Fynsk specialist er klar til Tour de Græs

25-03-2019


Joni Manpowers folk og maskiner kan lave 20.000 kvadratmeter nye plæner på en enkelt dag

”Jorden skal være tør for, at vi kan lave et ordentligt såbed. Tørring i luften giver god jord til nye plæner. Temperaturen er ikke afgørende. Græsset kan fint ligge og vente på varmen. Det skal nok spire, når varmen kommer. Jeg regner med, at vi tager hul på en ny sæson omkring påske”.

Jonas Nielsen fik en god idé for nogle år siden.  Som entreprenør havde han lavet masser af jordarbejde omkring nye huse, hvor en anlægsgartner efterfølgende gjorde sin entré for at bruge typisk en dags tid på at anlægge græsplænen på 500 kvadratmeter. Når anlægsgartneren så sendte fakturaen, løftede Jonas Nielsens øjenbryn sig helt automatisk. Dyrt, mente han.

Derfor kastede han sig over værktøjet og en aldrende havetraktor, som med masser af Georg Gearløs-inspiration blev forvandlet til en såmaskine. Frø i kassen og ud og lave plæner, hvor Jonas Nielsen først gjorde såbedet klar med en Bobcat monteret med en Powerrack. Det viste sig, at ideen var god. Rigtig god.

 

På græs-turné

”I år tager vi hul på vores femte sæson, og lige som sidste år har jeg to hold kørende. Det bliver en Tour de Græs. Vi laver turnéer i Jylland, på Fyn og på Sjælland, og så klarer vi typisk fem private kunder med villahaver pr. dag. Når vi laver store arealer ved virksomheder, i parker og andre større opgaver, kan et enkelt hold lave omkring 10.000 kvadratmeter ny plæne pr. dag. Så med de to hold bliver det til 20.000 kvadratmeter på en enkelt dag”, fortæller Jonas Nielsen.

Det er stadig med det hjemmegjorte materiel, Joni Manpower rykker rundt i landet. Ordrerne fra private lægges ind i et logistisk system, så de to græshold kan nå så mange haver som muligt pr. dag. Ofte altså fem villahaver på omkring 500 kvadratmeter hver, før det er sen fyraften.

 

Større maskiner på vej

”I øjeblikket bygger jeg på to endnu større maskiner med større såbredde. Men dem kommer vi til at kunne kør endnu hurtigere, når vi laver græs på de helt store områder. Hvert græshold består af maskineri og to mand. Til de helt store opgaver, hvor der også skal grubning og harvning med, sender jeg en ekstra mand med”, siger Jonas Nielsen.

I sæson 2018 kørte Joni Manpower stort set i døgndrift fra tidligt forår til sent efterår. Men kalenderen betyder egentlig ikke noget for anlæg af plæner. Når jorden ikke længere er tør nok, er sæsonen slut. Det fynske firma har således sået græs også i december.

”Vi må være nogle af dem i Danmark, der laver mest græs. På en sæson bliver det typisk til mellem 200 og 400 private haver plus de store opgaver som udstykninger, anlæg for boligforeninger, parker og lignende. I 2018 blev det til næsten 400 plæner hos private. Vi fik kun to reklamationer, hvor nogle tørkepletter gjorde, at resultatet ikke var så pænt, som vi ønsker det. Derfor rykkede vi naturligvis ud og lavede dem om”, fortæller Jonas Nielsen.

 

Også kloakker

Foruden græsarbejdet, har Joni Manpower også fuld fart på entreprenørarbejde og nedbrydningsprojekter.

”Vi har 19 mand i gang og mange store nedbrydningsopgaver i ordrebogen. Samtidig laver vi jord- og betonarbejder til store byggerier. Og så har vi netop tilføjet en ekstra gren til Joni Manpower. Sidste år overtog jeg en kloakmesterforretning, hvor den tidligere ejer nu er ansat hos Joni, og vi dermed har autorisationen på plads. Det går også forrygende med kloakarbejdet”, siger entreprenøren på Nordøstfyn.

”Der er masser af god synergi i de forskellige ting, vi beskæftiger os med. Når der skal byggemodnes, kan vi lave jordarbejdet og efterfølgende støbe. Nu kan vi så også klare kloakkerne. Så må vi lige have nogle byggefolk ind over, hvorefter vi gør det nye husprojekt færdigt med etablering af en smuk græsplæne”, forklarer Jonas Nielsen.


Billedtekster:

1.

Gang i etablering af en ny plæne. Joni Manpowers Bobcat med Powerrack sørger for at findele og planere jorden. Sten sorteres fra, og så er såbedet klar med en helt plan og ren overflade.

2.

Det støver en del, når maskineriet forbereder jorden til såning af græs. Jorden skal nemlig være så tør som muligt for at opnå det bedste resultat.

3.

Jonas Nielsen er klar til femte sæson som græs-mager i storformat med sine hjemmebyggede maskiner.

4.

Joni-såmaskinen klar til at drysse græsfrø ud over et areal, som kort tid senere begynder at grønnes.

5.

Det kan se lidt voldsomt ud, når Joni Manpowers maskineri forbereder fru Jensens have til forvandling til en ny, grøn plæne. Men det er hurtigt og effektivt med ofte fem nye private plæner på en dagsplan pr. græshold 

6.

Bæltedyret i fuld gang med at forberede et af de større arealer til nysåning af græs.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk