Silkeborg er vinterklar

21-06-2017


Materiellet er tjekket og saltlageret fyldt op – og vi er altså i juni

Det er de færreste, der drøner ned i supermarkedet, fordi der er salt til en god pris. Aktuelt pristjek: 7,95 kr. pr. kilo. Men det giver god mening at forsyne sig, når det ikke blot gælder salt til morgenægget.

Stig Vestergaard Pedersen har købt stort ind. 2300 tons. Og det er ikke fint bordsalt med jod, han har på lager. Derimod vejsalt til at sikre sorte veje hen over vinteren i hele Silkeborg Kommune.

Stig Vestergaard Pedersen er teknisk leder på den kommunale materielgård, som officielt er døbt Entreprenørgården. Han er manden med ansvar for, at maskiner og grej er fit for fight. Og altså også, at der er nok salt til den kommende vinter. Den er formentlig ikke lige om hjørnet, men Kong Vinter er som bekendt en vanskelig herre at forudsige. Når prisen så er gunstig, er det med at slå til og få fyldt salthallen op.

Materielgården fungerer i praksis som en privat entreprenørvirksomhed. Den arbejder for Silkeborg Kommune, men gør det i konkurrence med private selskaber. 

 

56 ruter

”De 2300 tons rækker ikke til hele vinteren. Vi kommer til at bruge i omegnen af 3200 tons. Men der er simpelthen ikke plads til de sidste 900 tons, så dem må vi vente med”, siger Stig Vestergaard Pedersen.

Entreprenørgårdens mandskab tager sig af den praktiske del af Silkeborg Kommunes vintertjeneste med udkald, drift af maskiner, snerydning og saltning. Der er 56 ruter i kommunen, hvoraf 16 er lastbilruter. Heraf klares de 13 af eksterne vognmænd.

40 ruter består af fortove, cykelstier, parkeringspladser og mindre byveje og betjenes med det mindre grej. 15 af dem er udliciteret til private entreprenører, maskinstationer og anlægsgartnerfirmaer, mens materielgårdens mandskab selv tager vintertørnen på de 25.

”Når vinteren melder sig, træder fire centralvagter i funktion. Hver har en uges vagt ad gangen. Vagterne holder øje med vejrudsigten og kalder mandskab og materiel ud, når der er behov for saltning og snerydning”, forklarer Stig Vestergaard Pedersen.

 

Én type spredere

På alle lastbilruter køres med befugtningsspredere, og materielgården benytter samme type spredere på alle lastbiler. Det giver store fordele servicemæssigt og i instruktionen til såvel de eksterne vognmænd som materielgårdens egne mekanikere, der klarer den daglige service og vedligeholdelse af materiellet.

Da det nye motorvejsstykket tværs igennem Silkeborg åbnede den 11. september i fjor, smittede det direkte af på opgavemængden på Entreprenørgården, selv om vintertjeneste på motorveje er et anliggende for Vejdirektoratet. Da Kronprins Frederik klippede snoren og erklærede den nye motorvejsstrækning for åben, blev den gamle hovedvej 15 samtidig lukket ned som en af statsvejene. Dermed blev den afleveret til Silkeborg Kommune og blev en opgave for Entreprenørgården.

Billedtekster:

1.

Salt til mere end et æg, konstaterer Stig Vestergaard Pedersen. Han er teknisk leder på Entreprenørgården og har sørget for, at salthallen er fyldt op i god tid.

2.

Der kan gå år imellem, at Kong Vinter finder anledning til at blære sig. Når det sker, er det helt afgørende, at beredskabet er klar. 

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk