Kvik sand i sønderjysk grusgrav

30-03-2017


Maskinfører læsser 12-15 lastbiler med støbesand og stabilgrus i timen

Det går kvikt, når maskinfører Horst Blaudzun jonglerer sin Cat 972M hjullæsser rundt i grusgraven hos virksomheden Andreas Jensen Sten & Grus i Aabenraa. Så kvikt, at gigantiske mængder støbesand nærmest antager karakter af kvik sand. Horst Blaudzun læsser op til 12-15 lastbiler i timen.


Alligevel kører maskinføreren aldrig med fuld gas. Med over 23 års erfaring hos Andreas Jensen véd han præcis, hvordan han skal manøvrere gummigeden rundt. Det gælder også de nye Cat 972, som er hans sjette Caterpillar-læsser.


”Med for høj fart spilder man måske noget af materialet. Det kan godt være, at man er 10 sekunder hurtigere. Men maskinen bruger også mere brændstof. Når jeg kører med omkring 1500 omdrejninger, er jeg mest effektiv og produktiv. Det bliver til et forbrug på 12 liter brændstof i timen på den måde”, fortæller Horst Blaudzun.

 

Sand til England

Den 65 hektar store grusgrav ved Aabenraa er fyldt med kvalitetssand. Det har englænderne fået øjnene op for. Cirka 300.000 tons bliver hvert år sejlet fra Aabenraa, via Kielerkanalen og op gennem Themsen. Men grusgraven råder selvfølgelig ikke over ubegrænsede mængder, og en produktion på omkring 400.000 tons på årsbasis gør et stort indhug.


– Vi er i gang med at købe yderligere 10 hektar, og det gør vel, at vi kan blive ved med at levere i omkring 10 år endnu, fortæller driftsleder Poul Erik Hansen.


I de perioder, hvor firmaet afskiber støbesand til England, ruller 12-15 lastbiler ind i grusgraven i timen. Det stiller selvsagt store krav til materiellet.

 

Cat med aftale

Den nye Cat 972M er købt med en serviceaftale. Det betyder, at firmaets produktion bliver mindre forstyrret, når servicemontøren laver service på maskinen.


– Vi planlægger service af maskinen, så det påvirker vores daglige drift mindst muligt. Vi slipper også for at have filtre og olier til at stå, og så er der også de stigende miljøkrav om opbevaring og bortskaffelse. Dem slipper vi jo også for at bekymre os om, siger Poul Erik Hansen.

 

Billedtekster:

 

1.

En Cat 972M hjullæsser er Horst Blaudzuns sjette Cat-maskine i løbet af 23 år hos Andreas Jensen Sten & Grus.

 

2.

Maskinfører Horst Blaudzun (til venstre) og driftsleder Poul Erik Hansen kigger på maskinens brændstofforbrug.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk