Artikel fra maj 2020
Læs hele avisen

Nordjyder højt mod nord med maskinstyring

29-05-2020
N.E.M har leveret nyeste Topcon-udstyr til undervisning af maskinførere på Tech College Greenland

Nordjyderne fra N.E.M. – Nordjysk Entreprenør Materiel – færdes ind imellem noget nordligere end det nordjyske område. Maskinfirmaet i Løgstør er nordjysk forhandler for den danske importør af japanske Komatsu-entreprenørmaskiner, Scantruck. Og dermed også af avanceret maskinstyringsgrej fra ligeledes japanske Topcon. Men ikke alene i Nordjylland. Også i Grønland.


Nu har N.E.M. netop leveret fire maskinstyringsanlæg plus landmålingsudstyr til Tech College Greenland, som står for uddannelsen af maskinførere i Grønland. Fagskolen højt i nord sætter overlæggeren højt. Her uddannes certificerede maskinførerne nemlig efter samme normer, der gælder i Norge, og dermed har de mulighed for at blive enten maskinentreprenør eller minesvend.


Fremover indgår maskinstyring med det nyeste Topcon-udstyr i uddannelserne på Tech College Greenland, som på grønlandsk hedder Teknikimik Ilinniarfik .

 

Monterede og underviste

”Siden 2014 har N.E.M. haft forhandlingen af Komatsu i Grønland for Scantruck. I 2010 leverede den tidligere Komatsu-forhandler i Grønland, Arctic Import, seks maskiner til KTI. Nu har vi så leveret Topcon 3D-anlæg til fire af dem. Nemlig en WA380-6 gummihjulslæsser, en PC210LC-8 gravemaskine, en D51PX-23 dozer og en GD555-5 grader. Derfor har vi haft en delegation af maskinstyringseksperter i Grønland for dels at klargøre maskinerne, dels montere anlæggene og dels undervise skolens faglærere”, forklarer salgsdirektør Jesper Nørgaard hos N.E.M. A/S.


Scantrucks technology products manager Jan Larsen var manden, der satte faglærerne i Grønland ind i Topcon-systemernes mange muligheder.


”Topcon-anlæggene sikrer, at de grønlandske maskinførere kan være med helt fremme. Skolen vil fremover kunne undervise eleverne til maskinførernes Superliga-niveau. Fra Scantruck og N.E.M. har vi leveret komplette systemer, og skolens faglærere på uddannelserne til både maskinentreprenør og minesvend er nu godt rustet til at undervise også i maskinstyring med det avancerede grej”, siger Jan Larsen.

 

Vigtigt at følge med

I Grønland glæder uddannelseschefen på KTI Mineskolen, Hans Hinrichsen, sig til at implementere de nye muligheder både på de to separate erhvervsuddannelser og på de selvstændige kurser, skolerne har for maskinførere, som allerede er certificerede.


”Det er naturligvis vigtigt for os at følge med den teknologiske udvikling. Flere og flere entreprenører i Grønland investerer i ny teknologi, og derfor vil vi også kunne undervise i den på højeste niveau. Normalt har vi fuldt tryk på vores maskinførerkurser med 12 deltagere på hvert kursus og med to deltagere pr. maskine. Normen er fire kurser om året, men vi har opgraderet til seks i år, fordi der er behov for alt, hvad vi kan uddanne af dygtige maskinførere. Blandt andet er der gang i tre store landingsbane-projekter”, siger Hans Hinrichsen.

 

Gang i lufthavne

KTI Råstofskolens erhvervsuddannelser sigter specielt mod Grønlands voksende erhvervsmuligheder inden for entreprenør- og råstofområdet.


De tre store lufthavnsprojekter på vej er gode eksempler på, at der både er noget i jorden og luften i Danmarks nordligste del. I Nuuk skal den eksisterende landingsbane forlænges, i Ilulissats lufthavn bygges en ny landingsbane ved siden af den eksisterende, så også internationale fly kan lande, og i Qaqortoq bygges en helt ny international lufthavn.

 

Billedtekster:

 

1.

Der er kommet antenner på Komatsu-dozeren, som nu er i opdateret version med maskinstyring og fremtidens certificerede maskinførere til de mange store opgaver, som Grønland har gang i.

 

2.

Næsten ubeskrivelige omgivelser for en Komatsu WA380-6 gummihjulslæsser at boltre sig i. Tilmed nu forsynet med Topcon-maskinstyring.

 

3.

KTI Råstofskolens fire certificerede ASAS-instruktører. Fra venstre er det Knud Jakobsen, Qillaq Lennert, Kim Heilmann og Nikolaj Møller.

 

4.

Fremtidens grønlandske maskinentreprenører kan nu blive undervist med et komplet Topcon-system med rover og base.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk