37 tons lysegrøn sorterer til ny grusgrav

06-11-2019
Del artikel på
Entreprenørfirma i Thy rykker over vejen og graver videre med ny McCloskey

Efter 36 års gravning er det sidste sand ved at løbe igennem timeglasset i Ginnerup Grusgrav. Hvad gør man så i Thy? Graver videre på den anden side af vejen. Her ligger friske materialer til yderligere 15-20 år og venter.

De behøver ikke vente på maskineriet, der skal sørge for at sortere materialerne i fraktionerne 0-4, 3-20, 20-40 og den grove fraktion på 40-120. Det er rullet ind i skikkelse af en 37 tons tung McCloskey S190 3D. Den mest populære mobilsorterer til danske grusgrave, som den danske McCloskey-importør, Scantruck, byder på. Den irske producents S-serie består af fire modeller, hvor netop S190 3D er topmodellen.

Det er entreprenør- og vognmandsfirmaet J & K Kappel i Ydby, der driver grusgraven ved Ginnerup. Fire gange Kappel er ved roret i virksomheden med forskellige funktioner. Per Kappel og Janus Kappel tager sig af tilbudsgivning og kørsel. Henrik Kappel af kørsel og kloakarbejde. Og Klavs Kappel styrer råstofferne i grusgraven.

 

Kappel tog den første

Den nye sorterer er den anden, virksomheden har fået leveret fra forhandleren i Skive. Det var faktisk Kappel, der snuppede den første McCloskey, da Scantruck i 2006 havde fået forhandlingen af mærket. En S130, som nu afløses af storebror S190 3D, men ikke går på pension af den årsag. Den gamle sorterer ombygges til fremover at fungere som vaskeanlæg.

”Den var den første McCloskey 130, der blev solgt i Danmark. Scantruck havde lige fået importen af maskinerne. Nu håber jeg, at den nye 190 3D kan leve op til de forventninger, jeg har efter 13 år med den lidt mindre maskine. Den første McCloskey blev i øvrigt leverer i Skovsted ved Thisted, hvor vi gravede fra 2007 til 2011”, siger Klavs Kappel.

 

Det kører automatisk

Han har selv sørget for flere ekstrafunktioner på den nye maskine. Klavs Kappel har fået bygget blandt andet start-stop- funktion på sortereren, så hele anlægget automatisk stopper efter fem minutter i tomgang. Når han er klar til at fortsætte produktionen, sker det med fjernbetjening, som Klavs Kappel også har fået bygget på maskinen.

”Jeg skal egentlig bare læne mig tilbage i sædet i gummigeden og trykke på et par knapper. Så kører det hele automatisk”, forklarer Klavs Kappel.

McCloskey 190 3D er en tredækker, som rummer 10 kubikmeter i fødekassen. Med overbygning har Klavs Kappel plads til 15 kubikmeter. Tyske Deutz har leveret motoren på 134 hk. Sortererne i S-serien håndterer typisk mellem 400 og 800 tons materialer i timen, naturligvis afhængig af type, beskaffenhed og sold-størrelse. Mange McCloskey 190-ejere har en effektiv produktion på mellem 500 og 700 tons i timen.

 

Billedtekster:


1.

Det er jo nemt, konstaterer Klavs Kappel (til højre) og viser fjernbetjeningen til McCloskey 190 3D-sortereren til produktchef Morten Gren Pedersen.

2.

Både start, stop, lys og nødstop håndteres gummihjulslæsseren med fjernbetjeningen, som Klavs Kappel har fået monteret på McCloskey-sortereren.

3.

Produktionen kører i grusgraven i Thy. Den nye McCloskey 190 3D har taget over efter den McCloskey 130, som Scantruck leverede som nybagt importør i 2006.

4.

<

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk