Artikel fra marts 2021
Læs hele avisen

Klar til forårsklipning med 104 tons saks

05-05-2021

Hidtil største – og tungeste – leverance fra Viggo Bendz A/S afleveret i Brande

Når der klippes på Vejlevej i Brande i det midtjyske, så sker det med manér. Kenneth Weismann har sikret sig mulighed for at levere forårsklipning, der vil noget. Saksen vejer 104 tons.

”Det er da også den største og tungeste leverance, vi har stået bag”, fortæller ejer og direktør Poul Erik Jakobsen hos virksomheden Viggo Bendz A/S i Høng på Vestsjælland. Firmaet er dansk importør af maskineri i den absolut store størrelse fra belgiske Lefort. Da Kenneth Weismann fra Brande Metalkøb ApS meldte sig, blev det altså til en skrotsaks så stor, at den blev leveret i to dele og samlet på skrotpladsen.

”Saksen hedder TRAX 1000 og blev sendt fra fabrikken i Belgien med fragtskib fra Zeebrugge til Esbjerg Havn. Så gik det ad landevejen til Brande med blokvogn fra Tage E. Nielsen. Maskinens størrelse gjorde, at man måtte transportere klippehovedet og selve maskinen adskilt”, fortæller Poul Erik Jakobsen.

 

Rundt på pladsen

I den vildeste teori kunne de 104 tons saks selv være kørt til Brande. Med til at gøre den ganske speciel er nemlig den omstændighed, at Leforts sakse i TRAX-serien er mobile kæmper på larvebånd. Det gør dem mobile – måske ikke til en tur fra Belgien til Danmark, men dog til, at saksen i Brande kan flyttes rundt på pladsen ved egen kraft. Det betyder, at saksen kan komme til skrottet, og at skrotfirmaet ikke behøver flytte de store bunker skrot hen til en stationær maskine. 

”Mobiliteten på pladsen er en stor fordel i det daglige arbejde hos Brande Metalkøb. Larvebåndene er med til at holde driftsomkostningerne nede, fordi det ikke er nødvendigt at bruge ressourcer på at flytte skrotmaterialet”, forklarer direktør Poul Erik Jakobsen hos Viggo Bendz A/S.

 

1000 tons kraft

Belgiske Lefort har udviklet saksen i de store dimensioner siden 1947. Internationalt er der hos skrotfirmaerne stort fokus netop på de mobile sakse, men Lefort har også en række andre typer og modeller i sortimentet. Fabrikken producerer faktisk flere end 40 forskellige modeller.

TRAX-serien byder på skrotsakse med klippekraft fra 500 til 1000 tons. Klepperten i Brande præsterer de 1000 – deraf også navnet TRAX 1000. Der er ikke alene kraft bag, når Lefort’en tygger sammen om metalstumper i alle størrelser. Den får også noget fra hånden. En TRAX 1000 kan klippe op til 30 tons metalskrot i timen.

 

Billedtekster:

1.

Afgang fra Esbjerg Havn med 104 tons saks. Destination: Vejlevej i Brande.

2.

Vognmandsfirmaet Tage E. Nielsen tog sig af transporten ad landevejen fra Esbjerg til Brande.

3.

Direktør og indehaver af Brande Metalkøb, Kenneth Weismann, kan byde på en solid forårsklipning. Hans nye saks er i 104 tons-klassen.

4.

Så er der foder til Brutalis, som gnasker med op til 1000 tons.

5.

Kenneth Weismann kan sende sin gigant-saks rundt til skrotbunkerne på pladsen i Brande takket være larvebåndene på den store Lefort.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk