Artikel fra december 2023
Læs hele avisen

Robotterne kommer - giver mere power til grøn pleje

06-12-2023
Del artikel på


Formanden for Maskinleverandørernes sektion Park, Vej & Anlæg venter fokus på højere kvalitet og bedre miljø

Robotterne kommer endnu mere, end den grønne sektor hidtil har oplevet det. Men der er intet, der tyder på, at selvkørende grej vil blive anvendt til besparelser på driften. Det vurderer formanden for brancheforeningen Maskinleverandørernes grønne sektion Park, Vej & Anlæg, direktør Lasse Lindholm hos Lindholm Maskiner A/S.

”Jeg hører ikke meget snak om at spare penge. Men derimod om grøn omstilling med fokus på at opnå bedre kvalitet i arbejdet med de grønne plæner, og et mere rent og bedre miljø uden emissioner”, siger Lasse Lindholm.

”For den grønne del af maskinbranchen ligner det i min krystalkugle for 2024 status quo i forhold til i år. Måske med en lille stigning, men ikke i samme størrelse, som vi har set de seneste fem år. Mange i den grønne branche kigger på robotter. Flere og flere bruger robotter til at klippe græs, også professionelle. Og robot-klipning kræver andre plejeprodukter, end traditionelle klippere”, siger brancheformanden.

 

Større behov for pleje

”Jeg tror, at vi vil se en markant udvikling på plejemaskiner både til fodbold- og golfbaner. Når en robot klarer klipningen, bliver der større behov for at børste græsarealerne, for at topdresse og for at jævne på golfbanerne. Konventionelle klippere med ruller jævner jo efter sig. Det gør robotterne ikke. Derfor skal der i højere grad efterbehandles, når robotten har gjort sit”, siger Lasse Lindholm.

”Det er klar, at der frigives ressourcer, når en maskine kan køre rundt og klippe uden behov for en fører. De kan bruges til at løfte kvaliteten af klipningen og plejen”, forklarer formanden.

 

Klar til Under Broen

Lasse Lindholm glæder sig over, at branchens store udstilling ”Maskiner under Broen” ved Middelfart, er blevet et fast element i mange grønne kalendere. Den 28. og 29. august går det løs igen under Lillebæltsbroen, hvor udstillingen debuterede i 2016. Det blev med skuffende besøgstal, men i øvrigt tilfredshed med nyskabelsen. Siden er der holdt Maskiner under Broen i 2018 og 2022 efter, at corona kom på tværs i 2020.

”Messen har helt sikkert godt fat i branchen nu. Og alt taler da også for, at den skal fortsætte fremover. Besøgstallet har været stigende, og det samme har antallet af udstillere. Samtidig er udstillernes tilfredshed i top, fordi Maskiner under Broen virkelig rammer rent ind i den grønne branche som en ægte fagmesse. De besøgende kommer virkelig fra den professionelle sektor, og derfor føler ingen, at de spilder tid og ressourcer”, siger Lasse Lindholm.

Alene fra 2018 til 2022 steg antallet af udstillere under broen fra 108 til 142. I 2018 havde messen besøg af cirka 2500 fagfolk. I 2022 passerede 3191 adgangskontrollen ved Lillebælt.


Billedtekster:

1.

Lasse Lindholm – formand for Maskinleverandørernes grønne gren, Park, Vej & Anlæg.

2.

To dage i slutningen af august er det igen arealet under Lillebæltsbroen, der drager det grønne maskinfolk.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk