Artikel fra januar 2024
Læs hele avisen

Fra ni udstillere til en messe-succes

19-01-2024
Del artikel på

Kloakmessen startede som vedhæng til Danske Kloakmestres generalforsamling

Det var noget nyt og spændende, da medlemmerne af brancheforeningen Danske Kloakmestre samledes til den årlige generalforsamling. Den foregik hos Byggecentrum ved Middelfart, og bestyrelsen havde som noget ganske nyt inviteret en flok af kloakbranchens leverandører til at vise noget af deres grej. Forud for arrangementet kunne kloakmestrene meddele, at ”Ni af vores trofaste leverandører har meldt sig til udstillingen”.

Siden er den vokset – udstillingen. I dag hedder den Kloakmessen og er ikke længere et vedhæng til generalforsamlingen. Den er en selvstændig begivenhed, der afvikles i Messe C i Fredericia hvert andet år. Og senest – i 2002 havde omkring 160 udstillere, som blev besøgt af næsten 3200 fagfolk.

Torsdag den 25. og fredag den 26. januar går det løs igen. Faktisk til jubilæumsmesse. Hvis vi regner de første vedhæng til generalforsamlinger med, er Kloakmessen 2024 nummer 10 i rækken.  

 

På Pejsegården

I 2011 udviklede udstillingen sig til en reel messe, som blev afviklet på Hotel Pejsegården i det østjyske. I forvejen var Pejsegården vidt berømt for de årlige revyer. Nu blev den også arnestedet for en messe-succes for kloakbranchen. Revyen i 2011 blev døbt ”Krudt i røven – ild i pejsen”, men den havde nu ikke direkte noget med kloakmestrene at gøre. Men det var heller ikke kedeligt, da de rykkede ind med første egentlige udgave af Kloakmessen. Og benyttede lejligheden til samtidig af afvikle den årlige generalforsamling.  

Men nu var det messe med generalforsamling og ikke længere generalforsamling med lidt produktpræsentation. 

Forholdene på Pejsegården var fine. Der kunne etableres udstillingsstande inden døre på hotellet, og der blev stillet store udstillingstelte op uden for hotellet. Da kloakmestre sjældent siger nej til en god fest, blev der også arrangeret festaften både for medlemmerne og udstillerne på messen. Det kom til at medføre en ændring i foreningens vedtægter. 

 

Ingen erotik 

”Der blev indføjet en passus om, at der fremover ikke måtte forekomme erotiske indslag til Danske Kloakmestres arrangementer. Nogle i bestyrelsen havde fået den lyse idé at hyre en stripper til aftenfesten. Det skete så kun én gang”, fortæller daværende formand Verner H. Kristiansen med et grin. 

Det var i øvrigt ham, der var ved roret og var stærkt involveret i Kloakmessen helt fra start.

”Men det var ikke min idé at lave en messe og et danmarksmesterskab i kloakarbejde, selv om jeg naturligvis støtte op om ideen. Det var Anders Risager, som var en yderst aktiv suppleant til bestyrelsen”, siger Verner H. Kristiansen. 

2012 blev det andet og sidste år med messe i Brædstrup. Den 23. og 24. januar 2014 indledte Danske Kloakmestre og Messe C i Fredericia et godt og tæt samarbejde, som siden har sendt kloakfolket til den gamle fæstningsby, når der skulle kigges på kloakgrej. Frekvensen blev ændret fra en årlig udstilling til en messe hvert andet år, og formatet blev til gengæld et noget andet. 

 

Konstant opadgående 

”Pilen har været konstant opadgående på alle områder”, fortæller messechef Lars Søndergaard hos Messe C. 

”Der har været nye rekorder hvert år. Det bliver der også her i 2024, hvor vi kan konstatere, at vi aldrig har lavet en større Kloakmessen. Selv om udstillertallet kommer til at ligne det fra 2022, bliver der endnu mere at se på for gæsterne. Udstillerne tager simpelthen mere plads, og samtidig lancerer vi nye tiltag”, siger Lars Søndergaard. 

Messen etablerer blandt andet et nyt sceneområde med en seminar-scene, hvor fagfolk og andre kloge hoveder vil komme med korte indlæg i løbet af de to messedage. Seminar-scenen placeres centralt, så det ikke er nødvendigt at forlade udstillingshallen for at være med.  

Der findes også plads til et nyt og specielt hjørne helt i tidens grønne ånd.  

”Foruden de 10 sandkasser, hvor der naturligvis igen skal dystes om DM i Kloak, laver vi en ekstra sandkasse. Den bliver til demonstration af el-drevet materiel, og en række udstillere har sikret sig ekstra stande rundt om det grønne, CO2-fri demo-området”, forklarer messechefen. 

 

Show med Engcon 

Messe for messe er stadig flere maskinfirmaer blevet opmærksomme på, at også kloakmestre bruger entreprenørmaskiner. Der er simpelthen blevet flere og flere maskinudstillere på Kloakmessen.

En af dem tegner sig for et specielt show. På udendørsarealet lige uden for indgangen til Messe C stiller Engcon op med en otte tons gravemaskine med tiltrotator med automatisk olietilkobling, det såkaldte EC-Oil. I kabinen tager gravemaskine-ekvilibristen Bendt Risom plads, og med det avancerede system med lynhurtige redskabsskift vil han stort set nonstop give prøver på, hvordan en superprofessionel maskinfører jonglerer med pladevibrator, grabbe, hydrauliske pallegafler og almindelige skovle.  

Med på standen har Engcon blandt andre produktvejleder Jacob Stensgaard, som føler sig godt hjemme blandt kloakfolkene. Han har selv en baggrund som maskinfører og rørlægger, og da han startede hos Engcon, var det en kæphest for han, at firmaet skulle med på Kloakmessen.

”Jeg så det som en nødvendighed at være til stede og vise, at vi også kan lave løsninger til kompakte maskiner. Så vi deltog, trods lidt skepsis. Og vi har været her siden, for det har været eminent for os alle gange”, siger Jacob Stensgaard.

 

Billedtekster: 

1. 

Messe C i Fredericia har været forum for Kloakmessen siden 2014, og messen har hvert år scoret nye rekorder. 

2.

Idémanden til at holde en fag- og indkøbsmesse for kloakfolket var Anders Risager, som også selv sprang i en af sandkasserne, da de bedste kloakmestre skulle kåres. 

3. 

Messechef Lars Søndergaard – klar til Kloakmessen i Messe C for sjette gang. 

4.

DM i Kloak er et væsentligt element i Kloakmessen. Danmarks dygtigste kloakmestre springer i sandkasserne for at dyste på rør, bøjninger, brønde og stor præcision.

5.

Produktvejleder Jacob Stensgaard så det som en nødvendighed, at Engcon var med på udstillerlisten i Fredericia.

 

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk