Vestjysk nedbryder vil knuse i hele landet

05-03-2018
Entreprenør Eddy Toft i Ådum ved Tarm udvider maskinparken til både at rumme kegleknuser, kæbeknuser og ny slagleknuser

Hvis der skal knuses, nytter det ikke noget at gå ned på udstyr. Det mener entreprenør Eddy Toft, som nøjes med efternavnet, når han ruller landet rundt og pulveriserer alt, hvad der kan knuses og genbruges. Eddy Toft har netop investeret i en ny Terex Finlay-slagleknuser, og dermed er han dækket særdeles godt ind til alle knuseopgaver. I forvejen havde han nemlig både en kegleknuser og en kæbeknuser.

”Jeg startede som selvstændig ved at tage en kloakmestereksamen. Men jeg er lagt mere til nedbrydningsarbejde end alt muligt andet. Tæt på 100 procent af opgaverne handler da også om nedbrydning, knusning og sortering. I øjeblikket er jeg ved at søge om tilladelse til egen knuseplads. Men ellers knuser jeg mobilt rundt om i hele landet”, fortæller Eddy Toft.

Det med hele landet blev grundigt manifesteret, da Meldgaard Handel leverede for nylig leverede den nye Terex Finlay I-110RS kegleknuser. Den 50 tons tunge maskine blev læsset af i Hørsholm nord for København. Stort set det længste, man stik øst kan komme fra Toft-hjemmebasen i Tarm i det vestjyske.

”Kegleknuseren kommer hovedsagelig til at knuse natursten og granit. Med tre forskellige knuser-typer kan jeg knuse alt muligt”, fastslår Eddy Toft.

 

Ned med kæmpe drivhus

Han har 17 år på bagen som selvstændig i entreprenørbranchen. Springet var ikke langt, da han valgte at etablere sig med eget cvr-nummer. Tidligere kørte han som ansat maskinfører i grusgrave.

Når den nye Storstrømsbro efter planen er klar til biler i 2022 og tog i 2023, har Toft fra Tarm en andel i projektet. Ikke den del, der handler om ballade med det italienske entreprenørkonsortium, der skal bygge broen. Men i forberedelserne til brobyggeriet.

Som led i bygningen af den nye bro har det været nødvendigt at fjerne et gigantisk drivhus-kompleks på Masnedø. Faktisk Danmarks største gartneri ned 150.000 kvadratmeter drivhuse. Toft fra Tarm havde hovedentreprisen med nedrivningen af kæmpegartneriet på øen i Storstrømmen lige syd for Vordingborg.

 

Hjælper andre

”Foruden de opgaver, vi selv har entreprise på, hjælper vi også andre nedbrydere. Jeg har flere gravemaskiner og mange hydraulikhamre og andet nedbrydningsudstyr. En af maskinerne er en 55 tons Hitachi”, fortæller Eddy Toft.

Da Toft lod den nye slagleknuser debutere i Hørsholm, gjaldt det knusning af 20.000 tons. Det var en opgave, som Eddy Toft klarede for en anden entreprenør.

”Terex Finlay I-110RS-knuseren er med sigte og returbånd. Sigtearealet er på 3,66 x 1,53 meter som to-dækker sigte. Det betyder, at Eddy Toft kan levere to færdigvarer ad gangen, hvis kunden ønsker det, og tillige en overkorn-størrelse, som automatisk fødes retur til fødekassen”, forklarer afdelingschef Klaus Meldgaard hos Meldgaard Handel, som er dansk forhandler af Terex Finlay-programmet.

 

Aktiv forsortering

Fødekassen på knuseren rummer otte kubikmeter. Rotorens diameter er 1000 mm. Det er en Scania DC9-motor med 350 hestekræfter, der får hele maskineriet til at snurre.

”Terex Finlay har aktiv forsortering således, at materialer under 32 mm guides uden om rotoren, så rotoren kun fødes med rene brokker. Under rotoren er der en vibrator, som skåner hovedbåndet. Samtidig er den meget effektive magnet nem at justere i højden, og mange hydrauliske funktioner gør maskinen særdeles servicevenlig”, fortæller Klaus Meldgaard.

Når det undtagelsesvis ikke drejer sig om nedbrydnings- og knuseopgaver hos Toft, sørger entreprenøren gerne for at få spuns på plads ved havneanlæg eller midlertidige udgravninger. Det foregår med en særdeles effektiv Movax spunsvibrator, som monteres på en gravemaskine.

 

Billedtekster:

1.

Så kører maskineriet. Den nye Terex Finlay spytter knuste materialer ud i en lind strøm.

2.

Opgaven i Hørsholm til Toft lød på knusning af 20.000 tons materialer. Den nye slagleknuser ankom lige i tide til at klare sin del af jobbet.

3.

Terex Finlay-slagleknuseren sørger for findeling af brokkerne, og gummigeden kører i pendulfart med de knuste materialer.

4.

En helt funklende ny 50 tons tung knuser klar til at tage fat på arbejdslivet. Meldgaard Handel leverede den nye Terex Finlay til Toft på arbejdsstedet i Hørsholm nord for København.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk