Artikel fra juni 2024
Læs hele avisen

Rototilt putter millioner i nyt robotsvejseanlæg

05-06-2024
Del artikel på


Ny svejsesektion skal sikre bedre leveringstider og kvalitet

Det er tæt på, at den svenske tiltrotator-producent Rototilt tager en ny investering i brug. Fabrikken i Vindeln lidt nordvest for Umeå i det nordlige Sverige har haft den store pung fremme og har fundet 35 millioner svenske kroner frem til nybyggeri og et avanceret robotsvejseanlæg. Målet er at skabe forudsætninger for at forbedre mulighederne for at levere hurtigt og med præcision. Omregnet i danske penge er investeringen på omkring 22,5 millioner kroner.

Det nye robotsvejseanlæg er med tilkobling af håndteringsrobotter og svejserobotter. Til at huse anlægget har Rototilt bygget 1080 kvadratmeter til fabriksanlægget i Vindeln.

Rototilts produktionsanlæg drives af fossilfri energi, og den udvidede fabrik er konstrueret med et avanceret energigenvindingssystem. Varmen fra svejseprocessen genvindes via ventilationssystemet, hvilket reducerer energiforbruget og klimaaftrykket. Fabrikkens primære varmekilde er fjernvarme, som kommer fra lokalt biobrændsel.

 

Effektivt med tiltrotator

Rototilt har i øvrigt testet effektiviteten af at bruge fabrikkens produkter. Testen viser, at arbejde med gravemaskinen bliver mere energieffektivt, når maskinen er forsynet med en tiltrotator.

"Resultatet er mildest talt imponerende", siger Sven-Roger Ekström, som er produktchef hos Rototilt, om testen.

Med en tiltrotator bliver det mere smidigt at arbejde med en gravemaskine takket være den øgede fleksibilitet i redskabets bevægelser. Muligheden for at justere redskabets vinkel og rotation medfører, at det bliver lettere at udføre opgaver og med færre maskinflytninger. Det sparer brændstof, men i det lange løb har det endnu flere fordele, siger produktchefen.

"Vi kalder det tiltrotatoreffekten", forklarer Ekström. ”Vi har altid vidst, at der er stor forskel på at arbejde uden og med en tiltrotator. Ikke alene skal der bruges færre maskiner, men jobbet kan også udføres med færre flytninger og positionsændringer. Det sparer både brændstof og tid og reducerer påvirkningen af jorden, hvor der arbejdes. Der er derfor flere positive miljømæssige virkninger".

 

Samme opgave – mindre energi

Tiltrotatoren giver således flere fordele for produktivitet og miljø. Og ifølge Ekström kan tiltrotatorerne i Rototilts nye serie RC Tiltrotators yderligere øge den positive effekt takket være forbedret energieffektivitet med Rototilts egenudviklede trykkompenserede hydraulik.

"Vi har foretaget målinger, der sammenligner vores tidligere serier med den nye, trykkompenserede hydraulik i RC4-RC9. Resultatet er mildest talt imponerende, idet vi har formået at effektivisere vores produkt, så det er muligt at udføre den samme opgave med reduceret energiforbrug”, siger Sven-Roger Ekström.

Ifølge Rototilt kan "tiltrotatoreffekten", kombineret med energiforbedringer i RC Tiltrotators, gøre en stor forskel for et projekts effektivitet og energiforbrug.

"Ifølge vores laboratorietests er der indikation for et reduceret brændstofforbrug på mellem 1-2 liter i timen på en 20 tons maskine sammenlignet med vores tidligere tiltrotator-serie. I marken påvirkes besparelserne af en række faktorer såsom maskintype og job. Omregnet til diesel om året kan det betyde besparelser på titusindvis af kroner”, vurderer den svenske produktchef.

 

Billedtekster:

1.

Rototilt har lavet målinger, der viser, at det er lykkedes at effektivisere tiltrotatorerne til at udføre samme opgave med reduceret energiforbrug.

2.

Der er bygget til Rototilt-fabrikken i Vindeln, som nu også rummer det nye robotsvejseanlæg.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk