Artikel fra februar 2023
Læs hele avisen

Dozer-makkere skal skubbe gigantiske mængder jord

14-02-2023
Del artikel på
Miljøvirksomheden Nordic Waste A/S ved Randers købte ny 22 tons Komatsu-dozer – og så kom der lige bestilling på en mere

”Den duer godt. Send bare en mere”.

Sådan var beskeden fra Nordic Waste A/S syd for Randers til produktchef Carsten Frederiksen hos Scantruck A/S. Den der duede godt, var ikke en eller anden lille dims, der skulle sendes en mere af. Det var en 22 tons tung Komatsu D65PXi-18 dozer.

Det er jord i de helt store mængder, der skubbes rundt med på miljøvirksomheden ved Randers. På årsbasis bliver det til omkring en million tons. 600.000 tons ryger i to vaskeanlæg, som er de eneste af deres art i Danmark. Her vaskes den forurenede jord, og samtidig vaskes de forurenende dele ud af jorden og kan gendannes som værdifulde råstoffer.

Nordic Waste A/S modtager alle typer, hvorfra der kan recirkuleres råstoffer. Den forurenede jord screenes, og Nordic Waste henter det ud, som har potentiale til genbrug. Resten bliver på arealerne ved Randers, hvor selskabet har en gammel lergrav, som nu fyldes op igen.

 

Rekreativt område

”Når det er sket engang ude i fremtiden, har vi en aftale om, at Randers Kommune overtager arealerne og gør dem til rekreativt område”, fortæller Christian Ø. Nielsen, som er Nordic Wastes direktør for Miljø & Drift.

Men indtil videre handler det om jordrensning i den store målestok. Totalt er området på 90 hektar med ressourcecenter, vaskeanlæg og jordtip. Nordic Waste udnytter i øjeblikket omkring 30 hektar. Eksterne vognmænd ruller ind ad porten på Gammel Aarhusvej, hvor virksomheden Leca fra starten af 1960’erne og frem til 2018 udvandt råstoffer til produktion af letklinker, som kunne blive til vægelementer og isolering. Hvor lastbiler tidligere kørte Lecas produkter ud, kører lastbiler nu alle typer jord og sand ind til rensning hos Nordic Waste.

 

Tid at skifte

Den første af de to nye Komatsu D65PXi-18 doser flytter rundt på jordmængderne, når lastbilerne har læsset dem af. Om kort tid får den så selskab af nok en Komatsu-doser af nøjagtig samme type.

”Vi kørte tidligere med dozere af et andet mærke, men mente, at det måske var tiden at skifte. Så Scantruck leverede en ny D65PXi-18. Den har kørt helt efter forhåbning og forventning. Derfor har vi besluttet at udskifte også vores anden dozer, så vi fremover kommer til at køre med to Komatsu D65PXi-18 dozere”, siger formand Lars Sejersen hos Nordic Waste A/S.

Komatsu D65PXi-18 topper listen over dozere i Danmark. De har Komatsus egen fabriksmonterede, intelligente maskinstyring som standard, og det er Komatsus egen Stage V-motor, der ligger i maskinrummene og leverer af power fra 220 heste.

På årsbasis tager Nordic Waste imod en million tons klasse 2-jord, og det kræver naturligvis solid maskinkraft at håndtere. Noget af jorden kommer i vaskeanlægget og renses til genanvendelse, mens andet bruges til at fylde op, hvor der tidligere er gravet kæmpe mængder ler.

 

Billedtekster:

1.

Komatsu D65PXi-18-dozeren blev hurtigt godkendt hos Nordic Waste syd for Randers. Derefter gik der bud til Scantruck efter en mere.

2.

Forurenet jord i store mængder læsses af hos Nordic Waste, som screener og renser det til recirkulering af råstofferne.

3.

Maskinfører Claus Bøgelund fandt sig hurtigt til rette i den nye Komatsu-dozer. Nu får Nordic Waste så snart nummer to.

4.

D65PXi-18 har en båndbredde på 915 mm og 220 Komatsu-heste i motorrummet. Dermed går det ubesværet rundt på det store areal, hvor Nordic Waste renser forurenet jord og afleverer den tilbage til industrien som genvundne råstoffer.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk