Artikel fra april 2021
Læs hele avisen

Lynskifte solgte den første – nu har de 10 Egholmere

06-05-2021
Del artikel på


Redskabsbærerne fra Lemvig er i sving året rundt hos Boligselskabet Viborg med omkring 3300 boliger

”Takket være det unikke Egholm Quick-shift system er det muligt at skifte redskab på under ét minut”, hævder den vestjyske producent af redskabsbærere selv. Beskedenhed er som bekendt en dyd, og i det vestjyske slår man ikke mere ud med armene, end godt er. Egholm kan nu godt skrue tidsangivelsen for redskabsskift ned til det halve.

I hvert fald, hvis man spørger en af de professionelle Egholm-superbrugere, John Jeppesen. Han er teamleder for de grønne folk i afdeling Midtbyen hos Boligselskabet Viborg og har sammen med sine folk masser af erfaring i både at køre med og skifte redskaber på de grønne Egholmere. Og det tager altså kun et halvt minut at skifte redskab, fastslår John Jeppesen.

Det halve minut var også årsagen til, at det store boligselskab med totalt omkring 3300 boliger for nogle år siden købte den første Egholm-maskine. Siden har der stået Egholm på flåden af redskabsbærere, der kører rundt og passer Boligselskabet Viborgs grønne arealer. Hvis vejrguderne gør arealerne hvide i vinterperioden, skiftes der redskaber på Egholmerne, som så tager sig af snerydning og saltning.

 

Kamp om de grønne

Oprindelig havde John Jeppesen kastet sin redskabsbærer-kærlighed på et andet mærke, som da også var der foretrukne i boligselskabet. En tur til Egholm-fabrikken i Lemvig i år 2000 for at se og prøve en maskine ændrede ikke noget.

”Den faldt jeg ikke for. Men det var ikke samme model, som vi kom til at kende senere. Da Egholm fik hurtigskiftet, kunne vi se, at det var en kæmpefordel. Da de kom med modellen 2200, var jeg solgt. I dag vil jeg ikke af med Egholm igen, og da vi i starten havde maskiner af forskellige mærker, blev der hurtigt kamp om de grønne. Foruden at være lynhurtig at skifte redskaber på, er Egholm-maskinerne nemme at manøvrere, udsynet er godt, og man sidder rigtig godt i dem. De 35 hestekræfter har vist sig at være ideelt for vores behov”, fortæller John Jeppesen.

 

Gerne ét mærke

Johnni Sørensen er chef for boligselskabets driftsafdeling, og det passede ham udmærket, da folkene i marken faldt for de danske maskiner fra Lemvig.

”Jeg kendte Egholm udmærket, da jeg blev ansat her, og jeg vil gerne køre med primært ét mærke. Driftsmæssigt er det naturligvis en stor fordel at kunne flytte redskaber helt frit fra maskine til maskine, og vores afdelinger kan låne maskiner og redskaber af hinanden. Afdelingerne er fælles om nogle af de redskaber, der ikke brugers så ofte, og når de ikke er i anvendelse ét sted, kan de lige så godt være de et andet”, siger Johnni Sørensen.

Sidste år var der nyt besøg fra Viborg i Lemvig. 20 af boligselskabets grønne folk besøgte Egholm og både hørte om og så produktionen af maskinerne. Og så havde de en besked til fabrikken:

”Vi kom med et ønske: En maskine, der ligger mellem den, der nu hedder City Ranger 2260 og den større City Ranger 3070. Gerne med omkring 45 hestekræfter. Den kunne passe rigtig godt til vores lidt større steder, der skal passes. Vi har en udfordring i de store afdelinger, hvor der er asfalt, der skal ryddes for sne. Der kunne vi godt bruge maskiner med lidt flere muskler”, forklarer driftschefen.

 

Ingen forskel

Til gengæld har hverken Johnni Sørensen eller John Jeppesen hørt negativt om Egholms skift fra diesel- til benzinmotorer.

”Maskinernes køreegenskaber er nøjagtig de samme, og de daglige brugere har ikke meldt om nogen praktisk forskel på diesel og benzin”, siger Johnni Sørensen.

I Boligselskabet Viborgs afdeling Midtbyen har teamleder John Jeppesen og hans fire folk grønne områder til 650 boliger fordelt på 14 afdelinger at holde pæne og i god form. I juni bliver yderligere to afdelinger færdige til at tage imod beboere, og dermed kommer 52 flere boliger til. Boligselskabets mange boliger omfatter både boligblokke, rækkehuse, ungdomsboliger, ældreboliger og plejehjem.

”Derfor er det nødvendigt med struktur og skarphed i det daglige arbejde. Det kræver faktisk ganske meget planlægning at få mandskab, maskiner og tid til at matche de mange arbejdsopgaver. Derfor er vi afhængige af, at materiellet kører optimalt”, siger teamleder John Jeppesen.

 

Fast onsdagsbesøg

Det er maskinfirmaet Almas Park & Fritid i Aalborg, der ofte leverer Egholm-maskinerne til boligselskabet, som også køber service til maskinerne hos Almas. Det sikrer besøg fast hver onsdag, hvor en servicevogn kommer til Viborg, og som regel er den bemandet med den samme montør. Samtidig er der naturligvis mulighed for at tilkalde hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

En gang om året sætter driftschef Johnni Sørensen sig sammen med driftslederne og ser på, hvad der skal skiftes ud med nyt, og mandskabet tages med på råd om, hvad der skal investeres i. I 2019 udmøntede det sig i anskaffelse af tre nye Egholm-maskiner. De blev fulgt op at yderligere to i 2020.

”Så får vi også nogle velfungerende teams med godt og effektivt materiel. Vi kører en tilfredshedsundersøgelse hvert fjerde år, hvor vi spørger beboerne om en række forskellige ting. Hver gang er det meget glædeligt med al den ros, som vores grønne folk går”, siger driftschef Johnni Sørensen.  

 

Billedtekster:

1.

Teamleder John Jeppesen i kabinen får et par ord med på vejen af driftschef Johnni Sørensen, før en af boligselskabets i alt 10 Egholmere kører ud på opgave.

2.

Egholms Quick-shift system blev afgørende for, at der opstod et godt og tæt forhold mellem det danske maskinmærke og de grønne folk hos Boligselskabet Viborg. Her peger John Jeppesen på det enkle system til at få alle mekaniske, hydrauliske og elektriske systemer tilsluttet i ét hug.

3.

”Det er nemt at være vicevært i dag”, erklærer John Jeppesen, som finger alt ved Egholm-maskinerne nemt og ligetil. Ladkassen er nem at løfte af og gøre plads til feje-/sugeanlægget.

4.

På vej til opgaver i det grønne. Mandskabet hos Boligselskabet Viborg har gøremål året rundt, og de grønne Lemvig-maskiner deltager både når solen skinner og når sneen falder.

5.

Gang i græsklipningen ved afdelingen Sct. Mogensparken i det centrale Viborg.

6.

En af 10 grønne i det grønne. Boligselskabet Viborgs indkøb af Egholm-maskiner blev genereret af det lynhurtige koblingssystem til redskaberne.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk