Artikel fra marts 2024
Læs hele avisen

Entreprenørformand førte også ordet for de grønne

19-03-2024
Del artikel på


Formanden for Maskinleverandørerne Park, Vej og Anlæg var forhindret - så snuppede entreprenørsektionens formand begge beretninger

Der er et fint samarbejde mellem brancheforeningen Maskinleverandørernes to sektioner – den med de store entreprenørmaskiner og den med de mindre til den grønne sektor. Så godt, at hvis formanden for den ene sektion ikke har mulighed for at deltage i den årlige generalforsamling, så klarer formandskollegaen hos de grønne ærterne.

Det var direktør Lasse Lindholm, Lindholm Maskiner, der ikke havde mulighed for selv at troppe op. Og dermed afleverede Klaus Meldgaard, som er afdelingschef hos Meldgaard Handel A/S, beretningen for begge sektioner.

Det gik fint. Ikke mindst, da der faktisk var sammenfald på mange områder for de to sektioner. Klaus Meldgaard sagde, at de to beretninger var et tilbageblik på det forgangne år og samtidig en aktuel status, og han konstaterede, at branchen havde været ramt af den globale energi- og forsyningskrise.

 

Meget fra Ukraine og Rusland

”Krigen i Ukraine har gjort os smertelig bevidste om, at der faktisk produceres en de komponenter til vores maskiner i Ukraine og Rusland. Det finder man ud af, når leveringerne stopper fra den ene dag til den anden. Det gælder blandt andet stål og ledningsnet. Kort sagt bredspektret komponentmangel”, sagde Klaus Meldgaard.

Den afledte effekt var, at leveringen af færdige maskiner blev forsinket og i nogle tilfælde også dyrere end budgetteret.

”Når maskinen er forsinket, skal den eksisterende maskine køre flere timer og dermed også serviceres på en anden måde, end den nye maskine. Det giver mere travlhed på værkstederne, og ikke mindst i reservedelsforsyningen”, konstaterede dagens dobbelte formand.

 

Opbygger lager

Leveringstiden på maskiner er blevet nedjusteret for mange, og for nogle er den helt væk. Tilmed er der begyndt at blive opbygget lagre af maskiner, da en del kunder har været afventende med at investere. Det forventer Klaus Meldgaard vil kunne udlignes med et større salg i løbet af 2024.

”I forhold til maskiner og reservedele, er kundernes omstillingsparathed med til, at andre varer kræves af hylderne. Fossildrevne maskiner bliver hurtigt skiftet ud med el- og batteridrevne, og udviklingen betyder, at der ofte skal opdateres software, fejlsøges, justere og andet, som kræver en opkobling med en pc og specialprogram”, forklarede Klaus Meldgaard.

”Denne omstillingsparathed gør sig også gældende for byggeriets maskiner. Kunderne vil gerne købe, og producenterne er efterhånden blevet klar med flere modeller. Så det er et område, hvor vi i fremtiden vil se en større efterspørgsel”, forudså han.

De to sektioner i Maskinleverandørernes er tæt på at være lige store, målt på antal medlemmer. 1. januar var 32 maskinfirmaer medlemmer hos ”de tunge” i entreprenørsektionen. Sektion Park, Vej og Anlæg har 28.

 

Klar til messer

Have & Landskab i Slagelse var den grønne sektions helt store begivenhed i 2023. Messen, som Maskinleverandørerne er medarrangør af, scorede en ny publikumsrekord med 11.661 besøgende i løbet af tre udstillingsdage. Nu ser Park, Vej og Anlæg-firmaerne frem til messen Maskiner under Broen ved Middelfart, som skydes af den 28. og 29. august. Udstillingen har indtil videre 105 firmaer på udstillingslisten.

Forinden bliver det messetid for Entreprenørsektionen, som stævner mod Herning til E&H den 13. til 15. juni. På programmet står blandt andet Maskinleverandørernes Nyhedspris, som blev indstiftet ved den seneste udgave af E&H. Her kan Maskinleverandørernes medlemmer indstille deres nyheder og få dem vurderet af et ekspertpanel.

Entreprenørfolket runder messebegivenhederne af med Agromek i Herning fra den 26. til den 29. november.

 

Billedtekster:

1.

Bestyrelsen der førte Entreprenørsektionen gennem det seneste års tid. Fra venstre direktør Jan Dahl, Wirtgen, formand og afdelingschef Klaus Meldgaard, Meldgaard Handel, og direktør Robert Kjærgaard, Stemas.

2.

Trekløveret bag Maskinleverandørerne Park, Vej og Anlæg i det forgangne år. Fra venstre direktør Bent Tangemann, Vermeer Danmark, direktør Lasse Lindholm, Lindholm Maskiner, og direktør Birger Pedersen, Timan.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk