Artikel fra september 2018
Læs hele avisen

Lille sønderjysk firma laver Danmarks største vejhøvl

24-10-2018

Gammelskov Service Teknik har succes med at svejse 10,5 meter lang og syv tons tung vejafretter sammen

Ind imellem er det de mindste, der giver de største høvl. Det beviser smedemester og direktør Jan Holm i Agerskov ved Toftlund i Sønderjylland. På smedeværkstedet Gammelskov Service Teknik fremstiller smeden sammen med to svende og en lærling Danmarks største vejhøvl, som må siges at være kommet rigtig godt i vej. De første fire eksemplarer af det gule monster på 10,5 meter i længden og med en vægt på syv tons er solgt og høvler løs for både kommuner og større entreprenørfirmaer.

”Vejhøvlen kan slæbe grus frem og tilbage, jævne ud, trække rabatten med til afvanding. Og så har vi optimeret den med diamant-tapper, som effektivt rykker materialet løst. Det giver en effektbesparelse, og den store vejhøvl kan faktisk trækkes af en traktor med 145 hk eller mere”, fortæller Jan Holm.

 

Lille og fleksibel

Monster-høvlen fra Gammelskov har hydraulisk styrbar bagaksel, så det er muligt at styre bagenden og dermed manøvrere de mange meter maskineri rundt. Arbejdsbredden er 2,55 meter. Bag på høvlen har Jan Holm og hans svende sørget for, at entreprenøren kan hænge afretterudstyr efter ønske.

”Vi er jo kun et lille, men fleksibelt værksted. Vi er ikke større, end at vi kan være friske på at løse forskellige opgaver. Der er ingen storproduktion til hinder for, at vi kan kaste os over nye projekter. Og vi vil generelt gerne være med til at løfte overlæggeren – også for vore kunder. Som oftest former vi tingene i et tæt samarbejde med firmaet, der bestiller, og chaufføren. Og så har jeg altid haft en speciel interesse for vedligeholdelse af grusveje – og hærderi”, fortæller den sønderjyske smed.

Hærderiet er en specialitet hos Gammelskov Service Teknik. Det er nu tre år siden, Jan Holm begyndte at hærde stål med egen hærderovn. Virksomheden kan nu forme både slidstål og skærstål og efterfølgende hærde det.

 

Udlægning af grus

Interessen for at lave grej til at holde grusveje i topform har også udmøntet sig i en grusudlægger, hvor Jan Holm har indbygget mulighed for at justere profilhøjden både til højre og venstre.

”Med vores grusudlægger kan entreprenører, anlægsgartnere og kommuner lave pilehøjde i ét hug og med skarp kant i øverste lag”, forklarer han.

Da Gammelskov Service Teknik debuterede på Maskiner under Broen med chefen selv som stand-bestyrer, havde firmaet lejlighed til at vise en af de fire 10,5 meter vejhøvle, det indtil videre er blevet til. Jan Holm havde lånt den tilbage af kunden, Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillige har Gammelskov leveret høvle til Herning Kommune samt entreprenørfirmaerne Kaj Bech og Barslund.

Billedtekster:

1.

Direktør og smed Jan Holm på det, han vurderer er Danmarks største vejhøvl. 10,5 meter i længden og syv tons på badevægten.

2.

Den store vejhøvl vakte berettiget opsigt, da Jan Holm præsenterede den på Maskiner under Broen.

3.

GST Vejhøvl på opgave ude i samfundet. De tre første bogstaver står for Gammelskov Service Teknik.

4.

Jan Holm og hans folk i firmaet ved Toftlund laver også holdere til diamanttappede efter mål og hærder dem op.

5.

Grusudlæggeren fra Gammeltoft laver en 250 cm bred vandret tagprofil, så regnvand kan løbe af vejen.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk