører til vores asfaltafdeling i Skrydstrup, og vi bruger den til almindeligt asfaltarbejde på landeveje og store pladser. Lige i øjeblikket kører den på Aabenraa Havn, hvor der skal laves et nyt havneareal”, fortæller afdelingschef Henrik Guldberg Sørensen hos Arkil Asfalt.

”Vi laver også meget arbejde på Flyvestation Skrydstrup, og der har vi kørt med udvidelse af strygejernet. Det gør vi, når der er krav om udlægning i ét stykke uden kolde samlinger. For at kunne håndtere større fly, fik lufthavnen øget taxivejen fra tidligere 1,5 kilometer til nu tre kilometer. Vi kørte med fire udlæggere side om side i Skrydstrup. To store og to små, og altså den nye Bomag som en af dem”, forklarer Henrik Guldberg Sørensen.

Det er Løwener, der som dansk importør og forhandler af Bomag, har leveret den nye udlægger til Arkil.

”Bomag lancerede den ny serie med BF700-maskinerne på Bauma i München i oktober i fjor, og Arkil har været først i Danmark til at få en i maskinflåden”, fortæller salgskonsulent Henning Stampe hos Løwener.  


Billedtekster:

1.

Den flunkende nye Bomag BF700 C-3 klar til at køre ud og lægge asfalt for Arkil.

2.

Maskinføreren har perfekt kik til siderne fra den sideforskydelige kabine.

3.

Der er sket store justeringer i den nye Bomag BF700 C-3 – ikke mindst på førerpladsen, hvor alle funktioner nu sidder i sidepultene. Styringen i joysticks følger med, når maskinføreren drejer sædet.

4.

Bomat BF700 C-3 i ny udgave med markante ændringer i forhold til forgængeren. Blandt andet gør en kvikkobling det både hurtigt og nemt at udvide strygejernet.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk