Artikel fra september 2023
Læs hele avisen

Finske LM Trac har slået batterierne til

14-09-2023
Elektrisk redskabsbærer fik dansk premiere på Have & Landskab sammen med el-grej fra østrigske Keckex

Rimas Løgstør satte fuld power på batteri-maskineriet på Have & Landskab, hvor firmaet både lancerede en elektrisk redskabsbærer fra den finske producent LM Trac og elektriske frontsystemer, som Rimas selv har udviklet i samarbejde med østrigske Keckex.

El-maskinen fra LM Trac kørte til Slagelse i selskab med en fætter, der ganske vist ikke er batteridrevet, men alligevel hører til de miljømæssigt gode drenge. Nemlig en redskabsbærer med en dieselmotor forberedt til HVO-diesel. HVO er 100 procent biologisk dieselolie, som dels giver en CO2-reduktion på op til 90 procent i forhold til fossil diesel, dels mindsker udledningen af partikler og NOx markant.

Den elektriske LM 287e drives af to styk 23 kWh-batterier med kapacitet til en dags arbejde og en tophastighed på 25 km/t. Maskinen har de gængse redskabsbærer-muligheder, men er især velegnet til mekanisk og termisk ukrudtsbekæmpelse. En lang række redskaber giver gode muligheder for også at køre finsk el til både sommer- og vinter-vedligehold.

Diesel-fætteren LM 287 XL70 er udstyret med en 50 hk Perkins-stage V-motor og altså klar til at lade sig fodre med både traditionel diesel og den miljørigtige HVO. Maskinen har hydraulik med 70 liter i minuttet og op til 350 bar, som er designet til at drive en rotorklipper på 2,9 meter med bioklip.

”Begge maskiner har den rummelige LM Trac-luksuskabine med stort udsyn til redskaberne, multifunktions-joystick, LED-display med kamerafunktioner og flow-styring af hydraulikfunktionerne”, forklarer direktør Søren Gersvang hos Rimas Løgstør.

Begge de to nye finner er baghjulsstyrede og har lille venderadius.

 

Nyt fra Østrig

Rimas Løgstør havde også østrigsk nyt med til udstillingen i Slagelse. Producenten Keckex har haft folkene med opfinderhattene i sving og er barslet med flere nyheder, som spiller godt sammen med både LM Trac-maskinerne og andre traktorer og redskabsbærere.

Blandt dem en kamerastyring, der kan monteres på alle eksisterende Keckex-systemer. Det nye grej har indbygget mulighed for dataopsamling med GPS-positioner, og det giver mulighed for professionel styring af termisk ukrudtsbekæmpelse samt mekanisk fejning.

”Med kamerasystemet kan spares op til 70 procent vand ved for eksempel fortovsbelægninger og kantsten, og vel at mærke uden at gå på kompromis med temperaturen på Keckex-metoden. De fleste opbygninger vil kunne køre en fuld arbejdsdag på én tankfuld vand”, siger Søren Gersvang.

Kexkex-systemet arbejder lige effektivt på drikkevand som på regnvand. Det anvender en kombination af 120 grader varmt vand og damp og kører uden nogen form for tilsætningsstoffer. Et nyt brændersystem med meget lavt dieselforbrug gør det muligt med en enkelt brænder at opnå en effektiv arbejdsbredde på op til 2,40 meter og en arbejdshastighed på 3,5 km/t.

 

Fælles frontsystemer

Sammen med Keckex har Rimas Løgstør selv udviklet flere frontsystemer til traktorer og redskabsbærere. Arbejdsbredden fås fra 60 til 240 cm på én standardbrænder, og systemerne, som Rimas havde med på Have & Landskab, kan udstyres med kantstenshoveder og kantsprøjtedyser.    

På Rimas Løgstør-standen blev også præsenteret et elektrisk køretøj, som Keckex og Rimas har udviklet på basis af en Rimas-lasttruck og et Keckex-brændersystem. Kombinationen er designet til termisk og mekanisk ukrudtsbekæmpelse og kommer fint ind på smalle og vanskeligt fremkommelige steder. Til samme køretøj har Rimas også udviklet en el-løvsuger.

  

Billedtekster:

1.

Rimas Løgstør direktør Søren Gersvang havde den første elektriske LM Trac med til Slagelse.

2.

Her sidder mekanikken, viser direktør Søren Gersvang, som har store forventninger til den nye LM 287e, som har batterikapacitet til en dagsarbejde.

3.

Rimas Løgstør vil have ram på ukrudtet i sæt samarbejde med østrigske Keckex.

4.

Både i Løgstør og i Sulz i det vestlige Østrig har der været aktivitet under tænkehatten. Det har udmøntet sig i flere nye frontsystemer til at skyde ukrudt omkuld.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk