Artikel fra november 2023
Læs hele avisen

Svenskere på vej overalt i EU med elektrisk sortering

13-11-2023
Del artikel påNyt Maskin Mekano-anlæg er godkendt til transport på alle veje uden dispensation

Det spiller ingen rolle for den svenske maskinproducent Maskin Mekano, om virksomhedens nye sorteringsanlæg, ECO6, skal ned ad Jens Hansens markvej, eller det skal transporteres ad motorvej. Bare læs og kør! Den nye mobilsorterer er nemlig typegodkendt til at kunne fragtes på alle veje i EU uden dispensation. Og altså også motorveje.

”Det sparer naturligvis tid og penge for virksomhedens kunder, hvilket i sidste ende kan aflæses på bundlinjen i en prispresset branche”, siger Casper Buch, som er salgschef og partner i CBS Wearparts A/S, som er dansk forhandler af Maskin Mekano.

For at opnå både en stabil konstruktion og en relativt lav vægt, har de svenske konstruktører bygget den nye ECO6 som en vridningsfri ramme i en specialdesignet profil. Begge aksler på boogien er ABS-bremsede, og i maskinens forende er der separate, hydrauliske ben.

 

El på tanken

Svenskerne gør en dyd af at tanke el i stedet for diesel. Derfor er det nye sorteringsanlæg naturligvis også elektrisk. Hydraulik kommer kun i anvendelse til lineære bevægelser, som af støtteben, gangbroer og foldning af transportører og slisker. Med aldeles begrænset hydraulik, er risikoen for olielækager reduceret til et minimum. Brændstofforbruget på egen generator er cirka 4,5 liter i timen.

”I forhold til hydraulisk drevne sorteringsanlæg er det muligt at reducere CO2-udledningen med op til 80 procent og samtidig reducere støjniveauet med 10 dB. Hvis man har adgang til el, er forbruget omkring 22 kW”, fortæller Casper Buch, som peger på, at den gunstige driftsøkonomi naturligvis er med til at øge rentabiliteten af investeringen i maskinen.

 

Konstant slag

Maskin Mekano-designerne har også haft arbejdsmiljøet med som en vigtig parameter. Derfor er der udviklet en række nye, sikre, fleksible og pålidelige værn for at sikre folkene omkring sorteringsanlægget optimal sikkerhed.

Sigten er hjertet i ECO6. Den tvangsstyret, og det gør slaget konstant uanset belastning. Det sikrer ensartede og forudsigelige sigtekurver, og udover høj kapacitet, giver det kraftige slag også maskinen evner, der ikke påvirkes af vejr og vind. Det er noget, der har betydning i Danmark, hvor regnvåde skyer ellers nemt kan genere produktionen.

Maskin Mekano har et såkaldt Vibroblock-system til afvibrering af sigten. Dermed bliver kraften i sigten, hvor den rettelig hører hjemme, og lader resten af maskinen være upåvirket. Det er en opfindelse, som Maskin Mekano har for sig selv.

 

Billedtekster:

1.

Klar til afgang med en ny Maskin Mekano ECO6. Typegodkendt til transport uden dispensation på alle veje i EU.

2.

24 tons ny svensk sorterer. ECO6 er elektrisk, kun med hydraulik til støtteben, gangbroer og foldning af transportører og slisker.

3.

ECO6 er nyeste medlem af Maskin Mekano-familien. Den nye sorterer er konstrueret til at kunne færdes både ad Jens Hansens markvej, på motorvej og ad alle andre veje uden at der skal indhentes dispensation.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk