Artikel fra juni 2024
Læs hele avisen

WeedFighter har kik på Sverige og Nordtyskland

05-06-2024
Del artikel på


Kommune sprang gassen over og gik direkte fra Roundup til damp og mikrobølger

”WeedFighter er farveblind. Det betyder ikke noget, hvilket fabrikat maskine, den sidder på. Så da Lemvig Kommune skiftede til damp og mikrobølger, blev WeedFighter naturligvis monteret på en redskabsbærer fra Lemvig-virksomheden Egholm”.

Sådan fortæller direktør Jens Bruun Skifter hos dræbermaskine-producenten WeedFighter i Brædstrup mellem Horsens og Silkeborg. Det er herfra, der ruller maskiner til ukrudtsbekæmpelse ud. Endnu i adstadigt tempo, men dog flere og flere. Specielt kommuner, men også anlægsgartnere kigger en ekstra gang, når de oplever teknikken og ser tempoet i WeedFighter.

Blandt de seneste til at få sig en østjysk ukrudtsdræber, er altså Lemvig Kommune. Her har maskinen fået den grønne afdeling til at tage det helt store hop. Mens mange kommuner lige forsøger sig med gasbrændere og derefter måske damp-anlæg for at gøre kål på ukrudtet, tog Lemvig springet direkte fra Roundup til termisk vanddamp og mikrobølger med en lille sjat biologisk acceleratorvæske.

 

Hastighed og CO2

”Kommunerne kan godt lide, at de faktisk kan bekæmpe ukrudt med op til fem kilometer i timen med WeedFighter. Med stadig voksende bevidsthed om bæredygtighed og grøn omstilling gør det absolut heller ikke noget, at vi har lavet beregninger, der viser besparelser på 61 tons CO2 på et areal på 300.000 kvadratmeter”, fortæller Jens Bruun Skifter.

”Vi fik gang i salget efter sidste års Have & Landskaber i Slagelse. Nu snuser vi lidt til det nordtyske og det svenske marked. Yding Smedie & Maskiner bygger maskinerne for os og hjælper med at servicere dem. Og fabrikken har i forvejen service af nogle landbrugsmaskiner i Sverige. Vi har også haft besøg af et par danske firmaer med interesser i Sverige, så vi er li’som i gang”, siger Jens Bruun Skifter.

”Vi mærker stor interesse for vores teknologier. Mange rundt omkring er helt klart på udkig efter det næste indenfor ukrudtsbekæmpelse, og det har vi så kunnet levere. Vi møder forbehold hos nogle, men når de grønne fagfolk ser, at det virker, så får vi en god snak. Metoden med damp, mikrobølger og accelerator har faktisk vist sig bedre, end vi oprindelig turde håbe på. Og når vi fortæller, at vi kan køre op til fem kilometer i timen, melder kunderne positivt tilbage”, forklarer Jens Bruun Skifter.

 

Lavt vandforbrug

”WeedFighter har lavt vandforbrug, god hastighed og sætter ikke ild til omgivelserne. Vi har naturligvis kørt masser af test på den tekniske del for at optimere den så meget som muligt. Det har primært handlet om at få den bedste afskærmning af mikrobølger og damp for at sikre højest mulige effekt”, siger WeedFighter-direktøren.

Når virksomheden får en ordre på en maskine, sørger Yding Smedie & Maskiner for at få komponenterne hjem fra underleverandører. Transformere, kedler, laserskårne dele og andet kommer fra underleverandører og samles og monteres hos Yding Smedie & Maskiner. El-delen klares af en ekstern partner.

 

Klar under broen

”Vi har et par folk fast tilknyttet hos Yding, hvor Emil Madsen står for koordineringen. Det er også ham, der sørger for, at testprogrammet over en del timer gennemføres for hver enkelt maskine”, siger Jens Bruun Skifter.

Næste gang, WeedFighter bejler til et større publikums gunst, bliver ved udstillingen Maskiner under Broen ved Middelfart onsdag den 28. og torsdag den 29. august. Den kørende mikrobølge-dræber var også med på messen for to år siden, hvor der var god interesse fra ikke mindst besøgende kommunefolk.


Billedtekster:

1.

En ny WeedFighter på en Holder Citymaster med Jens Bruun Skifter i kabinen er klar hos Yding Smedie & Maskiner.

2.

Jens Bruun Skifter tager et kik på mekanikken, som bliver til en ukrudtsdræbende WeedFighter

3.

Niaolai, som er smed hos Yding Smedie & Maskiner, i gang på værkstedet.

4.

Direktør Jens Bruun Skifter (til højre) får en snak med Nicolai, som er smed hos Yding Smedie & Maskiner.

5.

Den mest effektive afskærmning af mikrobølger og damp sikrer høj effekt. Jens Bruun Skifter linder på afskærmning, og så vælter det ud med damp.

6.

En ny WeedFighter forlader produktionshallen hos hos Yding Smedie & Maskiner, klar til at rulle ud til en kommune.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk