Artikel fra september 2020
Læs hele avisen

Hydrema fylder helt op i rækken af hjulgravere

09-10-2020
Lancerer ny MX17 med kombination af hurtighed fra MX16 og kraft fra MX18

Den danske maskinproducent Hydrema har fyldt et hul ud i rækken af MX-hjulgravemaskiner. Det er syv år siden, fabrikken i Støvring syd for Aalborg benyttede verdens største entreprenørmesse, Bauma i München, til at lancere MX14, MX16 og MX18. Nu gør Hydrema serien helt komplet med en ny MX17, hvor fabrikkens konstruktører og ingeniører har kombineret hurtigheden fra MX16 med kraften i MX18.

”Den nye MX17 henter kvaliteter fra både MX16 og MX18. Den har både hurtighed og smidighed og er en ægte bymaskine, som man kender det fra MX16’eren. Samtidig får den en meget stor løftekapacitet og stabilitet i denne klasse”, fortæller Thorkil K. Iversen, som er udviklingschef hos Hydrema.

De tre oprindelige MX-maskiner har egentlig fint udfyldt de intentioner, som den danske fabrik havde satte sig med serien. Der skulle være tale om gravemaskiner med høj effektivitet, løftekapacitet og stabilitet, og samtidig skulle Hydrema’erne være mere kompakte end andre tilsvarende maskiner på markedet. Det har få vist sig, at der både er plads til og efterspørgsel efter en Hydrema, der kombinerer kræfterne til de lidt tungere opgaver med hurtigheden i den kompakte bymaskine.

 

Mere vægt giver stabilitet

”Med drivlinjen fra MX18 får MX17 en trækkraft på ikke mindre end 111 kN, og den har 20 procent større brydekraft på skovlen end MX16. Det matcher perfekt ønsket om at skabe en maskine med kræfter og høj stabilitet, samtidig med at kompaktheden og smidigheden er i top”, siger Thorkil K. Iversen.

Den lidt højere vægt i forhold til MX16 medvirker til at øge den vigtige stabilitet over siden med hele 18 procent ved seks meters rækkevidde. Over dozerbladet har Hydrema MX17 en løftekapacitet på 7200 kg ved seks meters rækkevidde. Det er en forøgelse på 11 procent i forhold til MX16, og sammenlignet med andre kompakte gravemaskiner i klassen præsterer maskinen tæt på 30 procent højere løftekapacitet.

”Vi har skabt stabile maskiner med unik løftekapacitet, og med MX17 har vi prioriteret at lancere en hjulgravemaskine, der kan løfte meget tunge emner, som for eksempel tunge rør ved kloakarbejder. De mange muskler er der ikke brug for til grønt arbejde langs vejene, hvor MX16 er entreprenørernes foretrukne maskine”, siger udviklingschefen.

 

 Mindste svingcirkel

Thorkil K. Iversen beskriver den nye i Hydrema-familien som markedets mest kompakte 17 tons maskine.

”Det er lykkedes at skabe en ny, harmonisk enhed, hvor vi opnår samme smidighed og hurtighed, som MX16 har, men samtidig også en robusthed, kraft og stabilitet, uden at komme op i MX18’erens størrelse.  Dels har den kort bagende, og dels kan gravearmen folde sig helt ind over maskinen. Dermed opnår vi markedets mindste svingcirkel”, siger udviklingschefen

Hydrema har benyttet lejligheden til også at lave en større opdatering af kabinerne i MX-hjulgraverne. Der anvendes samme kabine i alle MX-modellerne. Også de to populære skinnemaskiner MX16 og MX 20 Rail. Den nye 2021-kabine har fået både nyt dørdesign og ny oplukkelig forrude. Det er tilmed muligt at afmontere nederste rudefelt og dermed opnå helt optimalt udsyn og mulighed for at kunne kommunikere med folk i graveområdet.

 

Nyt design af armlæn

”Vi indfører et helt nyt armlæn-design, hvor maskinføreren har fire individuelle justeringsmuligheder for hvert armlæn. Det har stor betydning for at opnå optimal ergonomi og sikre den enkelte maskinfører mulighed for at regulere til præcis sin foretrukne arbejdsstilling. Det er vigtigt, fordi maskinførerne ofte tilbringer hele arbejdsdagen i førersædet. Det er der i øvrigt mulighed for at bestille som luftsæde med ventilation og automatisk vægtindstilling”, siger Thorkil K. Iversen.

Foruden de vigtige detaljer til at sikre optimal sikkerhed og komfort, kan maskinføreren – og entreprenøren – i øvrigt glæde sig over nye friske, grå interiørfarver i 2021-kabinerne.

 

 

Billedtekster:

 

1.

Hydrema MX17 er helt ideel som bymaskine med kombinationen af kræfter og hurtighed.

 

2.

Hydrema MX17 løfter op til 7200 kg ved en rækkevidde på seks meter. Her er det et 50 meter langt og 5,5 tons tungt fjernvarmerør, der håndteres.

 

3.

Et nyt forrude-layout er med til at sikre maskinføreren fuld udsigt fra den opdaterede kabine.

 

4.

Maskinføreren har fire muligheder for individuel justering af hvert armlæn.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk