Rendegraveren lever i bedste velgående

03-06-2017


Hydrema har formået at styrke sin position i et trængt marked

”Mange har meldt rendegraveren død som maskintype. Her lever den i bedste velgående. Den skranter ikke engang. Faktisk har vi styrket vores position i et trængt marked. Her har vi sikret os en stor andel. Stykantallet på solgte rendegravere er ganske vist faldet. Men hos Hydrema er det stabilt”.

Morten Lemvig er Country Manager for hele Skandinavien hos Danmarks eneste producent af store entreprenørmaskiner, Hydrema med hovedkvarter i Støvring syd for Aalborg. Han har godt hørt rygterne om rendegraverens snarlige død. Men han har vanskeligt ved at få øje på logikken i dem.

”Den der lyves død, lever længe. Sådan tegner det også til at blive for rendegraverne fra Hydrema. Tidligere havde vi svært ved at vinde head-to-head mod andre producenters nye maskiner. De seneste år har vi vundet mange gode sager med nye rendegraver-modeller. I dag tager vi slagsmålet direkte med vore nye Hydrema’er contra konkurrenternes nye maskiner. Det er kampe, vi nu vinder, og som sikrer rendegraveren et godt liv”, fastslår Morten Lemvig.

 

Mange nye køber nyt

Den store kamplyst på nye maskiner er genvakt i Støvring, hvor Morten Lemvig eller er udmærket klar over, at Hydrema-maskiner af mange har været betragtet som nogle, man skulle finde en god brugt af.

”Den typiske Hydrema-kunde har købt brugt. Nu får vi imidlertid mange kunder ind direkte på nye maskiner. Altså kunder, som køber nyt allerførste gang, de køber Hydrema. Det er en kombination af, at vi har åbnet for en række forskellige måder at handle med Hydrema på”, vurderer han.

I brugtsegmentet arbejder Hydrema med tre kategorier af maskiner.

”Vi har de fuldt klargjorte maskiner, hvor der er mulighed for at tegne servicekontrakt, og hvor vi yder samme garanti som på en ny maskine. Nemlig op til tre år og op til 3000 timer. Den næste kategori omfatter maskiner, som er ude over de tre første år og de første 3000 timer, men som vi kan levere med drivlinje-garanti op til 10.000 timer. Det har stor betydning for mange brugtkunder at vide, at de er sikret mod ubehagelige overraskelser som følge af nedbrud på drivlinjen”, siger Morten Lemvig.

Den tredje brugt-kategori hos Hydrema er ”som den står”. Altså den godt brugte maskine uden garantier.

 

Mere for den brugte

”Vi kan se fordelen af de maskiner, vi har solgt med servicegaranti. De kommer tilbage til os fuldt serviceret, når kunden beslutter sig for at skifte til en ny. Det betyder, at kunden får mere for sin brugte maskine, og samtidig bliver alt omkring maskinen nemmere for os. Der er slet ikke de klargøringsomkostninger ved en brugt maskine som ellers, hvis den var uden fuld servicekontrakt”, forklarer Hydremas skandinaviske Country Manager.

”Vi har altid haft længere levetid end vore konkurrenter. Det resulterer i en højere gensalgsværdi og reducerer væsentligt på det, der er blevet kendt som TCO – Total Cost of Ownership. Altså de samlede udgifter til maskinen i den tid, man ejer den”, siger Morten Lemvig.

Som Country Manager for Skandinavien har han det samlede forretningsansvar i Danmark, Norge og Sverige. Morten Lemvig har otte Hydrema-afdelinger med 92 ansatte under sig. Og han kan konstatere, at det går rigtig solidt.

”Vi oplever nogle ganske imponerende vækstrater. Sidste år – i 2016 – fordoblede vi salget i Norge. Det er især vores dumper i 912-serien, der er den store sællert. Men også den større dumper 922 har fået fint fat i Norge. Det er den smalle version, der holder en bredde på 2,55 meter, som nordmændene gerne vil have. Den beskedne bredde kommer blandt andet af smalle hjul, og de passer fint til kørsel på det som regel hårde underlag i Norge”, forklarer Morten Lemvig.

 

Hjul- eller rendegraver

Hydremas MX-hjulgravemaskine har fundet sine største markeder i Sverige og Tyskland.

”Lidt paradoksalt holdes den lidt ude på det danske hjemmemarked at vore egne rendegravere. Så vi konkurrerer med os selv. Men generelt oplever hjulgraverne en stigende udbredelse også i Danmark, både for os og for andre mærker. Vi har godt fat med vores rail-version til jernbanebrug. Her anvendes jo ofte specialredskaber, og det gør Hydrema MX populær hos mange firmaer på grund af det høje og stabile olieflow. Der adskiller Hydrema sig fra de større producenter af hjulgravemaskiner”, siger Morten Lemvig.

”Generelt skal vi være ekstra skarpe på at retfærdiggøre vore kvaliteter på hjulgraverne, hvor alle de andre også er med”.

 

På vej med lift

Den danske fabrik er netop nu tæt på at lancere en kombineret lift og kran til MX-maskinerne, som sigter direkte mod rail-segmentet.

”Hydrema MX Rail Lift er lidt forsinket i forhold til planerne, fordi vi var nødt til at skifte samarbejdspartner undervejs i udviklingen. Vi viser den nye mandskabslift for første gang officielt i slutningen af august eller starten af september. Den er typisk til beskæring af træer og beplantninger langs banelinjerne, samt til ophængning og reparation af køreledninger. Liften kan pilles af maskinen, når der ikke er behov for den, og den kan sideforskydes uafhængigt af gravearmen. Vi har store forventninger til den specielt i Danmark og i Sverige”, siger Hydremas skandinaviske chef.

Liften har plads til to personer med værktøj, som kan arbejde sikkert i højden. Tre hydrauliske udskud sikrer en maksimal rækkevidde med mandskabskurven på 12,2 meter. Sideforskydningen af kranen på op til 800 mm giver maksimal udnyttelse af både lift og gravemaskine.

 Det med specielt grej til maskinerne er lidt af en Hydrema-specialitet. En mulighed, som fabrikken har som lille, men smidig producent.

”Vi har netop leveret en 912-dumper til Norge med et speciallad med betonblander til sprøjtning tunneller. Det er sådan noget, vi kan udvikle, også selv om der i første omgang kun er tale om en enkelt maskine. Efterfølgende har vi så mærket interesse også fra Tyskland og Schweiz, som jo også har ganske mange tunneller”, siger Morten Lemvig. 


Billedtekster:

1.

Hydrema-hjulgraverne har solide markeder ikke mindst i Sverige og Tyskland. I Danmark er de i konkurrence med – Hydremas egne rendegravere. Her er en ny hjulgravemaskine undervejs.

2.

En ny Hydrema tager form på fabrikken i Støvring.

3.

Der er lidt godt, gammeldags smedeværksted over Danmarks eneste producent af store entreprenørmaskiner.

4.

Morten Lemvig har det samlede forretningsansvar i Skandinavien og kan glæde sig over fine vækstrater.

5.

Varm nyhed fra Støvring: Hydremas nye MX Rail Lift, som er udviklet specielt til anlæg og vedligeholdelse af jernbaner. Mandskabsliften lanceres officielt i slutningen af august eller begyndelsen af september.

6.

Man må strække sig langt for at imødekomme kundernes ønsker. Med de tre hydrauliske udskud strækker den nye Hydrema-lift sig til en rækkevidde på 12,2 meter.
Læs mere på
www.hydrema.dk

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk